Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

6 εύκολες προσαρμογές στην τάξη που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με ΔΕΠΥ

Διαβάστε 6 εύκολες προσαρμογές στην τάξη που μπορούν να βοηθήσουν τους μαθητές με ΔΕΠΥ. Οι κορυφαίοι ειδικοί του ADDitude προτείνουν 6 προσαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά με Διαταραχές Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ, ΔΕΠ) ή Μαθησιακές Δυσκολίες όπως Δυσλεξία να μείνουν συγκεντρωμένα στη δουλειά τους μέσα στην τάξη. 

Ακουστικά που μετατρέπουν τις εκφράσεις σε… emoji

Ακουστικά τα οποία αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου και, μεταξύ άλλων, τις «μεταφράζουν» σε emoji, δηλαδή τις φατσούλες που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ. Η λειτουργία των συσκευών αυτών, οι τεχνικές λεπτομέρειες των οποίων θα παρουσιαστούν στο Συμπόσιο Λογισμικού και Τεχνολογίας Διεπαφής Χρήστη UIST 2020, βασίζεται σε λογισμικά μηχανικής μάθησης.

Προειδοποιητικά σημειώματα για ρατσισμό και στερεότυπα σε ταινίες της Disney

Με επεξηγηματικά σημειώματα θα συνοδεύονται από εδώ και στο εξής διάφορες κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων των στούντιο Ντίσνεϋ, προειδοποιώντας για την ύπαρξη ξεπερασμένων στερεοτύπων σχετικά με τη φυλή και το χρώμα του δέρματος, τα οποία μπορεί να ενοχλήσουν ορισμένους θεατές. Παρότι διάφορες ταινίες της πλατφόρμας Disney+ συνοδεύονταν από μία προειδοποίηση για «ξεπερασμένες πολιτιστικές αναπαραστάσεις» από τον περασμένο Νοέμβριο, τα γεγονότα της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και του συνακόλουθου κύματος διαμαρτυρίας που την ακολούθησε, έφεραν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου το ζήτημα του ρατσισμού στην αμερικάνικη κοινωνία και οδήγησαν σε πλήθος αναθεωρήσεων και αποκαθηλώσεων τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ.

Δήμος Καλαμαριάς: «Πέταξέ το με σκοπό»

Με σύνθημα «Πέταξέ το με σκοπό» ο Δήμος Καλαμαριάς εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία πρόγραμμα συλλογής πλαστικών καπακιών, τα οποία παραδίδει σε εταιρίες ανακύκλωσης, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, στηρίζοντας τρείς τοπικούς Συλλόγους.
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ατόμων με αναπηρίες και φίλων αυτού «ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ», τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «ΣΥΖΩΗ» και τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Βορείου Ελλάδος «ΑΧΤΙΔΑ».

Πηγή: Facebook

Αναστασία Παγώνη: Η τυφλή κολυμβήτρια και ο σκύλος-οδηγός που κυνηγούν τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο

Photo: Guide Dog Foundation
Η Αναστασία Παγώνη και ο σκύλος-οδηγός της, Radar, έχουν ένα κοινό όνειρο: Τους Παραολυμπιακούς του Τόκιο το 2021.

Και γι΄αυτό, προετοιμάζονται μαζί σκληρά, με την ομάδα των ΗΠΑ.

Θεσσαλονίκη : Απολύμανση σε όλα τα σχολεία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κοροναϊού

Συνεργεία απολύμανσης «σάρωσαν» από νωρίς το πρωί όλα τα σχολικά κτίρια του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα Covid-19, ενώ αύριο το πρωί, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου,πριν την έναρξη του ωραρίου εργασίας, θα γίνει πλήρης απολύμανση στο δημαρχείο στις Συκιές.

«Διπλά πτυχία» στα πανεπιστήμια: Αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών - Ορισμένος αριθμός εισακτέων

«Διπλά πτυχία» από τα προγράμματα διαφορετικών τμημάτων στα Πανεπιστήμια προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με βασικό γνώμονα την αγορά εργασίας και τις δυνατότητες που θα αποκτά κάθε απόφοιτος. 

Όπως εξηγεί ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ότι δεν θα περιορίζεται πλέον το πανεπιστημιακό Τμήμα σε ένα πρόγραμμα σπουδών όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά όπως ακριβώς γίνεται στα μεταπτυχιακά προγράμματα, θα μπορούν να δημιουργούνται τμήματα με πρόγραμμα σπουδών που θα περιέχει μαθήματα και από άλλα τμήματα- είτε του ιδίου πανεπιστημίου, είτε από άλλα τμήματα. 

Η Αννέτα Κορτσαρίδου στο makthes.gr.: «Το θέατρο είναι ένα ομαδικό παιχνίδι, ακριβώς όπως και το ποδόσφαιρο»

«Οι άνθρωποι παλιότερα έβγαιναν στο κατώφλι του σπιτιού τους και καλημέριζαν το γείτονά τους που έμενε στο απέναντι σπίτι, πολλά μέτρα μακριά. Τώρα σχεδόν δε μιλάμε στο τηλέφωνο. Επικοινωνούμε με μηνύματα. Είναι λοιπόν αναμενόμενο στις παρούσες συνθήκες της ζωής μας να είμαστε κλειστοί και εσωστρεφείς. Το θέατρο βοηθάει στο να ξαναβρούμε τη φωνή μας»...

Δεν υπάρχει καλύτερος πρόλογος από τα λόγια της Αννέτας Κορτσαρίδου για να μας εισάγει στο υψηλό νόημα που μπορεί να έχει ευρύτερα στη ζωή μας η θεατρική παιδεία.

Πώς θα ξέρω ότι το παιδί μου έχει λοίμωξη από ιό;

Στη «σκιά» της COVID-19, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο πλανήτης, με τις χώρες να κηρύσσονται η μία μετά την άλλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της διάδοσής της, οι ιοί και τα μικρόβια είναι το κυρίαρχο θέμα σε κάθε συζήτηση. Επιπλέον, επειδή η εποχή της γρίπης έχει ξεκινήσει, αλλά και οι κοινές ιώσεις είναι ήδη σε έξαρση, στην περίπτωση που βρεθείτε εσείς ή τα παιδιά σας αντιμέτωποι με κάποια από τις γνωστές λοιμώξεις του αναπνευστικού, η σωστή ενημέρωση ώστε να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα είναι σημαντική. Δείτε λοιπόν τι σημαίνει ιός και τι μικρόβιο, αλλά και γιατί πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Τα παιδιά στα ιδρύματα περιμένουν…

Ενα πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα είχε σκορπίσει χαρά στο σπιτικό του Νίκου και της Ελλης στη διάρκεια της καραντίνας. Το ζευγάρι έπειτα από δεκάδες αποτυχημένες εξωσωματικές είχε ξεκινήσει το 2016 τη διαδικασία για να υιοθετήσει· τον περασμένο Απρίλιο, λοιπόν, τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά την αρχική τους αίτηση, μια φωνή από την άλλη πλευρά του ακουστικού τους ενημέρωνε ότι θα αναλάμβαναν δύο δίδυμα αδελφάκια. «Η χαρά μας έληξε απότομα και άδοξα, αφού εν συνεχεία μας ενημέρωσαν ότι όλα ακυρώνονται γιατί θα εντασσόμασταν στο νέο σύστημα υιοθεσιών», λέει στην «Κ» η Ελλη (τα στοιχεία όσων μιλούν στο ρεπορτάζ είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Η πικρία του ζευγαριού απαλύνεται κάπως, καθώς δεν είναι οι μοναδικοί «αδικημένοι». 

Κορωνοϊός: Εφεύρεση 14χρονης θα μπορούσε να βοηθήσει στην θεραπεία του ιού

Καθώς επιστήμονες από όλο τον κόσμο έχουν ριχτεί στη «μάχη» για να βρουν μια θεραπεία για τον κορωνοϊό, μία 14χρονη από το Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών ξεχωρίζει.

Η Άνικα Τσεμπρολού (Anika Chebrolu), κέρδισε το φετινό βραβείο σε έναν διαγωνισμό για νέους επιστήμονες (3M Young Scientist Challenge), που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 25.000 δολαρίων, για μια εφεύρεση που θα μπορούσε να προσφέρει σε μια πιθανή θεραπεία για την Covid 19.

Σταθμοί βιντεοεπικοινωνίας για κωφούς και βαρήκοους και στην Πάτρα

Λειτουργεί και στην Πάτρα, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και στο Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα, σταθμός βιντεοεπικοινωνίας (Relay service) για κωφούς και βαρήκοους.

Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία, σκοπός της οποίας είναι η παροχή δωρεάν τηλεδιερμηνείας σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το χρόνο, από πιστοποιημένους διερμηνείς για κωφούς και βαρήκοους. Διερμηνείς του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ), εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη νοηματική, μέσω μίας ειδικής για βιντεοτηλεπικοινωνία εφαρμογής.