Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Οταν το παιδί με ΔΕΠΥ λέει ψέματα

Όλα τα παιδιά λένε κάπου- κάπου ψέματα. Τα παιδιά όμως με ΔΕΠΥ εξαιτίας της παρορμητικότητας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης που τα χαρακτηρίζουν, της τάσης τους να κάνουν λάθη που πιστεύουν ότι πρέπει να τα καλύψουν, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στη διεστράβλωση της αλήθειας. Πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς όταν πιάνουν τα παιδιά τους να λένε ψέματα; Χρησιμοποιήστε αυτές τις στρατηγικές για να καταλάβει το παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να λέει αλήθεια. 

Τα Πολλά Οφέλη του Παιχνιδιού

Η κοινωνία μας έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία πενήντα χρόνια οδηγούμενη από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μικρότερη ηλικία και οι ενήλικες παραμένουν νέοι για μεγαλύτερο διάστημα. Ο χρόνος των παιδιών είναι τόσο ασφυκτικά προγραμματισμένος με δομημένες δραστηριότητες, ώστε συχνά δεν τους μένει πολύς χρόνος για παιχνίδι, ενώ υπάρχουν πολλές παρεμβολές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους. Κι όμως, το παιχνίδι είναι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν για τον εαυτό τους και για τον κόσμο. Μέσω του παιχνιδιού το παιδί μαθαίνει να συνεννοείται με άλλα παιδιά και να επιλύει τις διαφορές που προκύπτουν. Αναπτύσσει τις γλωσσικές και κινητικές δεξιότητές του. Επιπρόσθετα, το παιχνίδι ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ανεξαρτησίας, της αυτοεκτίμησης και της δημιουργικότητας, ενώ απελευθερώνει την ενέργεια των παιδιών. Τους προσφέρει έναν πολύ απαραίτητο χρόνο χαλάρωσης και λειτουργεί ως μηχανισμός μετριασμού του άγχους. 

Πώς θα μάθει το παιδί να μην ξεχνάει τα πράγματά του σε 4 βήματα

Έχετε βαρεθεί να αναζητάτε τα μπουφάν, τις τσάντες και τα ταπεράκια του παιδιού σας σε σχολείο. γήπεδα και φιλικά σπίτια; Ήρθε ο καιρός να μάθει να τα επιστρέφει πάντα στο σπίτι.

Σε κάθε παιδικό σταθμό, προνήπιο, νηπιαγωγείο και δημοτικό που έχω δει, υπάρχει πάντα ένα μεγάλο ντουλάπι ή κουτί με την επιγραφή «απολεσθέντα», «μήπως έχετε ξεχάσει κάτι από αυτά» ή κάτι τέτοιο. Επειδή είναι πιθανό και το δικό σας παιδί να έχει μερικές ζακέτες, τετράδια, παιχνίδια και άλλα αντικείμενα χαμένα στο… διάστημα, ακολουθήστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε για να μην ξαναχαθεί τίποτα.

Οκτώ στα δέκα έχουν υποστεί σωματική βία

Της Ελένης Πετροπούλου στην Ημερησία

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών στην ελληνική κοινωνία: Οκτώ στα δέκα έχουν υποστεί σωματική βία και ένα στα 20 έχει εμπειρία σεξουαλικής βίας!

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την περιοχή, η έκθεση των παιδιών σε βίαιες εμπειρίες διαφοροποιείται. Τα αγόρια είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε σεξουαλική βία, σε σχέση με τα κορίτσια και σεξουαλική παραβίαση συμβαίνει πιο συχνά στις τάξεις του Γυμνασίου και εκείνες του Λυκείου. Στον αγροτικό πληθυσμό είναι πιο συχνή η σωματική βία σε σχέση με τον αστικό πληθυσμό όπου... υπερτερεί η ψυχολογική και σεξουαλική βία.

Σώστε τα παιδιά!

«Αμα γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα»! Δυστυχώς, στον άγριο, βάρβαρο κόσμο που ζούμε, όλο και περισσότερα παιδιά δεν «γλιτώνουν». Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, 246.000.000 παιδιά παγκοσμίως απάγονται, πουλιούνται και δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, υποβαλλόμενα σε σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια.

Ο Γκάνταλφ προειδοποιεί μαθητές να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις τους

Ο Σερ Ίαν ΜακΚέλεν διαθέτει χιούμορ. Και το έχει δείξει πολλές φορές. Μετά το μπλουζάκι του που έκανε θραύση (είχε γραμμένη πάνω του τη φράση «Έχω παίξει τον Γκάνταλφ και τον Μαγκνίτο. Ξεπεράστε το»), ο διάσημος ηθοποιός επισκέφθηκε σχολείο στη Βρετανία και είχε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους μαθητές.

Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων για τυφλούς σε λεωφορεία – καταστήματα

Οι σκύλοι – βοηθοί ατόμων με αναπηρίες μπορούν να μπαίνουν σε μέσα μαζικής μεταφοράς και καταστήματα.

Λάρισα: Μουσικό εργαστήριο για παιδιά με αυτισμό

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει για τρίτη χρονιά ένα μουσικό εργαστήριο, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, το μουσικό εργαστήριο θα λειτουργήσει στη Λάρισα στις 1, 8 και 9 Νοεμβρίου στο «Μύλο του Παπά».