Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

6 τρόποι για να βοηθήσετε τις μαθήτριες και τους μαθητές σας με Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή / Oppositional Defiant Disorder - ODD

Τα περισσότερα παιδιά, κατά καιρούς, λογομαχούν και δοκιμάζουν τα όρια. Ωστόσο, κάποια παιδιά είναι προκλητικά και εχθρικά σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την καθημερινή τους ζωής – μια συμπεριφορά που κάποιες φορές διαγιγνώσκεται ως Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή (ΟDD).

Οι μαθητές με ODD διαταράσσουν τη ζωή τους και συχνά και τις ζωές όλων των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά τους. Συμπεριφέρονται με προκλητικό τρόπο, δείχνοντας περιφρόνηση και φτάνοντας τους άλλους ανθρώπους γύρω τους στα όριά τους. Τα προβλήματα συμπεριφοράς τους είναι πιο έντονα από αυτά των συνομηλίκων τους και συμβαίνουν πολύ πιο συχνά.

Ερευνα: Ποια η σχέση της νεολαίας με τη θρησκεία και την Εκκλησία – Πώς βλέπουν οι νέοι την ακροδεξιά

Μια πρωτότυπη έρευνα σε συνεργασία του «ΣΗΜΕΙΟ για τη μελέτη & την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς» και της «Prorata» με θέμα τη σχέση νεολαίας και θρησκείας πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22–27 Οκτωβρίου 2021 σε δείγμα 451 νέων, ηλικίας 17-34 ετών, μέσω ηλεκτρονικού δομημένου ερωτηματολογίου με κάλυψη του συνόλου της επικράτειας.

Σύμφωνα με τους συντελεστές, η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί στην πραγματικότητα την πρώτη αντιπροσωπευτική έρευνα που επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν το πεδίο «νεολαία και θρησκεία» στην ελληνική κοινωνία.

Εκπαιδευτικό βιβλίο: Η Αθηνά και το νέο της Ταμπλετ


Ξεκίνησε η διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία

Για τη διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς από τα φαρμακεία εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως αναφέρει, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 30 Μαρτίου έως και την Τρίτη 5 Απριλίου, τρία (3) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 4 Απριλίου έως και 15 Απριλίου 2022 και για την επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα.

Κατερίνα Λασκαρίδη, Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, Πρόγραμμα ΑΝ: Ειδικοί εξηγούν το έργο κατά της παιδικής κακοποίησης

Με προσωπική, ιδιαίτερη φροντίδα από την ψυχολόγο Κατερίνα Λασκαρίδη και από το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, δημιουργήθηκε το Πρόγραμμα ΑΝ. Αφορά την καταπολέμηση της παιδικής κακοποίησης με πολυεπίπεδο, διεισδυτικό τρόπο.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ΑΝ εμπνεύστηκε η Κατερίνα Λασκαρίδη με την εξαιρετική ψυχίατρο παιδιών και εφήβων (συντονίστρια δ/ντρια τμήματος ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων Σισμανόγλειου μέχρι τον Ιανουάριο του 2022) Αναστασία Κουμούλα. Σχεδιάστηκε για συνολικά δέκα σχολεία στην Αθήνα και στην Κρήτη. Επιλέχτηκαν με καθοδήγηση από τη νομικό, προϊσταμένη στην Υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων Αθήνας Κογιαννάκη Εύα.

Ειδικός ανελκυστήρας για μαθητές με αναπηρία στο Λύκειο Ελασσόνας

Ο Δήμος Ελασσόνας έδειξε με πράξεις πως οι μαθητές που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα πρέπει να έχουν πρόσβαση όπου και οι άλλοι συμμαθητές τους και τοποθέτησε ειδικό ανελκυστήρα στις σκάλες του σχολείου.

Πλήρη πρόσβαση στους χώρους διδασκαλίας των μαθητών με κινητικά προβλήματα εξασφάλισε ο Δήμος Ελασσόνας με την εγκατάσταση ειδικής πλατφόρμας-ανελκυστήρα στο Γενικό Λύκειο Ελασσόνας και τοποθέτηση ανελκυστήρα στα συστεγαζόμενα σχολεία ΕΠΑΛ – 1ο ΕΚ Ελασσόνας και Ειδικού Γυμνασίου Ελασσόνας.

«Company Junior»- JA Greece:Μέχρι 31/3 οι εγγραφές- Η επιχειρηματικότητα στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Να σκεφθούν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, να δημιουργήσουν το σχέδιο μιας «Εικονικής Επιχείρησης» και να το καταθέσουν για αξιολόγηση από την κριτική επιτροπή του Junior Achievement Greece (JA Greece) προσκαλούνται μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά και γυμνάσια της Ελλάδας και της ομογένειας, στο πλαίσιο του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος «Company Junior». Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν από το JΑ Greece με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λάτση. Στόχος του είναι η ανάπτυξη βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, ώστε να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες την κοινωνική ευθύνη τους ως μελλοντικοί επαγγελματίες, με σεβασμό προς το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος

Από Δευτέρα 4 μέχρι Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 η εξερεύνηση του εγκεφάλου συνεχίζεται στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα exploring.the.brain και το ψηφιακό φορητό πλανητάριο (Planetarium On The Go) παρουσιάζουν σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου τον εντυπωσιακό τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλος μας και ρυθμίζει τη συμπεριφορά μας.

Καραμπόλες στο μηχανογραφικό ΑΕΙ

Υποψήφιοι και οι γονείς τους θα βρεθούν στον λαβύρινθο των συντελεστών βαρύτητας που όρισαν τα τμήματα ΑΕΙ για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές για το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό θα είναι το τοπίο όταν θα ανακοινωθούν, το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, οι βαθμοί των υποψηφίων. Το σύνολο των 461 τμημάτων όρισε συνολικά 5.611 συντελεστές, χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων, για να υπολογιστούν τα μόρια των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθιστώντας το σύστημα υπολογισμού των μονάδων εξαιρετικά πολύπλοκο. Πρόκειται για θέμα που θα προκαλέσει απίθανες καραμπόλες στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων, «τινάζοντας στον αέρα» μία διαδικασία, οι βασικές πτυχές της οποίας δεν έχουν αλλάξει από τότε που ανετράπη η μεταρρύθμιση του Γεράσιμου Αρσένη. Παράπλευρη «απώλεια» είναι ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόβλεψη των βάσεων εισαγωγής, η οποία γίνεται κάθε χρόνο από εξειδικευμένους μαθηματικούς, αλλά και από γονείς. Μία ακόμη ιδιαιτερότητα είναι πως οι φετινοί υποψήφιοι έχουν περάσει και τις τρεις τάξεις του λυκείου με συνθήκες πανδημίας και θα εξεταστούν σε αυξημένη ύλη σε σχέση με το 2020 και το 2021.

ΙΕΠ: Πρόσκληση για εγγραφή Επιμορφωτών Β΄ Ειδικής Εκπαίδευσης στο μητρώο Εμπειρογνωμόνων

Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή Επιμορφωτών/τριών Β΄ Ειδικής Εκπαίδευσης στο ανοικτό μητρώο Εμπειρογνωμόνων του Ι.Ε.Π.

Ενεργοποίηση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εγγραφή Επιμορφωτών/τριών Β΄ Ειδικής Εκπαίδευσης στο ανοικτό μητρώο Εμπειρογνωμόνων του Ι.Ε.Π. για την υποστήριξη της Πράξης «Εισαγωγική Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών», με κωδικό ΟΠΣ 5070654 του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014 -2020».

Το Κλειστό Γυμναστήριο της οδού Γεννηματά στα Μελίσσια ονομάζεται «Γυμναστήριο Παναγιώτης Τριανταφύλλου»

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πεντέλης, μετά από εισηγητική πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Μελισσίων, το Κλειστό Γυμναστήριο Μελισσίων (επί των οδών Γεννηματά και Σάμου), θα ονομασθεί «Γυμναστήριο Παναγιώτης Τριανταφύλου».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία παρίστατο ο Παραολυμπιονίκης Παναγιώτης Τριανταφύλλου η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά, τον καλωσόρισε λέγοντας ότι όλοι δέχθηκαν με ιδιαίτερη χαρά την πρόταση του τοπικού Συμβουλίου Μελισσίων για την οποία ευχαρίστησε τον πρόεδρο Νίκο Δροσάτο και το σύνολο των συμβούλων, τονίζοντας, ότι το σημαντικότερο όλων είναι πως κανείς δεν αμφέβαλε για την κίνηση αυτή του Δήμου και ότι κανείς δεν υπήρξε που να μη χάρηκε με αυτή την πρόταση.

De La Salle Science Festival

Την Κυριακή 3 Απριλίου, από τις 10:30 ώς τις 14:00, το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» ανοίγει τις πόρτες του με μια «Ημέρα Γνωριμίας» – Open Day και καλεί το κοινό τής πόλης στο Φεστιβάλ Επιστημών και Τεχνολογίας με τίτλο «De La Salle Science Festival».

Φλόριντα: Ο κυβερνήτης υπέγραψε ένα από τα πιο ομοφοβικά νομοσχέδια περικυκλωμένος από παιδιά με μαθητικές στολές

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ron DeSanti, υπέγραψε επίσημα το ομοφοβικό νομοσχέδιο της πολιτείας «Don’t Say Gay bill», περικυκλωμένος ειρωνικά από μαθητές.

Τη Δευτέρα (28 Μαρτίου), πριν από την υπογραφή του νομοσχεδίου, ο DeSantis κατηγόρησε οποιονδήποτε αντιτίθεται ότι «υποστηρίζει τη σεξουαλοποίηση παιδιών στο νηπιαγωγείο», ότι «υποστηρίζει τη θεωρία του φύλου στις τάξεις της δεύτερης τάξης» και ότι «υποστηρίζει ώστε τα σχολεία να μπορούν να συμβάλλουν στη μετάβαση του φύλου των μαθητών χωρίς τη γνώση του γονέα, χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα».