Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Στη δασκάλα που βοηθάει το γιο μου μέσα στην τάξη. Βλέπω τι κάνεις…

Ως γονιός παιδιού με ειδικές ανάγκες είμαι υπερβολικά συναισθηματική και υπερπροστατευτική τον περισσότερο χρόνο. Αποφάσισα ότι αυτό δεν είναι μειονέκτημα, αλλά η δουλειά μου. Πρέπει να είμαι η φωνή του παιδιού μου, μέχρι να αποκτήσει τη δική του. Πρέπει να είμαι τα μάτια του παιδιού μου, μέχρι να μπορεί να μου πει τι συμβαίνει γύρω του κάθε μέρα. Πρέπει να επιλέγω με μεγάλη προσοχή τους ανθρώπους που θα είναι δίπλα του, αφού δεν μπορεί εκείνος να μου πει πως του συμπεριφέρονται. Πρέπει να είμαι η καλύτερη συνήγορος του παιδιού μου σε όλα τα μέτωπα. Βλέπω και προστατεύω. Και θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα στη συνοδό του παιδιού μου στο σχολείο: Βλέπω τι κάνεις. 

Στον κώδικα μπράιγ θα προσαρμοστούν όλα τα σχολικά βιβλία

Στη μετατροπή όλων των σχολικών βιβλίων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον κώδικα γραφής μπράιγ προχωρά το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των τυφλών μαθητών.

Η υγιεινή διατροφή κάνει τα παιδιά χαρούμενα

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η υγιεινή διατροφή ενός παιδιού σχετίζεται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λιγότερα κοινωνικά προβλήματα, ανεξαρτήτως βάρους. 

Τελικά ο εκφοβισμός στο σχολείο, οι κοινωνικές σχέσεις ενός παιδιού, αλλά και η αυτοπεποίθησή του σχετίζονται (και) με την υγιεινή διατροφή , σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ελεύθερης πρόσβασης Journal BMC Public Health. Και αντίστροφα, όμως, η πιο ισχυρή αυτοπεποίθηση σχετίζεται με καλύτερη προσαρμογή στις οδηγίες για υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές της Ακαδημίας Sahlgrenska, του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ της Σουηδίας. 

Μήπως χρειάζεστε ένα διάλειμμα από τα παιδιά σας;

Μια τελευταία "τάση” στη γονεϊκότητα είναι να κάνουν οι γονείς τα πάντα μαζί με τα παιδιά τους, ωστόσο πολλοί ψυχολόγοι επιμένουν πως το "διάλειμμα από τα παιδιά” -που και που- είναι απαραίτητο για την ισορροπία των γονέων καθενός χωριστά αλλά και του ζευγαριού. 

Παπούτσια που αλλάζουν μέγεθος για τα παιδιά του τρίτου κόσμου

Το 2007, ο Κέντον Λι (Kenton Lee) ζούσε στην Κένυα και δούλευε σ' ένα ορφανοτροφείο στο Ναϊρόμπι.

Μια μέρα, είδε ένα κοριτσάκι που φορούσε παπούτσια που ήταν πολύ μικρά για τα ποδαράκια της. Και άλλα παιδιά που περπατούσαν ξυπόλητα. Νοσήματα που μεταδίδονται απ' το χώμα ή παράσιτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένειες, ίσως και το θάνατό τους.

Το Παιδαγωγικό Αθήνας καλεί μαθητές και σχολεία να καταθέσουν προτάσεις για λογότυπο

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί σχολεία και μαθητές (ατομικά ή σε ομάδες) να καταθέσουν προτάσεις για λογότυπο στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου (Erasmus+) με τίτλο: “Teaching ethical principles and sustainable entrepreneurship at schools and at their related communities” (ακρωνύμιο ETHICSBOARD) στο οποίο το ΕΚΠΑ είναι Συντονιστής με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπλ. Καθηγητή, κ. Θ. Μπαμπάλη.

«Ονειρευόμαστε μια κοινωνία που έχει χώρο για όλους»

Πώς γίνεται πάνω από το 10% του πληθυσμού να είναι άτομα με αναπηρία, κι όμως εμείς σπάνια να τους συναντάμε; Την απάντηση σε αυτή την απορία μάς δίνει ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους.

«Ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο με αναπηρία δεν είναι η διαφορετικότητα, είναι η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντί του. Οι διακρίσεις στηρίζονται σε βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις. Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας».

DW: Τα άστεγα παιδιά στο Μαρόκο ονειρεύονται την ΕΕ

Εκατοντάδες άστεγα παιδιά περιμένουν στο Ναντόρ του Μαρόκου μια ευκαιρία για να περάσουν απαρατήρητα στην Ευρώπη. Πολλά ζουν εδώ και χρόνια στο λιμάνι με το όνειρο κάποτε να περάσουν απέναντι στη «γη της επαγγελίας».

Ανήλικοι από ολόκληρο το Μαρόκο πηγαίνουν σχεδόν καθημερινά στο λιμάνι Ναντόρ στη Μεσόγειο. Όλοι έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Να περάσουν στην Ευρώπη με κάθε τίμημα και κάθε τρόπο. Τι όμως κινεί τα παιδιά αυτά, τα οποία διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους για να κάνουν το όνειρο για μια ζωή στην Ευρώπη πραγματικότητα; 

Υποχρεωτική επίσκεψη σε ναζιστικά στρατόπεδα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την πρόταση να καταστούν υποχρεωτικές οι επισκέψεις σε χώρους πρώην στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους νέους κατοίκους της Γερμανίας διετύπωσε χθες ο επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας Γιόζεφ Σίστερ. Την πρόταση για την επίσκεψη στους τόπους μαρτυρίου 6 εκατομμυρίων Εβραίων διατύπωσε πρώτη Παλαιστίνια δημοτική σύμβουλος στο Βερολίνο.

5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο IASSIDD

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, Ν. Λάρισας καλωσορίζουν ως συν διοργανωτές το 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο IASSIDD για τις νοητικές και αναπτυξιακές διαταραχές που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεταξύ 18 και 20 Ιουλίου 2018 και καλούν όσους ενδιαφέρονται για την υποβολή εργασιών έως τις 15 Ιανουαρίου 2018.
Πληροφορίες: www.iassidd.org