Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

5 βασικές δεξιότητες της καθημερινής ζωής που οδηγούν στην ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθηση.

Η διδασκαλία δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής σε παιδιά και εφήβους με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) δεν είναι ούτε απλή, ούτε γρήγορη διαδικασία. Οι αδύναμες εκτελεστικές λειτουργίες και η περιορισμένη υπομονή των γονιών επηρεάζουν τη διαδικασία. Ωστόσο, η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων δεν είναι κρίσιμη μόνο για την απόκτηση ανεξαρτησίας, αλλά και για την ανάπτυξη και αυτοεκτίμησης. Δείτε μερικές από τις δεξιότητες που πρέπει το παιδί σας να αναπτύξει. 

Δουλεύω με πολλές οικογένειες και παρατηρώ ότι οι περισσότεροι γονείς εστιάζουν αποκλειστικά στην ακαδημαϊκή πρόοδο του παιδιού και αγνοούν την διδασκαλία βασικών δεξιοτήτων της καθημερινής ζωής: παραγγελία φαγητού σε εστιατόριο, κλείσιμο ραντεβού με γιατρό ή οδοντίατρο, πλύσιμο ρούχων, καθαρισμός ενός βρώμικου φίλτρου στο κλιματιστικό. Τέτοιου είδους δεξιότητες είναι απαραίτητες για να τα καταφέρει στον κόσμο. 

Πώς είναι να γράφεις βιβλία για παιδιά; Τέσσερις συγγραφείς απαντούν

Απαιτείται κάποια… ειδική δεξιότητα για να γράψει κανείς ένα παιδικό βιβλίο; Τι θέλουν να διαβάζουν τα παιδιά και γιατί είναι το πιο απαιτητικό κοινό; Πώς ξεκινά κανείς να γράφει για αυτά;

Ο λόγος σε τέσσερις αγαπημένους των παιδιών -και των γονιών τους!- συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, με διακριτά στιλ και διαφορετικές ιδέες, τις οποίες περνούν ως μηνύματα στα παιδιά.

Τα πρώτα ΑΕΙ με Ομάδα Προστασίας

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης θα είναι τα πρώτα ιδρύματα που θα αποκτήσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Επίσης, εξετάζεται εάν το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα. Αυτό αναφέρει ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας, βάσει του οποίου τα μέλη της ΟΠΠΙ θα εγκατασταθούν στα ιδρύματα με καταγεγραμμένα προβλήματα παραβατικότητας, βίας και ανομίας. 

«Αγκάλιασα τον γιο μου μετά από δυο μήνες» - Τι είναι η κουρτίνα της αγκαλιάς

Την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, η αγκαλιά είναι σχεδόν απαγορευμένη και η κοινωνική απόσταση είναι ο κανόνας. Παιδιά που νοσηλεύονται στο Κέντρο Αποκατάστασης Σαν Ραφαέλε της Ρώμης είχαν την ευκαιρία να αγκαλιάσουν ξανά τους γονείς τους χάρη σε μια έξυπνη και ασφαλή πατέντα.

Γυναίκες-προσφυγόπουλα ζωγραφίζουν τι σημαίνει «σπίτι»

Με ...οικοδομικά υλικά τις λέξεις αγάπη, ασφάλεια και οικογένεια, γυναίκες μόνες, μητέρες και παιδιά που έχασαν τη χώρα τους και ζουν σε διαμερίσματα φιλοξενίας που εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Διάπλους που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «έχτισαν» το δικό τους σπίτι.

STEM STARS GREECE: Αναζητώντας τα ελληνικά αστέρια STEM

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo, διοργανώνουν το διαγωνισμό STEM STARS GREECE, ο οποίος έχει σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές και μαθήτριες 14 έως 18 χρονών, με ενδιαφέρον στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM). Οι νικητές και νικήτριες του διαγωνισμού θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία, όπως το να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό “International Science and Engineering Fair,” τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών παγκοσμίως, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Μάιο του 2021. Ο διαγωνισμός τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Χορηγός του διαγωνισμού είναι η Microsoft Hellas.

Κατερίνα Λινού, η Ελληνίδα που πολεμάει τις κοινωνικές διακρίσεις

«Εδώ και οκτώ μήνες είμαι κυριολεκτικά κλεισμένη στο σπίτι», λέει η Κατερίνα Λινού, καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια. «Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου μπορεί μια χώρα να κλείσει τα σύνορά της για να προστατευθεί από μια γειτονική με πολλά κρούσματα, στις ΗΠΑ μια πολιτεία δεν μπορεί να κάνει το ίδιο, με αποτέλεσμα να βλέπουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η πανδημία». Αν και ζει στην Αμερική επί χρόνια, η πανεπιστημιακός ασχολείται με την Ελλάδα, ιδίως με θέματα ενσωμάτωσης κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο. Μια σειρά από εμπεριστατωμένες επιστημονικές εργασίες της φωτίζει ακριβώς αυτό το θέμα, από το πρώτο μεταναστευτικό κύμα των Αλβανών μέχρι και τους πιο πρόσφατους πρόσφυγες.

Μαθαίνουμε στο παιδί να μοιράζεται

Είναι απολύτως φυσιολογικό ως γονείς να θέλουμε το παιδί μας να μοιράζεται, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό εκείνο να δυσκολεύεται να το κάνει. Το να μπορείς να μοιράζεσαι προϋποθέτει να κατανοείς τα συναισθήματα των άλλων και τα νήπια και τα μωρά δεν έχουν κατακτήσει ακόμη αυτή την ικανότητα.

Πόσο επηρεάζει η καραντίνα τα παιδιά

Η καραντίνα και τα κλειστά σχολεία έφεραν αναστάτωση σε γονείς και παιδιά που θα πρέπει να συνυπάρξουν περισσότερες ώρες. Οι γονείς ψάχνουν τρόπους να γεμίσουν τα κενά στον χρόνο των παιδιών ώστε να είναι δημιουργικός και να μην τον μονοπωλεί το διαδίκτυο.

Υεμένη: Συγκλονίζει η εικόνα υποσιτισμένου 7χρονου που ζυγίζει μόλις 7 κιλά

Ο 7χρονος Φαϊντ Σαμίμ, παράλυτος και σοβαρά υποσιτισμένος, είναι κουλουριασμένος σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σάναα, έχοντας μετά βίας επιζήσει από το ταξίδι του μέχρι εκεί.

«Είχε σχεδόν πεθάνει όταν έφτασε, αλλά ευχαριστώ τον Θεό που καταφέραμε να κάνουμε ό, τι ήταν απαραίτητο και άρχισε να βελτιώνεται. Υποφέρει από CP (εγκεφαλική παράλυση) και σοβαρό υποσιτισμό», δήλωσε ο Ρατζέχ Μοχάμεντ, Rageh Mohammed, επόπτης γιατρός του τμήματος υποσιτισμού του νοσοκομείου Αλ-Σαμπίν.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς… ανακρίθηκε από παιδιά της “Ατράκτου”

Από τα παιδιά του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού "Άτρακτος" "ανακρίθηκε" ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα παιδιά πήραν συνέντευξη από τον υφυπουργό και με ερωτήσεις τους τον κάλεσαν να δώσει πιο προσωπικές απαντήσεις. Το βίντεο με τη συνέντευξη ανάρτησε ο ίδιος ο κ. Χαρδαλιάς στα social media.

Επτά Έλληνες μαθητές και μαθήτριες ετοιμάζουν το μονοθέσιο τους

Ο κόσμος της ελπίδας, ο κόσμος των νεανικών ονείρων. Υπάρχει και αυτός ο κόσμος και καλά θα κάνουμε να τον επισκεπτόμαστε που και που εμείς οι ενήλικες επειδή θα μας υπενθυμίσει κάτι από το παρελθόν μας που χάσαμε στη πορεία. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν έχουμε δικαίωμα προς την νέα γενιά να μεταφέρουμε τα δικά μας άγχη τους δικούς μας προβληματισμούς και τις δικά μας …κωλύματα. Ας αφήσουμε τα παιδιά να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν όσο πιο ψηλά είναι γεννημένα να πάνε και εμείς να τους υποστηρίζουμε σε κάθε τους βήμα. Αυτή είναι η μέγιστη δική μας υποχρέωση προς μια γενιά ευνουχισμένων ονείρων εξαιτίας των επιλογών που κάναμε εμείς οι ενήλικες.

Οι ανήλικες νύφες της Σιέρα Λεόνε στον καιρό της πανδημίας

Ένας νεαρός άνδρας γύρω στα 25 είδε για πρώτη φορά τη Μαρί Καμάρα καθώς έτρεχε με τους φίλους της μπροστά από το σπίτι της κοντά σε Δημοτικό σχολείο της περιοχής Κόνο στη Σιέρα Λεόνε. Λίγο αργότερα, έκανε πρόταση γάμου στην ανήλικη Μαρί. 

«Πηγαίνω σχολείο ακόμη. Δεν θέλω να παντρευτώ και να μένω στο σπίτι», του είπε εκείνη.