Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί το να έχει το παιδί σας φίλους μικρότερης ηλικίας μπορεί να είναι το καλύτερο.

Το παιδί σας προτιμά παιδιά μικρότερης ηλικίας για να παίζει μαζί τους. Ενώ οι συμμαθητές του παίζουν ποδόσφαιρο, αυτό προτιμάει τα LEGO ή παίζει κλέφτες και αστυνόμους. Μπορεί να ανησυχείτε, αλλά είναι γεγονός ότι η συναναστροφή με φίλους μικρότερης ηλικίας είναι καλό πράγμα για τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ). 

Χωρίς ιθαγένεια και θρήσκευμα οι τίτλοι σπουδών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Την απαλοιφή των στοιχείων θρησκεύματος και ιθαγένειας από τους τίτλους και τα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, σε συμμόρφωση με σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Στην ανακοίνωση του υπ. Παιδείας σημειώνεται: «Σε συμμόρφωση με την υπ’ αριθ. 28/2019 Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δρομολογήσει την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων προκειμένου να μην αναγράφεται πλέον το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool».

Η επιτάχυνση τάξεων ωφελεί μαθητές και σχολεία. Γιατί σπανίζει τόσο πολύ;

Του James Devereaux*

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Bill De Blasio προσφέρει τίτλους κατάλληλους για σάτιρα. Συνέστησε μια επιτροπή η οποία πρόσφατα δημοσίευσε μια έκθεση που προτείνει την εξάλειψη των προγραμμάτων για προικισμένους μαθητές με στόχο να μειωθεί η ανισότητα - μια “λύση” που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το διήγημα Harrison Burgeron. Δυστυχώς η γενική τάση στη χώρα είναι τα δημόσια σχολεία να παραμελούν ήδη τους καλύτερους μαθητές για να δείχνουν πιο εξισωτικά, και η Νέα Υόρκη δείχνει έτοιμη να εντείνει ακόμη περισσότερο αυτή την ανησυχητική τάση.

Χωρίς μαθήματα στα σχολεία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας στην οποία ορίζει ότι την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε όλα τα δημόσια σχολεία εξαιτίας της 6ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού 2019. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σκοπός είναι η ενεργοποίηση των μαθητών και μαθητριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις.

Δείτε τη λίστα νηπιαγωγείου που έχει προκαλέσει σάλο

Σάλος έχει ξεσπάσει στο διαδίκτυο μετά την ανάρτηση μιας λίστας από νηπιαγωγείο της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με την οποία ζητείται από τους γονείς να προσκομίσουν κάποια πράγματα στο σχολείο.

Στη λίστα που αναρτήθηκε στη σελίδα του Facebook «Όλα τα Παιχνίδια για Όλα τα Παιδιά» ο συγγραφέας ζητά από τα αγόρια να φέρουν ένα παιχνίδι που τους αρέσει, ενώ «προσφέρει» στα κορίτσια τις εξής τρεις επιλογές: 1 σετ κουζινικά ή πλαστικά φρούτα ή ζωάκια.

Συνταρακτική ανακάλυψη: Το καυσαέριο φτάνει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα

Μικροσκοπικά αερομεταφερόμενα σωματίδια της αιθάλης (ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα συνήθως από την καύση ορυκτών καυσίμων) μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να φθάσουν στην πλευρά του εμβρύου, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν βάσιμα στοιχεία πως αυτά τα σωματίδια των ρύπων του αέρα είναι σε θέση να φθάσουν στο εσωτερικό μέρος του πλακούντα που τρέφει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Από τι κινδυνεύει ένα μωρό που μπουσουλάει;

Το μπουσούλημα είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα ορόσημα στην ανάπτυξη των παιδιών. Μεταξύ άλλων, τους επιτρέπει να κινηθούν για πρώτη φορά «ανεξάρτητα», ικανοποιώντας την περιέργειά τους να γνωρίσουν τον κόσμο γύρω τους, αλλά και να πιάσουν μόνα τους το παιχνίδι που τους έπεσε, ικανοποιώντας την ανάγκη μας να μην σκύβουμε τριακόσιες φορές την ημέρα. Έτσι, όταν το μωρό μας αρχίσει να μπουσουλάει, δεν μπορούμε παρά να ενθουσιαστούμε. Οι παρακάτω κανόνες ασφαλείας θα μας βοηθήσουν να εξακολουθήσουμε να έχουμε μόνο θετικά συναισθήματα για τη νέα του δραστηριότητα!

Η μέρα που έμαθα πως έχω ΔΕΠΥ

Από την Εβίτα Σούρλου

«Καλή σχολική χρονιά».

Όχι για όλους όμως. Υπάρχουν μαθητές για τους οποίους η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου Γολγοθά, μιας υπέρογκης προσπάθειας να φέρουν σε πέρας τις δοκιμασίες του σχολικού βίου. Ένας μαθητής με ΔΕΠΥ (Διάσπαση ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας) πρέπει να αφιερώσει σχεδόν τον τετραπλάσιο χρόνο μελέτης και συγκέντρωσης από έναν κοινό μαθητή. Ένας μαθητής με ΔΕΠΥ θα χαρακτηριστεί «τεμπέλης», «επιπόλαιος», «έξυπνος αλλά…». Και μόλις περάσουν οι 7 σχολικές ώρες και γυρίσει σπίτι, οι 2 σελίδες που θα πρέπει να μάθει στην ιστορία θα μοιάζουν με τόμο, οι αριθμοί στα μαθηματικά θα χοροπηδούν και θα του λένε να κάνει σβούρες με την καρέκλα.

Ανήσυχοι αλλά αδρανείς οι γονείς για τις παγίδες του διαδικτύου

Ο κίνδυνος στο διαδίκτυο όπως είναι γνωστό είναι μεγάλος, ειδικότερα για τα παιδιά που σερφάρουν ανεξέλεγκτα σε αυτό και μάλιστα μόλις από την ηλικία των 7 ετών. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία ερευνών Savanta, το 84% των γονέων, παγκοσμίως, ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών του στο χώρο του διαδικτύου. Παρ’όλα αυτά οι γονείς δαπανούν μόλις 46 λεπτά κατά μέσο όρο μιλώντας στα παιδιά τους σχετικά για την ασφάλεια και τους κινδύνους του διαδικτύου σε ολόκληρη την διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Δραματική έλλειψη φαρμάκων για παιδιά με καρκίνο - Τα αναζητούν σε Σκόπια και Τουρκία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ασθενείς στην Ελλάδα που πάσχουν από αιματολογικό καρκίνο, καθώς σχεδόν πλήρης είναι η έλλειψη του φαρμάκου που απαιτείται για τη χημειοθεραπεία τους.

Οι ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων –λόγω της φύσης της ασθένειας- είναι παιδιά, ηλικίας 15-25 χρονών έχουν έρθει σε αδιέξοδο καθώς το νοσοκομειακό χημειοθεραπευτικό σκεύασμα είναι σε έλλειψη και στο «Αττικόν αλλά και στο «Λαϊκό» νοσοκομείο.