Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Θύτες και θύματα bullying τα παιδιά με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα

Θύτες και θύματα bullying είναι συχνότερα τα παιδιά που πάσχουν από διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), συγκριτικά με τα συνομήλικά τους, όπως προκύπτει από έρευνα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Άποψη: Βολτίτσες "Οι ανύπαρκτες σχολικές βιβλιοθήκες"

Ο Γιώργος Δαρδανός των εκδόσεων Gutenberg εκτός από εξαιρετικός εκδότης αποδεικνύει έμπρακτα πως στηρίζει το δικαίωμα όλων στην ανάγνωση και δεν είναι απλά άλλος ένας έμπορας ή επιχειρηματίας. Είναι ένας βιβλιόφιλος, που τον ενδιαφέρουν η εκπαίδευση, οι βιβλιοθήκες, η αναγνωστική πολιτική αυτού του τόπου. Τα βιβλία του "Οι παπαγάλοι δεν διαβάζουν βιβλία" και "Όταν η γάτα γλείφει τη λίμα" είχαν συντροφεύσει τα φοιτητικά μου χρόνια και είχαν δώσει τροφή για σκέψη και εκπόνηση προπτυχιακών εργασιών. Τότε βέβαια δεν είχα ιδέα για όσα συνέβαιναν ή είχα μια πιο ρομαντική ιδέα για τον εκτός ακαδημαϊκού χώρου κόσμο. Με θλίβει που ακόμη ο ακαδημαϊκός χώρος και οι άνθρωποί του επιμένουν στη θεωρία, στην έρευνα και στην επιστήμη και αγνοούν την πραγματικότητα σαν το ένα να μην συνδέεται με το άλλο. Ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο χώρο των βιβλιοθηκών και των αρχείων της Ελλάδας; ποιες οι ελλείψεις; ποιες οι αδυναμίες; ποια τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων των σχολών Βιβλιοθηκονομίας;
Ποιος ακαδημαϊκός ασχολείται με αυτά τα ασήμαντα;
Διαβάστε τη συνέχεια της ανάρτησης για τις "ανύπαρκτες σχολικές βιβλιοθήκες" στις "Βολτίτσες", ένα ιστολόγιο που ανακαλύψαμε πολύ πρόσφατα.

Θέατρο Κωφών Ελλάδος: Οδός Αστέγων

Εφόσον η κυβέρνηση δεν παρέχει σίτιση και στέγαση, μια ομάδα αστέγων αποφασίζει να επαναστατήσει, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια της και οργανώνοντας μια παράξενη ληστεία. Οι άστεγοι συσπειρώνονται και κατευθύνονται στο A' Νεκροταφείο. Κλέβουν όσα φέρετρα χρειάζονται και μπαίνουν μέσα σε αυτά, δημιουργώντας μια ιδιόμορφη καθιστική διαμαρτυρία στους δρόμους της Αθήνας, με απρόσμενες συνέπειες.

Οι «πληγές» του σήμερα, για παιδιά

Η έφηβη Μαλάλα εγκαταλείπει το Πακιστάν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο μικρός Ικμπάλ, έχοντας πουληθεί σκλάβος στα 4 χρόνια του, δολοφονείται στα 12, όντας ήδη ακτιβιστής για τα δικαιώματα των παιδιών στην ίδια χώρα. Η έφηβη Μαρζάν Σατραπί φυγαδεύεται άρον άρον, όταν γίνεται φανερό ότι οι αντιδράσεις της ως επαναστατημένης μαθήτριας θα βάλουν αργά ή γρήγορα τη ζωή της σε κίνδυνο στο θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν.

2ο μαθητικό φεστιβάλ ρομποτικής

Tο Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί το 2οΜαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής στο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με φορείς της Εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη διοργάνωση συμμετέχουν Σχολικοί Σύμβουλοι της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τι σπουδάζουν;

Ένας στους τρεις πτυχιούχους έχουν πτυχίο στις Κοινωνικές Επιστήμες ή τη Νομική ή τις Επιχειρήσεις μας δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα το 34% των πτυχιούχων, κατά μέσο όρο, έχουν πτυχία σε αυτά τα επιστημονικά αντικείμενα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά έχουν οι Τουρκία, Αυστραλία, Μεξικό, Γαλλία, Ουγγαρία και Ολλανδία.