Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

«Περιμένοντας τη σειρά μας» και παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού.

Δέχομαι συχνά ερωτήσεις σχετικά την κοινωνική δεξιότητα των παιδιών στο Φάσμα του Αυτισμού να περιμένουν την σειρά τους σε ένα παιχνίδι ή στα πλαίσια ενός διαλόγου. Πρόκειται για μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα που επηρεάζει την ζωή των ατόμων και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από άλλες δεξιότητες.

Τα πολλαπλά οφέλη της γυμναστικής για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών

Η έλλειψη άσκησης συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολίες συγκέντρωσης και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης

Η αύξηση της καθιστικής ζωής και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας, είτε λόγω της αυξημένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών είτε εξαιτίας αλλαγών στον τρόπο ζωής, έχει οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας που επηρεάζουν όχι μόνο τη σωματική κατάσταση των παιδιών αλλά και τη νοητική τους ανάπτυξη.

Στην Πελοπόννησο το πρώτο χωριό για παιδιά ΑμεΑ στην Ελλάδα

Στην Πελοπόννησο προσανατολίζονται να δημιουργηθεί το πρώτο χωριό για παιδιά με αναπηρία στην Ελλάδα οι εμπνευστές της 4amea Νένα Χρονοπούλου και Τάσος Μητρόπουλος.

Πρόκειται για ένα στόχο ζωής του Υποστηρικτικού και Κοινωνικού Δικτύου ΑμεΑ, το οποίο ίδρυσαν η Καλαματιανή ηθοποιός και συγγραφέας μαζί με τον παλαίμαχο διεθνή ποδοσφαιριστή το 2020, έτσι ώστε να έχουν φροντίδα τα παιδιά ΑμεΑ, όταν δε θα υπάρχουν στη ζωή οι γονείς τους για να τα φροντίζουν.

Οικογένεια: Ποιες είναι οι πιο κοινές αιτίες τσακωμού ανάμεσα σε παιδιά και γονείς

Για ποιον λόγο τσακώνεται μια οικογένεια; Ποια είναι η πιο συχνή αιτία που φέρνει εντάσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά ή ακόμη και ανάμεσα στα ζευγάρια.

Ο DogMan και ο… Ντοστογιέφσκι

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών διεξαγωγής του Cycladic Kids Festival στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών, κάναμε στον χώρο των Μικρών Βιβλιοθηκών της Καθημερινότητας μια εντελώς άτυπη έρευνα. Ήταν περισσότερο ένα παιχνίδι παρατήρησης: ποια βιβλία επιλέγουν να διαβάσουν τα παιδιά μόνα τους, τι τους κεντρίζει το ενδιαφέρον, πώς μελετούν και ξεφυλλίζουν τα βιβλία όταν δεν υπάρχει η γονική παρέμβαση.

Τι τρώνε τα παιδιά μας και παχαίνουν;

Ενα νέο κεφάλαιο στη Δημόσια Υγεία φιλοδοξεί να ανοίξει σύντομα το υπουργείο Υγείας, με τίτλο αλλά και στόχο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Και αυτό διότι, παρότι οι μεσογειακές χώρες αποτελούν τη «μητέρα» της Μεσογειακής Διατροφής, στην Ελλάδα οι νέες γενιές μεγαλώνουν με διατροφικές συνήθειες Δυτικού τύπου. 

Νήπια έσπασαν τα δόντια 4χρονου συμμαθητή τους – Θα μασήσει ξανά σε 3 χρόνια

Απίστευτο περιστατικό βίας μεταξύ νηπίων έλαβε χώρα σε σχολείο την περασμένη εβδομάδα.

«Με ειδοποίησαν από το σχολείο και μου είπαν ότι κουτούλησε κατά λάθος με ένα άλλο παιδάκι. Ότι χτύπησε ελαφρά και έχει αίμα στα δύο δοντάκια».

ΧΑΛΚΙΔΑ: Έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες ατόμων με νοητική αναπηρία

Το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. «Ορίζοντες» και o Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Νευροαναπτυξιακές Διαταραχές «Ηλιαχτίδα» Χαλκίδας αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη μελλοντική ίδρυση Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με νοητική αναπηρία και Αυτισμό στην Χαλκίδα.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένη δραστηριότητα της νόσου

Η κατάθλιψη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υποτροπής και επιδείνωσης της αναπηρίας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), όπως δείχνει μια νέα μελέτη. Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η τρέχουσα ανάλυση χρησιμοποίησε βαθμολογίες πολυγονιδιακού κινδύνου για την κατάθλιψη, οι οποίες συνοψίζουν την εκτιμώμενη επίδραση των γενετικών παραλλαγών για τον προσδιορισμό της πιθανής συσχέτισης με τη δραστηριότητα της νόσου.

Ψηφιακή εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων: Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται το έργο «Ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία», συνολικής δημόσιας δαπάνης 6.804.866 ευρώ, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση.