Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ποια βοήθεια μπορείτε να παρέχετε στα παιδιά σας σχετικά με το σχολείο, ακόμα και όταν δεν μπορείτε να τα βοηθήσετε στα μαθήματα

Πολλοί γονείς παιδιών με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θεωρούν ότι από την στιγμή που δεν μπορούν να τα «διαβάσουν» (είτε επειδή δεν ξέρουν την ύλη, είτε επειδή τα παιδιά τους παρουσιάζουν πολύ μεγάλες δυσκολίες και χρειάζονται εξειδικευμένη υποστήριξη), δεν μπορούν να τα βοηθήσουν με κανένα τρόπο. Όσοι ειδικοί παιδαγωγοί, δάσκαλοι ή καθηγητές και αν παρελαύνουν στη ζωή του παιδιού, τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την δική σας ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή.

Προβολή: Πέρα από τη σιωπή


Το σχολείο Κωφών που φοιτά ο Παναγιώτης, φέτος φιλοξενείται στο 18ο Δημοτικό σχολείο Σερρών. Τον βλέπουν τα παιδιά, προσπαθούν να επικοινωνήσουν, δεν τα καταφέρνουν και καταλαβαίνουν ότι είναι κωφός. Με παιχνίδι βλέπουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Τέλος μαθαίνουν Νοηματική γλώσσα και εντάσσουν τον Παναγιώτη στην παρέα τους

Όργανα γυμναστικής για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου

Ψάχνετε για μηχανήματα γυμναστικής που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας; Δείτε το βίντεο και πάρτε ιδέες για να διατηρήστε σε καλή φυσική κατάσταση – είτε ενδιαφέρεστε για απλή συντήρηση είτε για εντατική ενδυνάμωση των μυών σας.
Πηγή: disabled.gr

Μπορούμε να διαβάσουμε τα βιβλία που θέλουμε;

Της Βενετίας Αποστολίδου
Σχεδιάζοντας ένα νέο μάθημα στο Πανεπιστήμιο, συνέτασσα έναν κατάλογο με προτεινόμενα βιβλία (μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων ελλήνων συγγραφέων, όλα εκδομένα μετά το 1974). Τα περισσότερα τα είχα στη βιβλιοθήκη μου, αγορασμένα στην ώρα τους. Οι φοιτητές όμως έπρεπε να τα αναζητήσουν τώρα σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία· θα τα έβρισκαν; Οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου και οι δημοτικές της Θεσσαλονίκης είχαν μερικά αλλά ούτε όλα τα είχαν ούτε βέβαια σε πολλά αντίτυπα. ΄Εκανα βόλτα στα βιβλιοπωλεία και απελπίστηκα. Ακόμη και βιβλία που εκδόθηκαν το 2002 ή το 2005 δεν είναι διαθέσιμα. Ρώτησα αν μπορούμε να τα παραγγείλουμε. Δεν ήταν όλοι οι βιβλιοπώλες πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν, ιδίως αν δεν σε ξέρουν.

Βρετανία: Υποχρεωτική εκπαίδευση από τα δύο κατά των ανισοτήτων

Η βαρόνη Σάλι Μόργκαν, πρόεδρος της Ofsted, του οργανισμού που επιβλέπει τη λειτουργία των σχολείων στη Βρετανία, πρότεινε σε πρόσφατη ομιλία της τα παιδιά να ξεκινούν την υποχρεωτική εκπαίδευση ήδη από την ηλικία των δύο ετών. Με αυτό τον τρόπο, υποστήριξε, θα είναι πιο εύκολο να εξαλειφθούν οι διαφορές στις σχολικές επιδόσεις, οι οποίες παρατηρούνται μεταξύ των πλούσιων και φτωχών μαθητών.

Σημαντική διάκριση για τον Μαραθώνα από την Κομισιόν

Η χώρα μας υστερεί κατά πολύ των ευρωπαϊκών σε ζητήματα προσβασιμότητας σε δημόσιους χώρους από άτομα μεγάλης ηλικίας ή με ειδικές ανάγκες.

Κι όμως ανάμεσα στους 19 καλύτερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όσον αφορά στην προσβασιμότητα για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναδείχθηκε ο Μαραθώνας στον διαγωνισμό ΕDEN (Eυρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας), του οποίου τα βραβεία απονεμήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Μπορεί ένα νανούρισμα να απαλύνει τον πόνο ενός παιδιού;

Αν κάποιος περπατήσει στις πτέρυγες του νοσοκομείου Great Ormond Street θα ακούσει νανουρίσματα ανάμεσα στον θόρυβο που κάνουν οι διάφορες οθόνες που ελέγχουν την καρδιά. 

Η απαλή φωνή του μουσικού Nick Pickett με το απαλό χάδι στις χορδές της κιθάρας του, ψυχαγωγεί και χαλαρώνει τους νεαρούς ασθενείς στην πτέρυγας Bear.

Σεξισμό σε εκπαίδευση και αγορά εργασίας καταγγέλλουν οι Κινέζες

Ολο και περισσότερες γυναίκες στην Κίνα γίνονται πλέον δεκτές στα πανεπιστήμια. Το ερώτημα που ανακύπτει όμως είναι άλλο: Υπάρχουν θέσεις γι' αυτές στην αγορά εργασίας;

Μανικιουρίστα ή δικαστής; Ζαχαροπλάστρια ή πολιτική μηχανικός; Αεροσυνοδός ή καθηγήτρια πανεπιστημίου; Στο θεματικό πάρκο «I Have a Dream» («Εχω ένα Ονειρο») στο Πεκίνο τα παιδιά-επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα επαγγέλματα. Αλλά ακόμη και σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο παιδιά και γονείς παραμένουν προσκολλημένοι σε βαθιά ριζωμένα στερεότυπα.

Κινήσεις, ήχοι και εικόνες δίνουν διέξοδο στην αναπηρία με το iMuse

Tα αποτελέσματα της επίδρασης του αλληλεπιδραστικού πολυαισθητικού τεχνολογικού περιβάλλοντος που ονομάστηκε iMuse (Interactive MultiSensory Environment) δεν έχουν στιγμιαία αλλά εκτεταμένη διάρκεια, βελτιώνοντας ορατά την ποιότητα ζωής των χρηστών. Εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί στην Αθήνα.

To δικαίωμα να μη θέλεις παιδιά

«Ο κόσμος μάς φαντάζεται να βλέπουμε τηλεόραση τρώγοντας καλαμπόκι μέσα από κονσέρβα». Στις αρχές του 2014 κυκλοφορεί ένα βιβλίο για τα εκατομμύρια γυναίκες που (λόγω συγκυριών, επιλογών, προτεραιοτήτων, τύχης ή κρίσης) δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Τίτλος του, «Otherhood» - μια ευφάνταστη αλλοίωση του «motherhood» (μητρότητα). Η συγγραφέας του, Μέλανι Νότκιν, επιμένει ότι στην Αμερική οι γυναίκες εξακολουθούν να βιώνουν την πασπαλισμένη με γάλα σε σκόνη εποχή της «μαμ-ουτοπίας» (δικός της ο νεολογισμός), όπου είτε είσαι, είτε θέλεις να γίνεις, είτε πρέπει να είσαι μητέρα. Ολες οι άλλες οψιόν απλώς δεν υπάρχουν, αφού (όπως έγραφε προ μηνών το αμερικανικό «Time») η γυναικεία φύση έχει σχεδόν ταυτιστεί με τη μητρότητα. Η Νότκιν επιμένει ότι ήρθε ο καιρός να βγάλουμε από το «ντουλάπι» τις γυναίκες που είναι εκ πεποιθήσεως ή εξ ανάγκης childless (άτεκνες). Διότι σαφώς δεν πρόκειται πλέον για δακτυλοδεικτούμενες εξαιρέσεις (αρκεί να λάβει κανείς υπ' όψιν ότι σήμερα στις ΗΠΑ σχεδόν οι μισές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας δεν έχουν γίνει μητέρες, μια δραματική αύξηση από το πενιχρό 35% του 1976). Και διότι τα κοινωνικά μοντέλα ανοίγουν. Γίνονται, αν μη τι άλλο, πιο εύκαμπτα.