Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

"Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας..."

 


Σκάκι: Κίνηση ματ για νηπιαγωγεία και δημοτικά

«Αν δεν μου βρεις άλλο δάσκαλο σκακιστή, δεν σε αφήνω να φύγεις!». Αυτό είχε πει παλαιότερα, μεταξύ αστείου και σοβαρού, μια διευθύντρια δημοτικού στον κ. Χρήστο Πιλάλη, εκπαιδευτικό και σκακιστή, μέλος σήμερα του Δ.Σ. της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. «Οταν ανακοινώνεις σε μια τάξη ότι θα διδάξεις σκάκι, μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο τα μισά παιδιά, μετά, όμως, “κολλάνε” όλα», λέει στην «Κ». Οι Ελληνες φίλοι του σκακιού, που δεν είναι και λίγοι δεδομένου ότι οι παίκτες με δελτίο είναι 65.000, έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ενέκρινε την πρόταση που είχε καταθέσει από τέλη Μαΐου η ΕΣΟ με δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, προσαρμοσμένα στις αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών του δημοτικού: το «Σκάκι και φαντασία» (Νηπιαγωγείο, Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού) και «Σκάκι, ένα παιχνίδι στρατηγικής και μαθηματικών, ένα παιχνίδι για όλους» (Δ΄, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού). Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να τα επιλέξουν για την τάξη τους.

Ερμής Σχηματαρίου: Τμήμα μπάσκετ για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού!

Ο Ερμής Σχηματαρίου πρωτοπορεί και δημιουργεί ειδικό τμήμα μπάσκετ με την ονομασία ”Κύδων Special Team” για παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού.

Σε ανακοίνωση του ο Ερμής Σχηματαρίου αναφέρει:

”Ο Ερμής Σχηματαρίου είναι μία ομάδα που με γοργά, αλλά σταθερά βήματα, βρέθηκε στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της χώρας, την Elite League/Α2. Από την πρώτη στιγμή που η τρέχουσα διοίκηση ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου και σε συνεργασία με τον οραματιστή – προπονητή μας, στόχος δεν ήταν αυτός. Όλοι οι σύλλογοι έχουν σαν στόχο την άνοδο και την ισχυροποίηση του ανδρικού τους τμήματος. Θα ήταν υποκριτικό να πούμε εμείς το αντίθετο. Δεν ήταν όμως ο πρωταρχικός μας στόχος. Στόχος μας ήταν το αποτύπωμα στην κοινωνία του σήμερα. Σε μία χρονική περίοδο που τόσο στην περιοχή μας, όσο συνολικά στην Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, το φάσμα του αυτισμού διευρύνεται, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ίδρυση ενός ειδικού τμήματος μπάσκετ για παιδιά που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού.

Ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνολογία σύλληψη κίνησης των ταινιών Avatar για την ανίχνευση σπάνιων ασθενειών

Ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνολογία σύλληψης κίνησης που ζωντανεύει τους χαρακτήρες σε ταινίες όπως το Avatar, για να παρακολουθούν την εμφάνιση ασθενειών που επηρεάζουν την κίνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει τις κινήσεις του σώματος και διαγιγνώσκει τις διαταραχές με διπλάσια ταχύτητα από τους πιο έμπειρους γιατρούς.

Εφηβικός Διαγωνισμός και Φεστιβάλ θεατρικού έργου από το Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού διοργανώνει πανελλαδικό διαγωνισμό συγγραφής θεατρικού έργου για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, με στόχο την ενημέρωση των εφήβων σχετικά με τα δικαιώματά τους, μέσα από την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και της καλλιτεχνικής τους έκφρασης! Το πρόγραμμα υλοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). 

«Σχολείο Χωρίς Αποκλεισμούς»: Γιατί δεν είμαι μαζί με τα άλλα παιδιά;

Ένα πανέξυπνο παιδί που μέσω ενός προκάτ τεστ χαρακτηρίζεται «χαμηλής νοημοσύνης «και κλείνεται σε ίδρυμα ως οικότροφος. Όπου επειδή ήταν οι «παλιές καλές αγνές εποχές» τα μέσα διαπαιδαγώγησης ήταν η κακοποίηση, το δέσιμο, τα ψυχοφάρμακα και βέβαια οι ποδιές…

Ποια είναι η θέση ενός παιδιού που δεν το θέλουν οι γονείς του; Πού ανήκει ένα μαθητής που δυσκολεύει τους δασκάλους του; Ποιο είναι το καταλληλότερο μέρος για ένα «διαφορετικό» παιδί ανάπηρο ή μη;

O Πύργος γίνεται η επόμενη πόλη ανάπτυξης των Special Olympics Hellas

Ο Πύργος γίνεται η 17η ΄πόλη της Ελλάδας στην οποία θα υλοποιηθεί το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Special Olympics Hellas, το οποίο θα επισφραγιστεί με την υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. Διονύσιου Κοδέλλα και του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 στο Λάτσειο Δημοτικό και ώρα 12.30, παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού.

Δάσκαλοι υιοθετούν 10χρονο μαθητή τους με τετραπλό ακρωτηριασμό: «Κάθε βράδυ σκέφτομαι πόσο τυχερός είμαι»

Η εμπειρία της διδασκαλίας οδήγησε ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών σε μια τεράστια αλλαγή στη ζωή τους, που λίγα χρόνια πριν δεν θα μπορούσαν να φανταστούν. Η 37χρονη δασκάλα ενός δημοτικού σχολείου στο Κονέκτικατ, Jenna Riccio, και ο σύζυγός της και δάσκαλος εικαστικών, Tim Riccio, ξεχώρισαν, ανάμεσα στους μαθητές τους, ένα αγοράκι, για την αξιοθαύμαστη δύναμή του για ζωή.

Διαδικτυακή ομιλία: «Οριοθέτηση και εφηβεία»

Η ομιλία με θέμα «Οριοθέτηση και εφηβεία» απευθύνεται σε γονείς εφήβων και γίνεται στα πλαίσια του Συμβουλευτικού Σταθμού για Γονείς, Παιδιά και Εφήβους της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Δια βίου Μάθησης του Δήμου Καλαμαριάς. Το θέμα αφορά τεχνικές και προτάσεις για την κατάλληλη και πετυχημένη οριοθέτηση των εφήβων.

Διαβήτης: 2.500 ακρωτηριασμοί στα κάτω άκρα ετησίως λόγω επιπλοκών

Στους 2.500 ανέρχονται οι ακρωτηριασμοί στα κάτω άκρα που γίνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας λόγω των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

Από αυτούς, το 50% είναι μείζονες, δηλαδή άνω του γονάτου ή κάτω του γονάτου, ενώ γίνονται και μικρότεροι ακρωτηριασμοί, όπως π.χ. ενός δακτύλου.