Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down #LotsOfSocks

Το σύνδρομο Down (Τρισωμία 21) αποτελεί τη συχνότερη γενετική αιτία νοητικής καθυστέρησης και την πιο γνωστή χρωμοσωμική ανωμαλία. Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία το άτομο, εκ γενετής, εμφανίζει συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα καθώς και ιδιαίτερο γνωστικό προφίλ, το οποίο κάποιες φορές προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες ή νοητική καθυστέρηση. 

Δημόσια Διαβούλευση: Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και, ειδικότερα, για τη θεσμοθέτηση των νέων δομών και την κατανομή των αρμοδιοτήτων τους, την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης και την αξιολόγηση των στελεχών αυτών. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 15:00.
Μεταβείτε στο σχετικό ιστότοπο για να δείτε το σχέδιο νόμου και να συμβάλετε στη συζήτηση.

Ο Τζέιμι Όλιβερ και η μάχη του για την παιδική παχυσαρκία στις φτωχότερες τάξεις

Ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ εξηγεί, γιατί η παιδική παχυσαρκία, χτυπάει τις φτωχότερες τάξεις.
Σε συνέντευξή του στους Times, που έδωσε αυτήν την εβδομάδα, ο διάσημος σεφ Τζέιμι Όλιβερ, έκανε τη λυπηρή διαπίστωση ότι η παχυσαρκία χτυπάει κυρίως τις οικογένειες με χαμηλό υπόβαθρο, καθώς οι οικογένειες αυτές δεν σκέφτονται καν για πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα, αλλά σκέφτονται μόνο να εξασφαλίσουν αρκετό φαγητό για την ημέρα. 

Από 2 Απριλίου η υποβολή φακέλων για εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στα σχολεία

Από τις 2 Απριλίου έως τις 29 Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας οι φάκελοι για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων στα σχολεία την ερχόμενη σχολική χρονιά (2018-19).

Τι μπορεί να κάνει μια βιβλιοθήκη στον 21ο αιώνα;

Της Ελιάνας Χουρμουζιάδου

Ως μαθήτρια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη μακρινή δεκαετία του 1970, είχα την τύχη να φοιτώ σε σχολείο που διέθετε βιβλιοθήκη, μια δυσεύρετη πολυτέλεια για την Ελλάδα εκείνης της εποχής, όπως και για τη σημερινή. Η σχέση μου με τη βιβλιοθήκη αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει από μόνη της θέμα ενός άλλου κειμένου. Χωρίς τότε να το συνειδητοποιώ απόλυτα, εκεί μέσα αναζήτησα το μέλλον μου. Εκεί απέκτησα επίσης το είδος της γνώσης που εγγράφεται ανεξίτηλα στον σκληρό δίσκο της μνήμης, σε αντίθεση με όσα διδάχτηκα στις σχολικές τάξεις, από τα οποία τα περισσότερα έχουν προ πολλού ξεχαστεί. Με την αποφοίτησή μου όμως από το λύκειο, η επαφή μου με τις βιβλιοθήκες ουσιαστικά τερματίστηκε. Έκτοτε όλα τα βιβλία που διάβασα ήταν αγορασμένα ή, το πολύ, δανεικά από φίλους. Ενώ ήμουν ήδη εξοικειωμένη με το περιβάλλον και τη χρήση, η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε μια καλή δανειστική βιβλιοθήκη είχε εκλείψει, και αυτό δεν άλλαξε καθόλου στο πέρασμα του χρόνου. Αναρωτιέμαι μάλιστα αν κανείς στη χώρα αυτή συνηθίζει να καταφεύγει στις βιβλιοθήκες για σκοπό άλλο πέραν της ακαδημαϊκής μελέτης και έρευνας. Αναρωτιέμαι επίσης κατά πόσον αυτό δείχνει, εκτός από την απουσία της σχετικής καλλιέργειας, μια γενικότερη απαξίωση της προσφοράς του κράτους προς τους πολίτες του, κάτι που ελπίζουμε ότι θα διορθώσει η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ. 

The Visionaries: Πόσο ενημερωμένοι είστε για την δωρεά και μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Οι The Visionaries αποτελούνται από 5 νέους γιατρούς, απόφοιτους της Ιατρικής Σχολής Αθηνών- Βαγγέλης Κονιστής, Δήμητρα Κοψίνη, Δανάη Μανωλάκου, Άννα Τζελέπη, Δημήτρης Τσίγκος- και μία Οφθαλμίατρο ειδική στον κερατοειδή και το eye-banking με πολυετή εμπειρία στην Αμερική- Σωτηρία Παλιούρα. Δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πέμπτου έτους των σπουδών τους και συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κοινωνικής επιχειρηματικότητας Social Impact Award, όπου και κατάφεραν να είναι ανάμεσα στους 10 φιναλίστ. Η ομάδα των The Visionaries μίλησε στο epixeiro.gr για την προσπάθεια των The Visionaries να ευαισθητοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν την ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με τη δωρεά και μεταμόσχευση κερατοειδούς.

DW: Τα ξεχασμένα παιδιά της Συρίας

Στον μικρό προσφυγικό καταυλισμό Μεϊντέν στο Μπαρ Ελιάς του Λιβάνου ζουν συνολικά εννέα οικογένειες σε αυτοσχέδιες καλύβες που παγώνουν τον χειμώνα και το καλοκαίρι υποφέρουν από τη ζέστη. «Σιγά-σιγά ο καιρός φτιάχνει. Εδώ στον καταυλισμό ήταν όλοι άρρωστοι την προηγούμενη εβδομάδα» λέει η Αμίνα Μελέμ. Κάθεται μαζί με τα έξι παιδιά της σε μια σκηνή. Στο κέντρο υπάρχει ένας μικρός φούρνος και ο χώρος χρησιμεύει για υπνοδωμάτιο και καθιστικό μαζί.

Και το επώνυμο της μητέρας μπορούν να έχουν τα παιδιά

«Πράσινο φως» για την αλλαγή του επωνύμου του ανήλικου τέκνου ή την προσθήκη και του επωνύμου του δεύτερου γονέα, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι που να δικαιολογούν μία τέτοια κίνηση άναψε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Εργαλεία... διατροφικής εκπαίδευσης για τα παιδιά!

Το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση και ούτε κανείς μας γεννιέται έτοιμος γονιός! Η «διατροφική εκπαίδευση» του παιδιού οφείλει να ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία βάζοντας γερές βάσεις-γνώσεις, ώστε το παιδί να εξασφαλίσει υγιεινές διατροφικές συνήθεις στην ενήλικο ζωή του. Πως μπορούμε να ξέρουμε όμως ως γονείς τι πρέπει να κάνουμε για την σωστή «διατροφική εκπαίδευση» των παιδιών μας; Ας δούμε λοιπόν μαζί κάποια χρήσιμα εργαλεία διατροφικής εκπαίδευσης για τα παιδιά.

Ένα βιβλίο συνταγών για παιδιά που δεν τρώνε το φαγητό τους

Οι εκδόσεις Stergiou προχωρούν στην παρουσίαση ενός νέου βιβλίου αφιερωμένο στους γονείς που αντιμετωπίζουν δύσκολα παιδιά στο φαγητό.

Μία βραβευμένη σεφ και δύο εξειδικευμένοι γιατροί έγραψαν το βιβλίο "Λιχουδιές και Μυστικά για Παιδιά που δεν Τρώνε", το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά και αγγλικά, σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τις εκδόσεις Stergiou.

ΝΟΗΣΙΣ: Drones 1 - Φανταστικές αποστολές

Τα drones ή στα ελληνικά «Συστήματα μη επανδρωμένων Αεροσκαφών» είναι ένας από τους πιο γρήγορα αναπτυσσόμενους κλάδους της τεχνολογίας. Οι εφαρμογές τους είναι πάρα πολλές και αυξάνουν συνεχώς καθώς εξελίσσονται.