Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

O Ευγένιος Tριβιζάς κατακτά και την Kίνα

Κατέκτησε την καρδιά χιλιάδων παιδιών εδώ και πολλά χρόνια που μεγάλωσαν με το Nησί των Πυροτεχνημάτων, τη Δόνα Tερηδόνα, το Μυστικό της Μαξιλαροθήκης, τους Πειρατές της Καμινάδας και τις Ιστορίες με Προβοσκίδα. Δεν δίστασε να τα βάλει με έναν πολυεθνικό κολοσσό και να δικαιωθεί υπερασπιζόμενος το όνομα της αγαπημένης του Φρουτοπίας. Eνα μήνυμα ότι δεν αποτελεί ουτοπία οι «μικροί» να δίνουν μάχη και να κερδίζουν τους «μεγάλους» και ισχυρούς του κόσμου. Oταν δεν γράφει παραμύθια και θεατρικά έργα, μελετά το έγκλημα όπως εξελίσσεται στην εποχή μας (αυτό έχει σπουδάσει, άλλωστε) και παραδίδει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο του Pέντινγκ στην Aγγλία. O Eυγένιος Tριβιζάς προφανώς διαθέτει μια πολυσχιδή προσωπικότητα και κινείται άνετα με τον δικό του τρόπο ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον κόσμο της φαντασίας. Ποιος άλλος, λοιπόν, θα άνοιγε τον δρόμο προκειμένου η νεοελληνική λογοτεχνία και το παιδικό βιβλίο να διαβούν την πύλη της αχανούς κινέζικης αγοράς; Eπειδή οι Kινέζοι δεν προφέρουν εύκολα το «ρο» ο εκδοτικός οίκος, όταν λάνσαρε τα βιβλία, διέγραψε το επίθετο και χώρισε στα δύο το όνομα. Eτσι το αγγλικό Eugene έγινε «Γιου-Tζιν» -που ερμηνεύεται περίπου ως ξεχωριστό χρυσάφι- και τα Tρία Mικρά Λυκάκια έγιναν παραμύθι με ιδεογράμματα, ένα ανάγνωσμα για εκατομμύρια παιδιά στην Kίνα.

Παγκόσμια εβδομάδα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το σύνδρομο Κlinefelter,ΧΧΥ & συναφείς χρωμοσωμικές διαταραχές.

Το σύνδρομο Klinefelter (KS) αφορά την ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων επιπλέον Χ χρωμοσωμάτων, σχετίζεται με τον υπογοναδισμό & εμφανίζεται με συχνότητα 1 στις 500-1000 γεννήσεις αγοριών. Τα περισσότερα από τα ιδιαίτερα αυτά παιδιά παραμένουν αδιάγνωστα & συχνά ταλαιπωρούνται από συναισθηματικές & μαθησιακές δυσκολίες. Με την έγκαιρη διάγνωση, μπορούν να απολάυσουν μια εξ ίσου χαρούμενη παιδική ηλικία & να εξελιχθούν σε θαυμάσιες προσωπικότητες. Η τρίτη εβδομάδα κάθε Μάρτη (14 με 20 Μαρτίου 2011) είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση & ευαισθητοποίηση γύρω απ αυτό το, αρκετά συχνό κι όμως τόσο άγνωστο, σύνδρομο.
Πηγή: noesi

Οι μικροί μαθητές μάς δείχνουν το δρόμο

Οι μαθητές της τρίτης τάξης 5ου και 6ου Γυμνασίου παρουσίασαν τις ιδέες και τις προτάσεις τους για την εφαρμογή εναλλακτικών και πιο οικολογικών προτάσεων μετακίνησης στην πόλη των Ιωαννίνων και όχι μόνο, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Ecomobility.

Μίλα, μη φοβάσαι!



SOS για παχυσαρκία, ανορεξία και… Διαδίκτυο

Η παχυσαρκία, η νευρική ανορεξία και ο εθισμός στο Διαδίκτυο τείνουν να γίνουν οι νέες… μεταδοτικές ασθένειες που απειλούν τα Ελληνόπουλα.

Όπως καταδεικνύει έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», οι τρεις αυτές διαταραχές έχουν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στον παιδικό πληθυσμό –διαστάσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την άμεση και δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής των παιδιών.

Τρίκαλα: Πώς βλέπουν και τι επιθυμούν από την Ελλάδα νέοι, παιδιά μεταναστών στη Γερμανία

Θέλουν να μάθουν περισσότερα πράγματα για την Ελλάδα, επιθυμούν να τους δοθούν περισσότερες ευκαιρίες επαφής και γνωριμίας με τον ελληνικό πολιτισμό, κάνουν σχέδια για σπουδές και ζωή στη χώρα καταγωγής τους. Τα όνειρά τους αυτά "ξεδίπλωσαν" παιδιά Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, που συμμετείχαν στο πρώτο συνέδριο της Θεσσαλικής Νεολαίας Ευρώπης, που διεξήχθη πρόσφατα στη Νυρεμβέργη.

Μπομπονιέρες από τους απόφοιτους της Π.Β.Μ. Λακκιάς Θεσσαλονίκης

Ο Σύλλογος Γονέων απόφοιτων μαθητών της Π.Β.Μ. Λακκιάς Θεσσαλονίκης που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Λακκιάς ανέπτυξε έναν νέο τομέα δραστηριότητας προκειμένου να συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξη και απασχόληση των νέων που αποφοιτούν και παράλληλα να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες δαπάνες π ου προκύπτουν. 
Οι απόφοιτοι μαθητές με ιδιαίτερο ζήλο και μεράκι ασχολούνται με την κατασκευή μπομπονιερών γάμου και βάπτισης οι οποίες διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και φυσικά σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. 

ΕΕΒΕΠ: Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ)

Αριθμ. Πρωτ 3007
Θέμα: Οργανισμός Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών (ΟΠΕΒ)
Αξιότιμε κύριε Σκοπελίτη,
Αναγνωρίζεται διαχρονικά ο πολυσήμαντος ρόλος που διαδραματίζει το βιβλίο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου και ιδιαίτερα
στη σύγχρονη κοινωνία, η επαφή με το καλό βιβλίο, που εξασφαλίζει η καλά οργανωμένη παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη.

Κύπρος: Ακατάλληλα τα Ειδικά Σχολεία

Κτίρια χωρίς υποδομές και με σοβαρές υλικοτεχνικές ελλείψεις, φιλοξενούν παιδιά με ειδικές ανάγκες, που στερούνται της ειδικής φροντίδας που αξίζουν, λόγω και περιορισμένης κατάρτισης των φροντιστών τους.

Δήμος Καλαμαριάς: Έκθεση- αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) διοργανώνουν: «ΕΚΘΕΣΗ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ»

Ζωντανή Βιβλιοθήκη στο "Βοτανικό Κήπο" 20/03/2011