Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

"Elephantastico": Παιδιά "καταλαμβάνουν" τη Θεσσαλονίκη για ένα τριήμερο


Με ήχους, θέατρο και χρώματα θα γεμίσει η Θεσσαλονίκη για ένα τριήμερο, στο πλαίσιο του 5ου Elephantastico.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με φορείς της πόλης, από τις 11 έως τις 13 Μαιου, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό μιας γιορτής με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους γονείς.

To Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες καθώς από φέτος περιλαμβάνει δράσεις και για την βρεφική ηλικία.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Δωρεάν προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος για παιδιά

Δράση προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά ηλικίας από 6 έως 15 ετών προγραμματίζει το τμήμα Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας της διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα δημόσιας υγείας. 

Δεν πιστεύουν στο σχολείο, κάνουν μάθημα στο φροντιστήριο

«Στο φροντιστήριο δεν το κάναμε έτσι»... επαναστατούν πολλοί μαθητές απέναντι στους καθηγητές του σχολείου. Πρόκειται για παραδοχή που καταδεικνύει την απαξίωση του ελληνικού σχολείου στην υψηλότερή του βαθμίδα, το λύκειο. Οι εννέα στους δέκα καθηγητές έχουν αμφισβητηθεί ευθέως από τους μαθητές τους, με την παρατήρηση ότι ο καθηγητής του φροντιστηρίου τούς δίδαξε αλλιώς ένα θέμα της ύλης. Το φροντιστήριο είναι μια πραγματικότητα στην ελληνική εκπαίδευση, καθώς σχεδόν όλοι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου το παρακολουθούν ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ωστόσο, οι καθηγητές δεν θεωρούν ότι η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ, όπως επαγγέλλεται η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αποτελεί το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του φροντιστηρίου και τη μείωση του άγχους των υποψηφίων. Η πολύωρη μελέτη των μαθητών είναι απαραίτητη για την επιτυχία και λόγω του συστήματος αξιολόγησης. Ετσι, οι καθηγητές ζητούν βελτιωτικές αλλαγές στο σύστημα και σταθερότητά του. Οι έξι στους δέκα έχουν δει το εξεταστικό να αλλάζει δύο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της έως τώρα θητείας τους.

Οι 10 «εντολές» για να τρώνε τα παιδιά σωστά

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι γονείς μπορεί να χρειαστούν κάποια βοήθεια για να κατανοήσουν τι σημαίνει "τρώω υγιεινά". Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεστε πτυχίο στη διατροφολογία για να μεγαλώσετε υγιή παιδιά. Ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να τρώνε σωστά και να διατηρούν ένα υγιές βάρος.

Ο σεβασμός απέναντι στις γυναίκες ξεκινά από την παιδική ηλικία, υποστηρίζουν οι ειδικοί

Ένα ψυχολόγος και μια δημοσιογράφος, ο Richard Weissbourd και η Rachel Giese επισημαίνουν στην καναδέζικη έκδοση της HuffPost με αφορμή την ειδεχθή επίθεση και το θάνατο 10 γυναικών στο Τορόντο, γιατί τα αγόρια πρέπει από μικρά να μάθουν να σέβονται το αντίθετο φύλο.

Στη Λάρισα το 1ο Σχολείο Ψηφιακής Νοημοσύνης στην Ελλάδα!

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται στη Λάρισα! Σειρά έχει το 1ο Σχολείο Ψηφιακής Νοημοσύνης στην Ελλάδα (www.life4.gr), το οποίο υλοποιείται από 25 έως 29 Ιουνίου και ώρες από 9 το πρωί έως 2 το μεσημέρι στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας (Κούμα 28), με κύριο μέλημα την καλλιέργεια της ψηφιακής νοημοσύνης των παιδιών, αλλά και των Γονέων.

Η Σοφία Μάνου & η ΣΟΝΕ, "Αγκαλιά" για τα παιδιά με αναπηρία

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, η Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ) και η Σοφία Μανού δίνουν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Φιλανθρωπική Συναυλία για τα παιδιά με Αναπηρία.

Όταν τα Μουσικά Σχολεία συντονίστηκαν με τον Πορτοκάλογλου

Το ταξίδι συνεχίζεται. Επόμενοι σταθμοί: Λάρισα και Καρδίτσα. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου μαζί με το σχήμα του «Ευγενείς Αλήτες» συνεχίζουν να συντονίζονται με τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων σε μουσικές συναντήσεις σε ένα οδοιπορικό αναζήτησης της generation next. Ο Πορτοκάλογλου γιορτάζει φέτος τα 60ά του γενέθλια με μια διαφορετική σύμπραξη.

«Να οργανωθεί πρόγραμμα I.Β. και σε ελληνικά δημόσια σχολεία»

«Το International Baccalaureate δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά οικογενειών με μεγάλα εισοδήματα», τονίζει στην «Κ» ο Αντριαν Κέρνι, υψηλόβαθμο στέλεχος του Οργανισμού I.B. (IBO), προτείνοντας την οργάνωσή του και σε δημόσια σχολεία. Σε αυτό συγκλίνει και το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία επί υπουργίας Νίκου Φίλη, το οποίο έχει προτείνει τη θεσμοθέτηση προγράμματος I.B. και στα δημόσια λύκεια όπως και στα ιδιωτικά. Ο κ. Kέρνι έχει ιδιαίτερη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, ενώ ήταν περιφερειακός διευθυντής του ΙΒΟ το 2009, όταν συνέβη το σκάνδαλο της «αγοράς» θεμάτων για τις εξετάσεις του I.B.

Βιβή Βιλανάκη: Δασκάλα Ρομά πρότυπο για τα παιδιά…

Αρχικά ήθελε να σπουδάσει Νομική, αγαπούσε το σχολείο γιατί εκεί περνούσε όμορφα. Εκεί είχε τους φίλους της, τις παρέες της, τους καθηγητές της, ποτέ και κανείς δεν την έκανε να αισθανθεί ότι είναι διαφορετική από τα άλλα παιδιά.

«Ποτέ δεν με αντιμετώπισε κανείς στο σχολείο διαφορετικά, όχι απλά ήμουν αποδεκτή, αλλά με αγαπούσαν. Οι καλές συνθήκες, αλλά και το γεγονός ότι ήμουν καλή μαθήτρια, με έκαναν να συνεχίσω το σχολείο», αναφέρει στην «Ε» η δασκάλα Βιβή Βιλανάκη.

Εθνικό Σχέδιο για τη Ειδική Αγωγή & Θεραπεία για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ και αυτισμό

Στη σύνταξη και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ειδική αγωγή και θεραπεία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, προσωρά το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός σε ημερίδα που οργανώθηκε για το θέμα αυτό.