Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Μήπως ήρθε η ώρα να επιτρέψουμε (ή καλύτερα να μην εμποδίζουμε τους) στους ηθοποιούς και στους σκηνοθέτες με αναπηρία να κάνουν τα δικά τους έργα;

Η Sally Hawkins μαγεύει ως μια άλαλη γυναίκα στο έργο του Guillermo del Toro “The Shape of Water” (υποψήφιο για Όσκαρ). Φανταστείτε τι θα γινόταν αν το σινεμά «άνοιγε» πραγματικά σε παραγωγούς ταινιών με αναπηρίες. 

Το οσκαρικό πρωτοποριακό φιλμ The Shape of Water χαιρετίστηκε σαν αποκάλυψη στην κινηματογραφική παρουσίαση χαρακτήρων με αναπηρία. Η πρωταγωνίστριά του, Elisa, που υποδύεται η Sally Hawking είναι μια άλαλη καθαρίστρια που δένεται με ένα μυστηριώδες ανθρωποειδές πλάσμα της θάλασσας και χρησιμοποιεί την Αμερικανική Νοηματική Γλώσσα για να επικοινωνεί. Ωστόσο, παρά τους επαίνους, το “The Shape of Water” παρουσιάζει τα άτομα με αναπηρία σαν τον «Άλλο», ένα χαρακτηριστικό που εμφανίζεται και στις πρόσφατες ταινίες “Stronger” και “Breathe”, που πραγματεύονται τον «τρόμο» μιας αποκτημένης αναπηρίας.

Ένα διαφορετικό καραόκε: 50 μαμάδες και τα παιδιά τους με σύνδρομο Down τραγουδούν στη νοηματική

Σίγουρα, όλο και κάποιο carpool karaoke του James Corden θα έχετε δει μέχρι σήμερα. Αυτό, όμως, που θα δείτε τώρα, είναι αρκετά διαφορετικό και έκανε μέχρι και τον ίδιο τον παρουσιαστή να συγκινηθεί. 

Υπουργική απόφαση για την πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 983/20-3-18 η κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού και του Υφυπουργού Παιδείας που αφορά την «Πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ποσοστό θέσεων 5% του συνολικού αριθμού εισακτέων σε Τμήματα Σχολών των Πανεπιστημίων καθώς και προσαύξηση του ποσοστού αυτού κατά 5% για εισαγωγή σε τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κατ’ εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019». ΦΕΚ.pdf
Πηγή: ΟΜΚΕ

Ο Νάιλ Ντι Μάρκο στα «Τα Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού» στο Μπρόντγουεϊ

O Νάιαλ ΝτιΜάρκο μοντέλο, ηθοποιός και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ατόμων με απώλεια ακοής είναι μέλος της ομάδας δημιουργικού στο θεατρικό «Children of a Lesser God» (Τα Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού), το οποίο ανεβαίνει ξανά μετά από 40 χρόνια στο Μπρόντγουεϊ.

Αναπτύσσοντας την αίσθηση χρησιμότητας στα παιδιά

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της αυτοπεποίθησης του παιδιού είναι η αίσθηση ότι είναι ικανό και υπεύθυνο, κάτι που μαθαίνεται από τη σχέση και την αλληλεπίδραση με τους γονείς από τη στιγμή της γέννησης. Όταν το κλάμα ή το χαμόγελο προσελκύει προσοχή, τότε το παιδί αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, το παιδί αποκτά κινητικές, γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Τα παιδιά "υιοθετούν" τις διαδικτυακές συνήθειες των γονιών!

H χρήση κοινωνικών δικτύων από τα Ελληνόπουλα από πολύ μικρή, μη επιτρεπτή ηλικία επιβεβαιώνεται μέσα και από τα αποτελέσματα της διαδικτυακής έρευνας που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, σε δείγμα 1100 χρηστών. 

Η πλειοψηφία των απαντήσεων προήλθε από γυναίκες σε ποσοστό 74,67%, ηλικίας 36-60 ετών, ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου που διαμένουν ως επί τω πλείστο σε αστικό ιστό και ενημερώνονται για το πώς θα προστατέψουν τα παιδιά τους στον ψηφιακό κόσμο, από το διαδίκτυο. 

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Έχετε υλοποιήσει με τους μαθητές σας μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ή διδακτική πρακτική που έχει πραγματοποιηθεί σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, αξιοποιεί Ανοιχτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους και η οποία αξίζει να δημοσιοποιηθεί και να διαμοιραστεί, καθώς μεταφέρει μια επιτυχημένη διδακτική ή εκπαιδευτική εμπειρία;

H ΜΟΥSA κάνει ακροάσεις! (Για Νέους Μουσικούς Ορχήστρας)

Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης προσκαλεί νέους μουσικούς ορχήστρας ηλικίας έως 25 ετών να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στις σχετικές ακροάσεις για την επιλογή νέων μελών στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ (MOYSA - Megaro Youth Symphony Orchestra).
Αιτήσεις μέχρι την Κυριακή 1/4
Οι ακροάσεις θα διεξαχθούν τη Μ. Τετάρτη 4 και τη Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου 2018, στην αίθουσα της MOYSA, στο επίπεδο -1 του Μ2, μεταξύ των ωρών 11:00 και 18:00.

Όταν ο προγραμματισμός της επόμενης σχολικής χρονιάς τινάζεται στον αέρα

Ο προγραμματισμός της επόμενης σχολικής χρονιάς ξεκινά αυτή την εποχή. Το δυσκολότερο κομμάτι του προγραμματισμού είναι η διαχείριση του διδακτικού προσωπικού. Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των αναπληρωτών, αφού οι διορισμοί απαγορεύονται, έχει αυξήσει τις μετακινήσεις των καθηγητών κατά πολύ. Οι αναπληρωτές ξεπερνούν πια τις 23.000, άρα πρέπει κάθε χρόνο τουλάχιστον το 14% του εκπαιδευτικού προσωπικού να επανατοποθετείται.

Γιατί το νομοσχέδιο για τα ζώα δεν πρέπει να περάσει

Οι αντιδράσεις για το νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα συντροφιάς συνεχίζονται και οι φιλοζωικές ασκούν σκληρή κριτική στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Σχετικά με το νομοσχέδιο εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις και διαφωνίες ενώ όπως αναφέρουν οι οργανώσεις «ποινικοποιεί τη φιλοζωική δράση, απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, την περίθαλψη και την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων ενώ αντίθετα ευνοεί και προωθεί το μαζικό εμπόριο».