Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Κλαγγηδόν, κλαγγηδόν...

Και οι κλασικοί φιλόλογοι έχουν χιούμορ. Και ώς φαίνεται ο καθηγητής Christopher Pellins (που από το 2003 έχει την Έδρα Regius των Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) δεν έχει μόνο χιούμορ και άρτια γνώση των αρχαίων ελληνικών αλλά και σπουδαία φαντασία! 

"Ο μικρός Γρηγόρης και ο καλόκακος λύκος"

"Ο μικρός Γρηγόρης και ο καλόκακος λύκος"
Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι
Κείμενο:
Σχεδιασμός εξωφύλλου, ebook, γραφικών: Δημήτρης Μολουδάκης
Κατεβάστε το eBook
Εκδόσεις IslandofMan
Με την υποστήριξη της ανοικτής βιβλιοθήκης OPENBOOK
ISBN: 978-618-81710-0-8
H διανομή του ebook γίνεται με άδεια Creative Commons
Πηγή: islandofman

Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;

Αν δεν υπήρχε Αγιος Βασίλης, ποιος θα έφερνε τα δώρα στα παιδιά του κόσμου; Κάποια δεν έχουν ούτε μαμά και μπαμπά για να τους τα χαρίσει». Η εξάχρονη Ιωάννα Παπαδοπούλου πιστεύει με αφοπλιστική θέρμη στον ροδομάγουλο καλοκάγαθο άγιο. Τα μάτια της λάμπουν στη σκέψη του και δεν τα σκιάζει καμία αμφιβολία ούτε όταν χρειάζεται να σκεφτεί πώς τα καταφέρνει να γυρίζει όλο τον κόσμο σε ένα βράδυ ή να χωράει στην καμινάδα: «Δεν είμαι ο Αγιος Βασίλης για να ξέρω... Σίγουρα θα κάνει κάτι μαγικό!». Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δίπλα στην κάλτσα με το γράμμα που έχει κρεμάσει στο τζάκι, η Ιωάννα αφήνει ένα πιατάκι με μπισκότα και ένα ποτήρι γάλα. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που κάνουν και οι δίδυμες Ιρις και Νεφέλη Κονιδάκη. «Το δικό μας “μενού” είναι μελομακάρονα, μπισκότα και γάλα», μας λέει η μαμά τους, Αρετή Σταμπέλου. «Το πρωί αναλαμβάνουμε οι γονείς. Τρώμε τα κεράσματα, ξεδιψάμε με το γάλα, σκορπίζουμε καραμέλες στις σκάλες και στο διάδρομο και λίγη στάχτη μπροστά στο τζάκι.

Λ. Καλοβυρνάς: Παιδιά για πέταμα

«Ο πατερας μου μου λει η να γινω κανονικος η να φιγο απο το σπιτι και λενε να με στιλουν σε ψιχιατρο για να γινω υποτιθετε κανονικος».

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από ένα γράμμα με τίτλο «Τι θ’ απογίνω;» που έλαβε η στήλη συμβουλών του περιοδικού 10% από έναν ακόμα βασανισμένο έφηβο, τον Άγγελο. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, μια 14χρονη λεσβία στην Αγγλία προτίμησε ν’ αυτοκτονήσει επειδή φοβόταν να πει στους θρησκόληπτους γονείς της πως είναι ομοφυλόφιλη. Λίγες βδομάδες νωρίτερα, ένας άλλος 17χρονος έγραφε στο γράμμαπου έστειλε: «Στο σχολείο δέχομαι απειλές και εκβιασμούς, καθώς και πολύ άσχημη συμπεριφορά, πέρσι μέχρι και σωματική βία. Όμως τα χειρότερα τα έχω υποστεί από τους γονείς μου. «Αν είναι να μας βγεις φλούφλης, να μην επενδύουμε σε σένα!»

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Τη σχέση ανάμεσα στον παιδικό αυτισμό και την έκθεση της μητέρας στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της κύησης, αναδεικνύει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποEnvironmental Health Perspectives.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.767 παιδιά, εκ των οποίων τα 245 με αυτισμό και τα 1.522 χωρίς. 

Βρετανία: Ανησυχητική αύξηση της χρήσης φαρμάκων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας με υπερκινητικότητα

Η ελλειμματική προσοχή - υπερκινητικότητα αποτελεί τη συχνότερη αποκλίνουσα συμπεριφορά σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι οδηγίες των επιστημόνων για την αντιμετώπισή της είναι σαφείς: όχι φάρμακα σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Στη Βρετανία ωστόσο φαίνεται πως για τους «φορτωμένους» βρετανούς εργαζόμενους στον ιατρικό τομέα, τα φάρμακα είναι η μόνη λύση. 

Στη θέση ενός τυφλού για ένα βράδυ

«Εχετε βρει τη σαλάτα;» «Ναι, νωρίτερα, να σας την περάσουμε;» «Προσεκτικά, νομίζω ότι ανάμεσά μας είναι το μπουκάλι με το νερό». «Κάνε θόρυβο να καταλάβω πού είσαι». «Το καλάθι με το ψωμί πού είναι; Το είχα δίπλα μου πριν από λίγο αλλά δεν το βρίσκω». «Ωχ, έχυσα το κρασί». Για τους περισσότερους από εμάς, είναι από τα πιο φυσιολογικά πράγματα του κόσμου: η αποτελεσματική χρήση των μαχαιροπίρουνων, το σερβίρισμα του κρασιού στο ποτήρι, η αναγνώριση του φαγητού στο πιάτο. Το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου, όμως, τίποτα δεν ήταν όπως το ξέραμε.

Εγκύκλιος για ιδρύσεις, καταργήσεις συγχωνεύσεις σχολείων

Εγκύκλιο απέστειλε το Υπουργείο Παιδείας με θέμα τις μεταβολές σχολικών μονάδων για το σχολικό έτος 2015-16.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των μαθητών, η ορθή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η χιλιομετρική απόσταση που διανύουν οι μεταφερόμενοι μαθητές και οι κτιριακές υποδομές με στόχο τη δημιουργία άρτιων, εξοπλισμένων και επαρκώς στελεχωμένων σχολικών μονάδων.

Όταν το παιδί δεν πίνει γάλα...

Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή είναι σημαντική για την καλή υγεία, ιδιαιτέρως κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, καθώς τότε μπαίνουν οι βάσεις για τη σωστή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα από τα συνηθέστερα όμως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς στις ηλικίες αυτές είναι η άρνηση των παιδιών τους να πιουν γάλα, ένα τρόφιμο υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς αποτελείται από νερό, λιπαρά, πρωτεΐνες, λακτόζη καθώς και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το ασβέστιο του γάλακτος αποτελεί ένα από τα κυριότερα συστατικά του, αφού δυναμώνει και διατηρεί υγιή τα οστά και τα δόντια.

Σταδιακή αύξηση των ωρών Φυσικής Αγωγής στα Δημοτικά

Η επέκταση του αναμορφωμένου ωρολογίου προγράμματος σε όλες τις τάξεις και στο σύνολο των Δημοτικών σχολείων της χώρας θα οδηγήσει σταδιακά στην αύξηση των συνολικών ωρών διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.