Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Πρόσωπο: Joanne De Simone "Θάψτε τον γιο μου πριν πεθάνω"

(Μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου κειμένου στο Brain Child η Joanne έδωσε συνέντευξη στο Huffington Post Live. Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε το βίντεο). 

Είναι αντίθετο με όλα όσα πιστεύουμε για την μητρότητα, αλλά πραγματικά θα προτιμούσα να θάψω τον γιό μου παρά να τον αφήσω πίσω. Ο γιος μου ο Benjamin γεννήθηκε με Λειοεγκεφαλοπάθεια (Lissencephaly), μια σπάνια δυσμορφία στον εγκέφαλο. Αναπτυξιακά είναι ένα βρέφος στο σώμα ενός 15χρονου αγοριού. Δεν μπορεί να περπατήσει, να μιλήσει ή να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Τον πλένω, τον ταϊζω, του αλλάζω πάνες κάθε μέρα. Αν ζούσε πριν από λίγα χρόνια, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ο Benjamin θα ήταν σε ίδρυμα. Χωρίς τα φάρμακά του για τον έλεγχο των κρίσεων, θα είχε πεθάνει από τα πρώτα του γενέθλια. 

Eurostat: Χωρίς απασχόληση ένας στους δύο με δυσκολία σε βασικές λειτουργίες το 2011

Χωρίς απασχόληση ήταν ένα στα δύο άτομα με δυσκολία σε βασικές λειτουργίες (όραση, ακοή, περπάτημα, επικοινωνία) το 2011 στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου 44 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 ως 64 ετών που ζουν στην ΕΕ, δηλώνουν κάποιο είδος αναπηρίας που τους εμποδίζει να συμμετάσχουν πλήρως στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας τους. Η Eurostat σημειώνει ότι στη συγκεκριμένη έρευνα ορίζεται ως αναπηρία η δυσκολία των ατόμων σε βασικές λειτουργίες, όπως η όραση, η ακοή, το περπάτημα και η επικοινωνία.

Μαργαρίτα, η κοινότητα που θαύμαζε ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία, περισσότεροι από 500 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός που πολλαπλασιάζεται αν περιλάβουμε όσους ζουν καθημερινά δίπλα στην αναπηρία, τις στενές και ευρείες οικογένειες. 

Τόμι Έντισον, ο τυφλός κριτικός κινηματογράφου

Ασκεί κριτικές σε δεκάδες ταινίες, αλλά δεν έχει δει ούτε μία. Ο Τόμι Έντισον είναι γνωστός ως ο τυφλός κριτικός κινηματογράφου. Και απολαμβάνει την εμπειρία του κινηματογράφου, ακριβώς όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος.

Ο Έντισον γεννήθηκε με ένα μη ανεπτυγμένο οπτικό νεύρο. Απογοητευμένος από το γεγονός ότι δεν μπορούσε να απολαύσει τις ταινίες όπως ήθελε, άρχισε να γράφει κριτικές για να κάνει τον κόσμο να καταλάβει πώς είναι να παρακολουθείς σινεμά, ενώ δεν βλέπεις.

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Τα άγνωστα παιδιά σου"

Κάποιες στιγµές στη ζωή σου εύχεσαι να είχες άλλους γονείς. Κάποιες άλλες - παραδέξου το - εύχεσαι να είχες άλλα παιδιά. Στην πρόσφατη στήλη του στο αμερικανικό «Time» ο Τζόελ Στάιν εξομολογείται ότι σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου του πεντάχρονου γιου του, Λάσλο, αναρωτήθηκε πώς θα ήταν να έχει έναν άλλο γιο. Σχεδόν ευχήθηκε να ήταν παιδί του ένας συνομήλικος συμπαίκτης του γιου του, ο Γκέιμπ, ένας εξαιρετικά ευφυής πιτσιρικάς που τυγχάνει να είναι και ο καλύτερος παίκτης της ομάδας: «Μας φαντάζομαι να περνάμε μαζί τα Σαββατοκύριακά μας παρακολουθώντας επαγγελματική ποδηλασία, να παίζουμε σκάκι, να τρώμε άγνωστα τυριά και να κοροϊδεύουμε τα υπόλοιπα παιδιά στην ομάδα». Ο Στάιν διακόπτει την ονειροπόλησή του για να παραδεχτεί ότι είναι πλέον πολύ αργά, ότι όπως και να 'χει έχει «ξεμείνει» με τον αληθινό γιo του που πόρρω απέχει από το genius της ντρίμπλας: «Είμαι συναισθηματικά εξαρτημένος από το να τον βλέπω να τρέχει πίσω από τα άλλα παιδιά στο γήπεδο μασώντας τον γιακά του, από το να τον ηρεμώ στη διάρκεια των διαλειμμάτων». 

Δωρεάν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για όλα τα σχολεία της Μαγνησίας από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου διοργανώνει για το 2015 ένα νέο και πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλα τα σχολεία της Μαγνησίας με τίτλο «Η εξέλιξη των ζώων στη Μαγνησία». Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές των τάξεων Ε’ και ΣΤ’ του Δημοτικού και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν, καθώς η εκπόνησή και υλοποίησή του χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Πανελλαδικές: Ποιος θα αποφασίζει τους συντελεστές βαρύτητας

Η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) θα είναι αυτή που θα προτείνει προς τον Υπουργό Παιδείας το συντελεστή βαρύτητας σε ένα μάθημα ανά Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση μετά από τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Παιδείας. Σε περίπτωση μη υποβολής της πρότασης ο συντελεστής καθορίζεται από τον υπουργό Παιδείας.