Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

10 τρόποι για να συμπεριλάβετε το παιδί σας (με τυφλοκώφωση) στη χαρά των Χριστουγέννων.

 Απόδοση του κειμένου 10 Ways to Include your Child in the Christmas Fun! Οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν προέρχονται από την ίδια πηγή, τον ιστότοπο Paths to Literacy


Είμαι μητέρα δύο γλυκών αγοριών. Ο μεγάλος μου, ο Liam , είναι 6 χρονών. Είναι τυφλοκωφός. Ο μικρός μου, ο Finn, είναι 3 ετών. Έχει τυπική όραση και ακοή. Κάθε χρόνο πραγματικά ανυπομονώ να έρθουν τα Χριστούγεννα. Μου αρέσει πολύ να βρίσκω δημιουργικούς τρόπους ώστε να είναι οι γιορτές κάτι το ιδιαίτερο και για τα δύο μου αγόρια. Ελπίζω να σας αρέσουν οι 10 τρόπο που έχω βρει για να είναι τα Χριστούγεννα διασκεδαστικά και προσβάσιμα!

Ευρωκοινοβούλιο: Αλλαγή νοοτροπίας για κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία

Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ ενός συστήματος που θα προωθεί την κοινωνική συμμετοχή, όπως π.χ. μέσω προσβάσιμων κοινοτήτων που θα είναι σε θέση να παρέχουν τις απαραίτητες υπηρεσίες και τη φροντίδα που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρίες σύμφωνα με την σχετική ευρωπαϊκή στρατηγική.

Την Τρίτη (13/12/2022) στο Ευρωκοινοβούλιο υιοθετήθηκε με 526 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 83 αποχές έκθεση στην οποία περιγράφονται οι θέσεις και οι προτάσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και για την αντιμετώπιση των διακρίσεων.

Προσβάσιμη σε ΑμεΑ η Καστροπολιτεία του Μυστρά

Αναδεικνύεται η Καστροπολιτεία του Μυστρά με τη θετική γνωμοδότηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Το Παλάτι γίνεται επισκέψιμος μουσειακός-εκθεσιακός χώρος καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού οι διαμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου και το δίκτυο των διαδρομών παρέχουν πλέον καθολική πρόσβαση στα ΑμεΑ και στα εμποδιζόμενα άτομα.

ΕΛΕΠΑΠ: Βήματα ζωής για το παιδί με αναπηρία

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) αποτελεί τον παλαιότερο φιλανθρωπικό οργανισμό της χώρας, μετρώντας πάνω από 85 χρόνια λειτουργίας. Μέσα από την πορεία της στα 6 κέντρα που διαθέτει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Αγρίνιο και Βόλο, η ΕΛΕΠΑΠ χτίζει λιθαράκι-λιθαράκι «το δικαίωμα των παιδιών αλλά και των ενηλίκων σε μία ισότιμη ζωή» σταθερά, με γερά θεμέλια, βοηθώντας να κάνουν τα δικά τους «βήματα ζωής».

Λειτουργία Ανάγνωσης: Η εφαρμογή της Google για άτομα με χαμηλή όραση, τύφλωση και δυσλεξία

Η Google δημιούργησε την εφαρμογή Λειτουργία Ανάγνωσης (Reading Mode), για να διευκολύνει τους χρήστες με πρόβλημα όρασης ή δυσλεξία κατά την ανάγνωση άρθρων στην οθόνη της Android συσκευής τους.

Η αδικία με τα κοινά τμήματα στο Μηχανογραφικό συνεχώς μεγαλώνει

Μπορεί ένας μαθητής να εξεταστεί στα Αρχαία, ένας άλλος στα Μαθηματικά, να συγκριθούν οι βαθμοί του καθενός και να κερδίσει αυτός που έγραψε το μεγαλύτερο βαθμό; Μα ο ένας εξετάστηκε στα Αρχαία και ο άλλος στα Μαθηματικά θα μου πείτε.

Αυτό, όμως, συμβαίνει πάνω από 40 χρόνια τώρα: Υπάρχουν εκατοντάδες τμήματα που δηλώνονται από υποψηφίους που ανήκουν σε διαφορετικά πεδία και φυσικά έχουν εξεταστεί σε διαφορετικά μαθήματα.

"Δεν είσαι αρκετά ΑΜΕΑ": Πώς είναι να έχεις 50% αναπηρία στην Ελλάδα;

Με λένε Αντώνη και είμαι καλά. Μάλλον. Ή κι όχι. Μικρή σημασία έχει, προχωράμε. Συνοπτικά, το 2017 έμπαινα στα πρώτα –αντα και στο νοσοκομείο μετά από ένα σοβαρό τροχαίο με το μοτοσακό μου κι έναν τουρίστα (με ό,τι αυτό συνεπάγεται…) το οποίο πέρα από ό, τι άφησε ψυχολογικά και σωματικά, μ’ έβαλε στη διαδικασία να πιστοποιήσω πως είμαι ΑΜΕΑ: Γύρω γύρω σε ορθοπεδικούς και νευροφυσιολόγους (στη δική μου περίπτωση, ανάλογα με την πάθηση, αλλάζει η ειδικότητα) φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγο και φυσικά το ανάλογο παράβολο. Όλα αυτά σε έναν μεγάλο φάκελο που τον κατέθεσα στα ΚΕΠΑ της περιοχής μου.

Η εικονική πραγματικότητα στο σχολείο του μέλλοντος

Μπορούμε τώρα να περιγράψουμε πώς θα είναι η εκπαίδευση σε λίγα χρόνια; Πώς θα είναι η τάξη, πώς θα είναι τα βιβλία, πού θα βρίσκεται το γραφείο του δασκάλου, πώς θα λύνονται οι ασκήσεις, πώς θα οργανώνονται οι εξετάσεις; Είναι ουτοπικό να περιγράψουμε μια εικονική πραγματικότητα, παρατηρούν οι ειδικοί. Εικονική πραγματικότητα; Θα ξεχάσουμε την παραδοσιακή αίθουσα με τον δάσκαλο, τον πίνακα και τα θρανία; Η απάντηση δεν είναι προφανής.

Δράμα: Αναβιώνει η «Ειρεσιώνη» από μαθητές του 2ου δημοτικού σχολείου

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι ξενόφερτο στην πατρίδα μας, καθώς ουδέποτε η Ελλάδα είχε έλατα ή πεύκα για να στολίσει, όπως συνέβαινε κατά κύριο λόγο στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, είχε ένα ευλογημένο δέντρο, φημισμένο και ξακουστό από την αρχαιότητα, που δεν είναι άλλο από την ελιά. Η ελιά, λοιπόν, αποτέλεσε τον πρόδρομο του σημερινού χριστουγεννιάτικου δέντρου και πιο συγκεκριμένα ένα στολισμένο κλαδί ελιάς, που έφερε το όνομα Ειρεσιώνη.

Γρίπη: Στο 60% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά – Στρεπτόκοκκος και στην Ελλάδα

Το ότι φέτος η γρίπη έχει κάνει δυναμική εμφάνιση παγκοσμίως, αρκετά νωρίτερα από το συνηθισμένο και σε μια κοινωνία που έχασε την ανοσία της απέναντι στον εν λόγω ιό -λόγω επικράτησης του κορονωϊού- είναι ήδη γνωστό.

Στην Ελλάδα, (όπου μέχρι στιγμής έχει καταγραφεί ένας θάνατος από γρίπη), τα πολλά κρούσματα παρουσιάζονται για την ώρα στην ομάδα των παιδιών και πολύ λιγότερο στους μεγάλους. Παιδιατρικά νοσοκομεία και παιδιατρεία δέχονται ήδη πολλά κρούσματα γρίπης αλλά και λοιπών αναπνευστικών ιών.

Αττική: «Λεξοπαίγνια» - Ο 1ος Διασχολικός Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας ξεκινά

Για το σχολικό έτος 2022-2023 τα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ προκηρύσσουν για τους μαθητές των Γυμνασίων κάθε τύπου του νομού Αττικής Διαγωνισμό Ελληνικής Γλώσσας με τίτλο: Λεξοπαίγνια.

Ο διαγωνισμός αποσκοπεί να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την ελληνική γλώσσα με έναν ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο. Έμπνευση για τον διαγωνισμό αποτέλεσαν διεθνείς διαγωνισμοί, όπως το Spelling Βee. Η διαφορά αυτού του διαγωνισμού είναι ότι το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στην ορθογραφία των λέξεων, αλλά αγγίζει διαφορετικές πτυχές της ελληνικής γλώσσας.