Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Σκέψη έξω από τα συνηθισμένα ή αλλιώς "Η δική μας λογική".

Ήδη από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν να λένε αυτό που ξέρουν ότι εμείς θέλουμε να ακούσουμε. Προσαρμόζονται στο πρόσωπο που έχουν απέναντί τους, στο θέμα με το οποίο ασχολούνται και δίνουν απαντήσεις κοινωνικά αποδεκτές, αναμενόμενες, κοινότυπες που τις περισσότερες φορές δεν εκφράζουν τις αληθινές τους σκέψεις ούτε την μοναδικότητα που χαρακτηρίζει την παιδική ηλικία. Από νωρίς τους μαθαίνουμε να σκέφτονται μέσα στο κουτί, όπως εμείς…

Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημιουργούν «έξυπνες» ανέπαφες βρύσες για εξοικονόμηση νερού

«Μη σπαταλάτε άσκοπα το νερό!» διατρανώνουν όσοι αγωνιούν για το περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους και η έκκλησή τους αυτή φαίνεται πως έφτασε μέχρι τ’ αυτιά των μαθητών/μαθητριών του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2021» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα σύστημα άμεσης εξοικονόμησης νερού για ανέπαφες βρύσες εξωτερικού χώρου.

Σχολεία του Λαγκαδά «στολίζονται» με ζωγραφιές της Επανάστασης του 1821

Σχολεία του δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν να «στολίζονται» με ζωγραφιές από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τον «χορό» άνοιξε το 3ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο, όπου οι τοίχοι του γέμισαν με καλλιτεχνικές δημιουργίες για το Κρυφό Σχολειό, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή, 19 Μαρτίου, σειρά θα πάρει το 1ο Γυμνάσιο με εικόνες του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Γονείς με ανήλικο: Ποιοι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο βγαίνουν στη σύνταξη από το 2022 και μετά

Στο Δημόσιο οι μητέρες ανηλίκων αλλά και γενικότερα οι γονείς ανηλίκων είχαν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκές διατάξεις και με όρια ηλικίας πολύ χαμηλότερα των 62 ετών για μειωμένη και των 67 για πλήρη. Επιπροσθέτως, είχαν και διατηρούν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, χωρίς δηλαδή μείωση λόγω ορίου ηλικίας (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στις μητέρες ανηλίκου του ιδιωτικού τομέα), και είχαν και έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν πολλά χρόνια ως πλασματικά προκειμένου να συμπληρώνουν την απαιτούμενη για θεμελίωση 25ετία (σε αντίθεση πάλι με τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν δικαίωμα για αναγνώριση πολλών πλασματικών ετών ούτε ακόμα και πλασματικού χρόνου των παιδιών).

«Ψηφιακή μέριμνα»: χρήσιμες πληροφορίες για τα voucher

Την έναρξη του προγράμματος voucher «Ψηφιακή Μέριμνα» σηματοδοτεί η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η «Ψηφιακή Μέριμνα» θα περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και αποτελεί ένα από τα πρώτα προγράμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράταση δύο εβδομάδων για τα σχολεία – Γιατί δεν ματαιώνεται η σχολική χρονιά

Πιστό στο δόγμα ότι με την τηλεκπαίδευση «καλύπτεται η διδακτέα ύλη», το υπουργείο Παιδείας απορρίπτει κάθε συζήτηση περί χαμένης χρονιάς και επιμένει ότι το πρόβλημα της κοινωνικοποίησης των παιδιών και των επαναλήψεων θα λυθεί με μια μικρή παράταση τον Ιούνιο. 

Ο αγώνας των μαθητών που δίνουν πανελλαδικές σε συνθήκες lockdown

Τον δικό τους αγώνα, μέσα σε συνθήκες lockdown, δίνουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων και οι οικογένειές τους. Η εμπειρία της προετοιμασίας περιλαμβάνει πολλή μοναξιά, λόγω της τηλεκπαίδευσης, και ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή.

Σταύρος Μπένος: Να δώσουμε χώρο στα παιδιά μας

Με τον Σταύρο Μπένο συνομιλητή, ακόμη και μια διαδικτυακή συζήτηση διατηρεί την αμεσότητα της φυσικής παρουσίας. «Φαίνεται ότι είμαι παιδί των κρίσεων», λέει γελώντας, παραπέμποντας στην Καλαμάτα των σεισμών και στην πανδημία της εποχής μας. Παρά τις δυσκολίες, κατάφερε να απογειώσει το «Διάζωμα», το δημιούργημά του, που θέτει σε πράξη το όραμα της συνέργειας και των ολιστικών προγραμμάτων για όλη τη χώρα.

Το Ιπποκράτειο αποκτά νέα τοιχογραφία για τα παιδιά με χρόνιες ρευματοπάθειες

Στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρας για τα Νεανικά Ρευματικά Νοσήματα που έχει θεσπιστεί να είναι στις 18 Μαρτίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες σε συνεργασία με την UrbanAct ανακοινώνει την δημιουργία μίας δημόσιας τοιχογραφίας στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. To έργο υλοποιείται από τον street artist LifeInColour και εντάσσεται στο πρόγραμμα της UrbanAct «Χρώμα στα Νοσοκομεία» το οποίο υλοποιείται σε χώρους Νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα. 

Άρχισε η κλινική μελέτη του εμβολίου της Moderna σε παιδιά από 6 μηνών έως 12 ετών

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε δοκιμές του εμβολίου της για την Covid-19 σε χιλιάδες παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 11 ετών, ένα νέο βήμα που θεωρείται αναγκαίο για να μπει ένα τέλος στην πανδημία.

Οργάνωση «Σώστε τα παιδιά»: Στη Μοζαμβίκη αποκεφαλίζουν και 11χρονους

Φρίκη προκαλεί η καταγγελία της οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά» ότι ακόμα 11χρονα παιδιά αποκεφαλίζονται στη Μοζαμβίκη καθώς η σύγκρουση μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων και κυβέρνησης συνεχίζει να εκτοπίζει χιλιάδες κατοίκους στη χώρα.

Διαδικτυακό σεμινάριο: 1821: Η πραγμάτωση μιας ουτοπίας. Η Επανάσταση που πέτυχε με δύναμη το “Εμείς”».

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από τον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Μαρτίου και ώρες 19:00-20:30 live open webinar με θέμα «1821: Η πραγμάτωση μιας ουτοπίας. Η Επανάσταση που πέτυχε με δύναμη το “Εμείς”».

Το webinar διοργανώνεται από το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. & Δ.Ε. Ηπείρου, του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ηπείρου (Π.Ε.Κ.Ε.Σ.), της Διεύθυνσης Π.Ε. Θεσπρωτίας, της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων και της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Ηπείρου.

Ειδική αγωγή: Προγραμματισμός ραντεβού για εμβολιασμό κατά προτεραιότητα

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καλεί τους Εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ), το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (Ε.Β.Π.) καθώς και τους μαθητές/τριες ηλικίας 16 ετών και άνω (μέσω των γονέων & κηδεμόνων τους), που φοιτούν σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, και οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό, να προγραμματίσουν άμεσα τα ραντεβού τους, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή https://emvolio.gov.gr/.

Κορωνοϊός- Χονγκ Κονγκ: Νέοι πολύ αυστηροί κανόνες- Γονείς αποχωρίζονται τα μωρά τους

Οι οικογένειες στο Χονγκ Κονγκ βιώνουν την απομόνωση και υφίστανται ψυχικά τραύματα καθώς οι νέοι αυστηροί κανόνες που ισχύουν για την ανάσχεση των κρουσμάτων του κορωνοϊού επιβάλλουν οι γονείς να αποχωρίζονται τα μωρά τους και όσοι έχουν νεογέννητα να παραμένουν σε μικρούς χώρους καραντίνας για έως και 14 ημέρες.

ΑΡΣΙΣ: Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας για πρόσφυγες στον Έβρο

Περισσότερα από 100 ανήλικα προσφυγόπουλα, ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους, συνέδραμε κατά τη διάρκεια του 2020 η Κινητή Μονάδα Παιδικής Προστασίας που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Φυλάκιο του Έβρου.

Σουρεαλιστικά παιχνίδια για παιδιά

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Λάρισας φιλοξενεί την παιδαγωγική ομάδα «απ’Ουσία», για ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην τέχνη. Μέσα από παιχνίδια δημιουργικής γραφής και εικαστικές δραστηριότητες τα παιδιά ανακαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά των εικαστικών κινημάτων του Μοντερνισμού. Τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις αφιερωμένες στην τέχνη, για παιδιά από 5 έως 7 ετών, με την πρώτη να ξεκινά στις 27 Μαρτίου στις 5.30 το απόγευμα με θέμα «Σουρεαλιστικά παιχνίδια».

Unicef: Η πανδημία βλάπτει σοβαρά τα παιδιά


Συγκλονιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά και για την αύξηση φαινομένων κατάθλιψης και άγχους σε παιδιά και εφήβους φέρνει στο φως έρευνα της UNICEF. Σύμφωνα με την έρευνα το 67% των παιδιών ηλικίας από 3 έως 17 ετών δηλαδή 1.300.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στο Internet. Το ίδιο συμβαίνει και με το 63% των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών. Δηλαδή 759.000.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως είναι αποκλεισμένοι από τον παγκόσμιο ιστό.

Αυτισμός: Κάνουμε «ορατή» την «αόρατη» αναπηρία

Τον αυτισμό, την έως σήμερα «αόρατη» αυτή αναπηρία, εργαζόμαστε ώστε να την κάνουμε ορατή. Εργαζόμαστε τόσο για την κοινωνική όσο και για την επαγγελματική ένταξη των πολιτών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και αυτό σε κάθε στάδιο της ζωής τους – και δη στο αρχικό. Ισως το πιο σημαντικό.Η προσχολική ηλικία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για την εξέλιξη ενός παιδιού. Κατά τη διάρκειά της χτίζονται μηχανισμοί παροχής αναπτυξιακών δυνατοτήτων και κοινωνικών δεξιοτήτων καθοριστικών για την κοινωνική ένταξη και εξέλιξη των παιδιών μας. Σήμερα η επιστήμη διαθέτει αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία και τεχνικές που βοηθούν στον εντοπισμό των περισσότερων περιπτώσεων διαταραχών του αυτιστικού φάσματος ακόμα και από την ηλικία των 6 μηνών. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι η έγκαιρη διάγνωση και η επακόλουθη πρώιμη παρέμβαση μπορούν να ανατρέψουν την πορεία και την πρόγνωση της σοβαρής αυτής διαταραχής έως και κατά 50%.