Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Ο πρώτος χρόνος χωρίς τον μπαμπά μας...

Χρήστος Αγγέλου (1954-2020)

 

6 συμβουλές για να εισάγουμε παιδιά προσχολικής ηλικίας σε βιβλία με κεφάλαια

Με την κατάλληλη καθοδήγηση, παιδιά ακόμα και τριών ετών μπορούν να απολαύσουν την μεγαλόφωνη ανάγνωση ενός ενήλικα σύνθετων ιστοριών όπως για παράδειγμα «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

Αν υπάρχει ένα πράγμα που έμαθα από την εξ αποστάσεως διδασκαλία την προηγούμενη χρονιά, είναι ότι πρέπει να βρίσκεις project που κρατούν και εσένα και τα παιδιά ενθουσιασμένα, με μια λαχτάρα να συμμετέχουν. Πρόσφατα απόλαυσα μαζί με τους μαθητές μου την ανάγνωση ενός από τα αγαπημένα μου βιβλία: Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Μπορώ ήδη να ακούσω τις απορίες/ τις ερωτήσεις σας και σας διαβεβαιώνω ότι είναι οι ίδιες ερωτήσεις που είχα και εγώ την προηγούμενη χρονιά όταν άρχισα για πρώτη φορά αυτή την περιπέτεια. Πώς διαβάζουμε ένα βιβλίο με πολλά κεφάλαια με ελάχιστες εικόνες σε μια ομάδα μαθητών προσχολικής ηλικίας; Ιδίως ένα βιβλίο που είναι γεμάτο με παράξενους, ανόητους, αφηρημένους χαρακτήρες και έννοιες;

Τραγιαννίδης: Ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά τα εμβόλια στα παιδιά

Στον εμβολιασμό των παιδιών και ειδικότερα όσων νοσούν από άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας του ΑΠΘ Αθανάσιος Τραγιαννίδης μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

"Ας μιλήσουμε επιτέλους για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα μέσα στο ελληνικό σχολείο"

Ο Μιχάλης Σακελλαρίου είναι φιλόλογος, υποδιευθυντής σε Λύκειο του Κορυδαλλού και -χωρίς καμιά υπερβολή- είναι ο καθηγητής που θα έπρεπε να είχαμε όλοι στο σχολείο, μήπως και η κοινωνία μας γινόταν λίγο καλύτερη.

Ακόμη, είναι ένας ενεργός ακτιβιστής, συμμετέχοντας στους "Rainbow Seniors", μια ομάδα που υποστηρίζει δυναμικά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας, μα πάνω απ' όλα είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος που επέλεξε να μην κρύβεται και να λέει τα πράγματα με το όνομά τους σε μια κοινωνία γεμάτη διακρίσεις και ομοφοβία.

Σχολεία: Επιστροφή στις τάξεις με δια ζώσης διδασκαλία – Πότε θα εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση

Με δια ζώσης διδασκαλία θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς να είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, η τηλεκπαίδευση θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως με τις ευπαθείς ομάδες. Επίσης τόνισε πως προς το παρόν δεν εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

Σχολεία – Πρόεδρος ΟΛΜΕ: Έχει εμβολιαστεί το 85% των εκπαιδευτικών

Τα σχολεία θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες, με όλα τα μέτρα προστασίας. Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, κατέστησε σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί είναι υπέρ του εμβολιασμού, γεγονός που αποδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών του κλάδου.

Η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έχει ήδη “φουντώσει” με στόχο να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση βιβλίων - ΟΑΕΔ

Τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, ξεκινά η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη χορήγηση βιβλίων.
Συνολικά θα εκδοθούν 180.000 επιταγές αξίας €20 η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η προθεσμία λήγει στις 5 Σεπτεμβρίου.
Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου το ΟΑΕΔ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής, πατώντας ΕΔΩ

Πηγή: workcenter

Επιστολή – Έκκληση γονέων στο Υπ. Παιδείας για τη στήριξη παιδιών με μαθησιακές ανάγκες

Eπιστολή- έκκληση προς τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Yπουργείου Παιδείας αλλά και την υπουργό και υφυπουργό Παιδείας αποστέλλουν γονείς με στόχο την πρόσβαση στη δημόσια παράλληλη στήριξη για παιδιά με εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες. Περισσότερες από 300 υπογραφές έχουν συλλεγεί μέχρι σήμερα.

Ειδική Αγωγή: Το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων του Λυκείου Ε.Α.Ε

Με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας κ.Ζέττας Μακρή που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, καθορίστηκε το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων της Προκαταρκτικής τάξης Λυκείου Ε.Α.Ε. καθώς και των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων του Λυκείου Ε.Α.Ε. ως εξής:

Η τέχνη στην υπηρεσία των Μαθηματικών

Χαρτόνια, μπουκάλια, καπάκια, ντενεκεδάκια, σύρματα – υλικά που δεν περιμένει κανείς να βρει την ώρα των Μαθηματικών. Εξίσου απρόσμενα αντικείμενα: η κερήθρα της μέλισσας – επειδή η εξαγωνική διάταξη αποδεικνύει πως σε μικρότερο χώρο αποθηκεύεται περισσότερο μέλι, με βάση τα εμβαδά και τους όγκους. Αλλά και ένα καύκαλο από χελώνα, καθώς και μια παλιά τσάντα από κροκόδειλο που έχει περάσει σε αχρησία λόγω οικολογικής συνείδησης επιστρατεύονται για να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τις πλακοστρώσεις – κάτι που έχουν ήδη διδαχθεί και μέσα από τα χαρακτηριστικά έργα του Εσερ. «Το ίδιο μαθαίνουν βλέποντας και το καλαμπόκι…», αναφέρει η Γεωργία Μαραγκού, μαθηματικός στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού Αττικής. Η ίδια εφαρμόζει εδώ και χρόνια μια εναλλακτική μεθοδολογία στη διδακτική των Μαθηματικών, αφιερώνοντας εθελοντικά πολλές ώρες για να βοηθήσει τους μαθητές της να τα πλησιάσουν και να τα κατανοήσουν.

Ο Happy μαθαίνει σε παιδιά και ενήλικες πώς να διαχειριστούν περιστατικά παιδικής κακοποίησης

Το όνομά του είναι Happy, είναι ένα νεαρό, χαμογελαστό αγόρι, το οποίο παρόλο που έρχεται αντιμέτωπο με καταστάσεις παιδικής κακομεταχείρισης, παραμένει ευτυχισμένο. Ο Happy είναι ο κεντρικός ήρωας του ψηφιακού παιχνιδιού περιπέτειας «Ο Happy σε Αποστολή», το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει γονείς, επαγγελματίες και παιδιά να εντοπίσουν και να αναφέρουν περιστατικά παιδικής κακοποίησης. Ο ήρωας κάνει στην καθημερινότητά του όλα όσα κάνουν τα παιδιά της ηλικίας του: πηγαίνει σχολείο, παίζει με τους φίλους του, κάνει μαθήματα γυμναστικής και θεατρικής αγωγής, πηγαίνει στην παιδική χαρά. Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων αυτών καλείται να διαχειριστεί διάφορα περιστατικά παιδικής κακοποίησης και κακομεταχείρισης.

ΚΔΕΠΠΑ Μυκόνου: Καταργώντας τα εμπόδια πρόσβασης στην πληροφορία

Σε μία ιδιαίτερα σημαντική δράση προχωρά η ΚΔΕΠΠΑ Μυκόνου, αναφορικά με την προσβασιμότητα των εντυποανάπηρων ατόμων σε βιβλιοθήκες, με τη χρήση έξυπνων εργαλείων πρόσβασης στις βιβλιοθήκες.

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), εγκρίθηκε η υλοποίηση της πράξης με τίτλο «Διασυνοριακό δίκτυο προώθησης της επιχειρηματικότητας σε εντυπο-ανάπηρα άτομα με την χρήση έξυπνων εργαλείων πρόσβασης στις βιβλιοθήκες με το ακρωνύμιο ΟΜΗΡΟΣ».

«Χάλκινος» Παραολυμπιονίκης ο Τσαπατάκης

Με χρόνο 1:40.20 ο Αντώνης Τσαπατάκης κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μέτρα πρόσθιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Μετά από δύο τέταρτες θέσεις το 2012 και το 2016, ο Έλληνας παραολυμπιονίκης ανέβηκε στο βάθρο αυτή τη φορά.

Τεχνολογία που επιτρέπει στους τυφλούς να ‘δουν’ χορό

Η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα και συχνά αναρωτιόμαστε τι άλλο θα βγει που θα μας εκπλήξει. Πολλές φορές όμως τα συναρπαστικά πράγματα προκύπτουν από μικρές ιδέες που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων.

Έτσι, και το πρόγραμμα Kinetic Soul χρησιμοποιώντας το Arduino και την τεχνολογία αναγνώρισης κινήσεων σώματος, κατάφερε να διαβάζει τις κινήσεις χορευτών και στην συνέχεια να τις μετατρέπει σε γραφή braile (σύστημα γραφής για ανθρώπους με προβλήματα όρασης)

«Μεγάλωσα με αυτό, είναι η ζωή μου»: Η Βάσω Μανοπούλου διηγείται πώς είναι να ζεις με προσθετικό πόδι

Η Βάσω Μανοπούλου είναι μια γυναίκα που ζει με προσθετικό πόδι σχεδόν όλη της τη ζωή. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να ζει όπως ακριβώς θέλει.

Μια φωτογραφία του φωτογράφου μας Παναγιώτη Μάλλιαρη στο Instagram στάθηκε αφορμή να την γνωρίσω.

Η Βάσω παντρεύτηκε πριν λίγες ημέρες τον εκλεκτό της καρδιάς της, Σάκη. Στην υπέροχη φωτογραφία από τον γάμο τους, ο -πλέον- σύζυγός της της βγάζει την καλτσοδέτα από το προσθετικό της πόδι και χαμογελούν και οι δύο. Μια εικόνα πραγματικής ευτυχίας.

"Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή αποτελεί τη μεγαλύτερη και πλέον δυσεπίλυτη πρόκληση"

Η αντιδήμαρχος Παιδείας Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου, μιλάει για τη νέα σχολική χρονιά, τα προβλήματα που προκύπτουν στην υλοποίηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και αναλύει τον σχεδιασμό του δήμου.

Η συζήτηση για τη νέα σχολική χρονιά είναι έντονη, με το υπουργείο Παιδείας να εξετάζει όλα τα σενάρια. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Αντιδημαρχία Παιδείας Θεσσαλονίκης και ποιες κινήσεις γίνονται προκειμένου να ξεκινήσει η δια ζώσης εκπαίδευση από τον Σεπτέμβριο;

Στέλιος Μαλακόπουλος: Μετά το ατύχημα το όνειρο έγινε στόχος ζωής

Συνέντευξη με τον Στέλιο Μαλακόπουλο, που αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο την 1η Σεπτεμβρίου

O Στέλιος Μαλακόπουλος είναι ένας άνθρωπος που ζει για να αγωνίζεται. Η ιστορία του ξεκινά απ΄την Θεσσαλονίκη που μεγάλωσε παίζοντας μπάσκετ. Στην τρίτη λυκείου το άφησε προσωρινά ώστε να αφοσιωθεί στις πανελλαδικές-πέρασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας-και λίγο αφού επέστρεψε, συνέβη το ατύχημα. Την συνέχεια λίγο-πολύ την μάθαμε μέσα από τα social media. Μετά το τροχαίο μεταφέρθηκε στα επείγοντα όπου κρίθηκε πως έπρεπε να ακρωτηριαστεί και στα δύο πόδια. Μέχρι τότε ο πρωταθλητισμός ΑμεΑ και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες δεν είχαν περάσει σαν ιδέες απ' το μυαλό του Στέλιου, μετά το τροχαίο ατύχημα όμως, αυτό που θεωρούσε ως άπιαστο όνειρο μετατράπηκε σε ένα στόχο ζωής.

Πώς επηρεάστηκε η ψυχική υγεία των εφήβων μέσα στην πανδημία – Το παράδειγμα της Νορβηγίας

Η πανδημία COVID-19 μπορεί να έχει πολύπλευρες επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία των εφήβων, οι οποίες είναι απόρροια όχι μόνο της λοίμωξης αλλά και των αλλαγών στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Σπουδαίος Θανάσης Κωνσταντινίδης, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο!

Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στη ρίψη κορίνας F32, χαρίζοντας το τέταρτο μετάλλιο στην Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο 51χρονος αθλητής, έχοντας ως κορυφαία επίδοση τα 38.68μ, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον τελικό του αγωνίσματος της κορίνας F32. Πρώτος αναδείχθηκε ο Λίου Λι με κορυφαία βολή στα 45.39μ και την τρίτη θέση κατέλαβε ο Γουαλίντ Φεράχ με 35.34μ.

Οι ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας στο παρόν και το μέλλον μας.

Τον κ. Κλήμη Ναυρίδη φιλοξένησε στα ερτζιανά του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και του Beton 7 Art Radio ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος στο πλαίσιο της εκπομπής του «Μαθήματα Αναπνοής». Ο κ. Κλήμης Ναυρίδης είναι ψυχαναλυτής, ψυχοθεραπευτής και Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Οι γονείς δεν είναι ΟΚ"

Τελευταίες μέρες διακοπών. Χαζεύω κάτι πιτσιρίκια που παίζουν κρυφτό με ένα drone. Ο μπαμπάς κρατάει το drone που κατασκοπεύει με μάτια/φώτα μέσα στο ζεστό καλοκαιρινό βράδυ και εκείνα κρύβονται πίσω από θάμνους και λιόδεντρα. Χαζεύω τα κυρτωμένα– για το παιχνίδι– σώματά τους, ακούω τα πνιχτά τους γέλια, μαντεύω τα πονηρά τους βλέμματα μέσα στο σκοτάδι, υποθέτω ότι θα έχει άλλη χάρη το να ξεγελάς μια μηχανή που χειρίζεται ένας ενήλικας.