Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν ακούει κανέναν το παιδί σας; Κάν'το όπως ο Γκάντι

Το μικρό σας σας χτυπάει, αρνείται να σας υπακούσει… Με λίγα λόγια, μπροστά σας έχετε έναν μικρό… αντάρτη. Με τη συμπεριφορά του πραγματικά σας φέρνει στα όριά σας. Τι κάνουμε λοιπόν; Σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να βοηθήσει μια νέα μέθοδος. Το όνομά της; Ειρηνική αντίσταση! Πρότυπό της; Ο Μαχάτμα Γκάντι.

Γιατί να γράψω το παιδί μου στο κολυμβητήριο;

Η κινητική ανάπτυξη του παιδιού χαρακτηρίζεται αλματώδης και η δύναμη της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών υφίσταται σημαντικές διαφοροποιήσεις. Η φυσική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση οδηγούν στην ενεργοποίηση ενός συνόλου φυσιολογικών λειτουργιών που συντελούν στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της γενικότερηςανάπτυξης των παιδιών ενώ τα πλεονεκτήματα που απορρέουν είναι ορατά στο καρδιοαναπνευστικό, στο κυκλοφοριακό, στο μυοσκελετικό και στο νευρομυικό σύστημα.

Καλύτερες γλωσσικές ικανότητες για όσους έχουν «μουσικό αυτί»

Η ικανότητα ενός ανθρώπου να κινεί το σώμα του συντονισμένα μ' ένα μουσικό ρυθμό, συνδέεται -και μάλιστα στενά- με την απόκτηση καλύτερων γλωσσικών ικανοτήτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Οι κύκλοι του «εγώ» μου –δραστηριότητα ενσυναίσθητης κατανόησης

Το κείμενο προέρχεται από το ιστολόγιο της  Άννας Παππά, δασκάλας-συγγραφέα.

«Είναι σημαντικό να μπορoύμε να δούμε με τα μάτια του άλλου και να ακούμε με τα αυτιά του» Alder

Για να μπορέσει ο δάσκαλος να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα σε ένα μαθητοκεντρικό μοντέλο μάθησης και για να μπορέσει να υπάρξει μια εποικοδομητική, βοηθητική διαπροσωπική σχέση, θα πρέπει να εφαρμόσει δράσεις κατάλληλες να εμψυχώσουν, που να υποστηρίζουν τους μαθητές και να δείξει ταυτόχρονα ευαισθησία στις κοινωνικές και συναισθηματικές τους ανάγκες.

Σε α' πρόσωπο: Μαρίζα Ντεκάστρο



Η Ιστορία… τι μάθημα κι αυτό! Σελίδες και σελίδες γεμάτες ονόματα, πληροφορίες, όρους και ορισμούς. Μια κούραση, αλλά μ’ αρέσει!

Μπορεί να γίνει η Ιστορία παιχνίδι; Όταν ρωτάω τα παιδιά στο σχολείο μού απαντούν πως όχι, γιατί η Ιστορία είναι πολύ σοβαρό μάθημα κι έχεις να μάθεις πολλά. Κι άλλωστε με τα παιχνίδια παίζεις, δεν μελετάς. Αν όμως αυτή η μελέτη, η μάθηση, πάρει άλλη μορφή; Αν γίνει κάπως παιγνιώδης;

Μια ολόκληρη παιδαγωγική στηρίζεται στην αρχή «μαθαίνω παίζοντας», και δεν αφορά μόνο το νηπιαγωγείο, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά και το υπόλοιπο σχολείο.

«Κάτω από τη βάση» στην προσβασιμότητα δημόσιων χώρων

Αδιάβατοι είναι οι πεζόδρομοι, τα πεζοδρόμια, οι πλατείες και οι περισσότεροι δημόσιοι χώροι που, κατά τα άλλα, προορίζονται για τους πεζούς. Τα εμπόδια για όσους κυκλοφορούν με τα πόδια στη Θεσσαλονίκη είναι αμέτρητα.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Ξεναγήσεις σε Ροτόντα και Επταπύργιο

Η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το 2013 αφιερώνεται στη θεματική «Τα πρόσωπα του Χρόνου». 

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών

Η Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών καλεί τους συναδέλφους Αγγλικής στον Εορτασμό της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών .

Η ζωή, το σύμπαν και οι γάμοι του Στίβεν Χόκινγκ

Το οδυνηρό τέλος του πρώτου του γάμου αλλά και τις πικρές στιγμές του δεύτερου παρουσιάζει λεπτομερώς, μεταξύ άλλων, στην αυτοβιογραφία του, ο βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, και συγγραφέας, Στίβεν Χόκινγκ. Οι καταγέγραμμένες αναμνήσεις του πιο διάσημου εν ζωή επιστήμονα στον κόσμο θα κυκλοφορήσουν διεθνώς ( και στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις «Τραυλός» ).

Αποσαφηνίστηκε ο ρόλος χημικής ουσίας στην εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα

Την «χημική φλυαρία» που καθορίζει εάν ένα έμβρυο θα εμφυτευθεί στη μήτρα επιτυχώς ή όχι, κατάφεραν να μελετήσουν σε βάθος βρετανοί ερευνητές, σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο Αναπαραγωγικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. 

Εντοπίσθηκαν γονίδια που επηρεάζουν κάποιον να γίνει αριστερόχειρας ή δεξιόχειρας

Μια νέα γενετική βρετανική επιστημονική έρευνα εντόπισε ορισμένα γονίδια που παίζουν ρόλο στο να γίνει κάποιος δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Σεν 'Αντριους και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Μπράντλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "PLoS Genetics", έκαναν ανάλυση γονιδιώματος σε πάνω από 3.000 άτομα και βρήκαν γονίδια που εμπλέκονται στην αριστερή-δεξιά συμμετρία, κατά την ανάπτυξη του εμβρύου.

"Ξαναγράφοντας τον Μικρό Πρίγκιπα συντροφιά με τον κύριο M.C. Escher"

Τρία δίωρα μαθήματα λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής για παιδιά 8-12 ετών 
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013-Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2013 
Το Παιδικό Εργαστήρι Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Μουσείου Ηρακλειδών, που οργάνωσε και εμψυχώνει η συγγραφέας Χριστίνα Κόλλια, διοργανώνει αφιέρωμα στον εικαστικό Maurits Cornelis Escher και στον λογοτέχνη Antoine de Saint-Exupéry.

Θέατρο Αυλαία: Η Παναγία των Παρισίων

Το Θέατρο Αυλαία παρουσιάζει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το αριστούργημα του Βίκτωρα Ουγκώ «Η Παναγία των Παρισίων». 
Το κορυφαίο ρομαντικό μυθιστόρημα που έχει συγκινήσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο μεταφέρεται στη σκηνή με έναν τρόπο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, σε διασκευή της Ελένης Μερκενίδου και σκηνοθεσία του Παύλου Δανελάτου. Με πλήρη σεβασμό απέναντι στο αρχικό κείμενο, οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν, με την δική τους ιδιαίτερη σφραγίδα, μια παράσταση που αναδεικνύει τα κωμικά και δραματικά στοιχεία του έργου και ταξιδεύει τα παιδιά πίσω στο Παρίσι του 15ου αιώνα.

Παρουσίαση βιβλίου: Η Φώκια η Μαρίνα

Η Νάγια Παναγιώτου παρουσιάζει το βιβλίο της Η Φώκια η Μαρίνα.

Όχι αποκλείεται, δεν είμαστε καλά!
... Ριγέ εγώ δε βάζω, αφού φορώ πουά!
... Είναι πολύ κρύο το νερό, κάνει παγωνιά!
... Μια όρκα έχω δει να έρχεται κοντά!

Αυτές είναι μερικές από τις δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η φώκια η Μαρίνα για να μην μπει στο νερό. Μα τι θα γίνει όταν οι υπόλοιπες φώκιες αποδημήσουν; Θα καταφέρει να ξεπεράσει τον φόβο της και να τις ακολουθήσει;