Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Δεκέμβριος: Ο μήνας που η επιστήμη έχει ανταγωνισμό.


ΤΙΜΕ : 15χρονη επιστήμονας το «παιδί της χρονιάς»

Μια 15χρονη επιστήμων και εφευρέτρια έχει χαρακτηριστεί ως το «παιδί της χρονιάς» του περιοδικού TΙΜΕ.

Τα τελευταία 92 χρόνια, το περιοδικό επιλέγει το «πρόσωπο της χρονιάς», φιλοξενώντας φωτογραφία στο εξώφυλλο και ειδικό αφιέρωμα στις εσωτερικές σελίδες.

Φέτος, για πρώτη φορά, φιλοξενεί το «παιδί της χρονιάς» το οποίο επιλέχθηκε κατόπιν συνεργασίας με τη Nickelodeon, και είναι η 15χρονη ερευνήτρια Gitanjali Rao.

Ποια είναι η 15χρονη

ΙΕΠ: Η ύλη και οι οδηγίες διδασκαλίας όλων των τάξεων και μαθημάτων

Ενημέρωση για ανάρτηση των εγγράφων που αφορούν στην ύλη και στις οδηγίες διδασκαλίας σχολικού έτους 2020-2021 στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Παιδείας κ.Αν.Γκίκα που εστάλη σήμερα στα σχολεία, αναφέρεται ότι σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 11916/12-11-2020 έγγραφο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τα έγγραφα που αφορούν στην ύλη και στις οδηγίες διδασκαλίας για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2020-2021, όπως εκδόθηκαν από το Υ.ΠΑΙ.Θ, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων του ΙΕΠ.

Athens Comics Library: Take Away Art πακέτα δημιουργικής απασχόλησης

Λόγω των έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID19 που τίθενται σε ισχύ από 7/11/2020, και καθώς αναστέλλεται η λειτουργία των Προγραμμάτων του Βaytna Hub από το χώρο της βιβλιοθήκης και όλων των προγραμμάτων άλλων οργανισμών και ομάδων σε δημιουργικούς χώρους, ομάδα της Athens Comics Library δημιούργησε μία σειρά πακέτων δημιουργικής απασχόλησης Τake Away Art που οι γονείς μπορούν να κάνουν από το σπίτι μόνοι μαζί με τα παιδιά τους (προσχολικής ηλικίας).

Τα πακέτα αυτά περιέχουν όλα τα υλικά που χρειάζεται το παιδί, τις οδηγίες στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και φαρσί, καθώς και δώρα έκπληξη.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Ημέρα Αναπηρίας, μόνο ζοφερή πραγματικότητα

Στην Ελλάδα καταγράφονται ως ανάπηροι το 24% του πληθυσμού. Το ποιος είναι ή όχι ανάπηρος κτίζεται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπως επίσης θα οριστεί και το «πόσο» ανάπηρος είναι κάποιος, με βάσει ένα αθροισματικό ποσοστό. Πρόκειται, δηλαδή, για μία γραφειοκρατική διαδικασία και μία εξέταση τριών λεπτών.

Αδερφάκια ηλικιακά κοντά: Ποια τα οφέλη τους

Αν και το να μεγαλώνετε ταυτόχρονα δύο αδερφάκια ηλικιακά κοντά, ακούγεται κάπως τρομακτικό, είναι περισσότερο εύκολο και διασκεδαστικό από όσο νομίζατε, αφού τα παιδιά σας θα αποκτήσουν ένα φίλο που θα τα στηρίζει καθ’όλη την διάρκεια της ζωής τους, ακόμα και όταν εσείς δεν θα υπάρχετε σε αυτήν.

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικών Λοιμώξεων

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.


Παγκόμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Το σημείο «μηδέν» που πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό μας

Ο γυμναστής Γιώργος Γκούντας του συλλόγου Ιωνάς φωτίζει στο ethnos.gr τον κόσμο των ανθρώπων με αναπηρία, τη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

Την ανάγκη υποστήριξης των συλλόγων και των δομών που προσφέρουν υπηρεσίες σε ανθρώπους με αναπηρία αλλά και την πραγματική σημασία της σημερινής ημέρας (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία) που είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους με αναπηρία τόνισε ένας άνθρωπος που έχει αφιερώσει τον εαυτό του επαγγελματικά και προσωπικά στην προσφορά και στην υπηρεσία των ατόμων με αναπηρία. Ο Γιώργος Γκούντας είναι γυμναστής στο Τμήμα Θεραπευτικής ΑμΕΑ Ιωνάς που εδρεύει στο ΟΑΚΑ και διατηρεί τμήματα κολύμβησης, στίβου, παρά τριάθλου και παρά ποδηλασίας και ετοιμάζεται να λειτουργήσει και τμήμα γκολ μπολ.

Οι επιστολές διαμαρτυρίας και η «Κ» για την επιφυλλίδα της Κυριακής 29/11

Με αφορμή άρθρο του Χρήστου Γιανναρά που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, η «Κ» έλαβε και δημοσιεύει τρεις επιστολές διαμαρτυρίας: 

Οργή, θλίψη, απορίες γι’ αυτό το άρθρο 

Κύριε διευθυντά, 

Είμαι σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και εκπαίδευσης και υπηρετώ στο Αυτοτελές Επιστημονικό Γραφείο Συμβούλων στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σας γράφω με την επιστημονική μου ιδιότητα ως εξειδικευμένος επιστήμονας, με διδακτορικό στην Κώφωση και την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και όχι την επαγγελματική μου. Διάβασα το άρθρο του κ. Χρήστου Γιανναρά με τίτλο «Το ασυμβίβαστο Εκκλησίας και θρησκείας» (29.11.2020). 

Τραγουδάμε το D-ικό μας *Παραμύθι*

 

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρήκοων Λυκόβρυσης Πεύκης & τα Εκπαιδευτήρια Δούκα σε μουσική Χρήστου Θηβαίου και στίχους Τζένης Διαμαντοπούλου, τραγουδούν το D-ικό τους Παραμύθι. 

Στ. Κυμπουρόπουλος: Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: Η ημέρα που με ενοχλεί

Η ανάδειξη της 3ης Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σχεδόν με ενοχλεί.

Από το 1992 που υπάρχει αυτή η συγκεκριμένη Ημέρα θεωρούσα πως το να συγκεντρώνονται όλες οι εκδηλώσεις κι όλες οι αναφορές σχετικά με τους ανάπηρους γύρω απ’ αυτή την ημερομηνία, όταν όλη την υπόλοιπη χρονιά η προώθηση των δικαιωμάτων μας πέφτει κατακόρυφα, μαρτυρά την προσποίηση των κοινωνιών μας ως προς τα ζητήματα της αναπηρίας.

Το Αναγνωστικό της «Γαλιλαίας»: Δωρεάν online αναγνώσεις χριστουγεννιάτικων ιστοριών για καλό σκοπό

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν σιγά σιγά, καλλιτέχνες – φίλοι της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας (Μ.Α.Φ.) «Γαλιλαία» της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής παρουσιάζουν μια σειρά δωρεάν, χριστουγεννιάτικων, διαδικτυακών αναγνώσεων, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας».

ΣτΕ: Νόμιμη η διαγραφή μη εμβολιασμένων παιδιών από παιδικούς σταθμούς

Η συνταγματική δημόσιου σκοπού πρόβλεψη του κράτους να λαμβάνει μέριμνα για τη δημόσια υγεία επιτρέπει να διαγράφονται από τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία τα παιδιά, σε περίπτωση κατά την οποία οι γονείς αρνούνται να τα εμβολιάσουν, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, από δήμο της Ανατολικής Μακεδονίας διαγράφηκαν τέσσερα παιδιά από ισάριθμους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς παρά τις ειδοποιήσεις προς τους γονείς τους εκείνοι αρνήθηκαν να τα εμβολιάσουν για τις γνωστές παιδικές ασθένειες.