Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δώστε στα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες περισσότερη ελευθερία!

Ελάχιστες φορές τα παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες κάνουν με προθυμία τις τετριμμένες ασκήσεις γραπτού λόγου που τους αναθέτουν οι δάσκαλοι ή οι καθηγητές. Είτε πρόκειται για κλίση ρημάτων, είτε για συγγραφή κειμένου, είτε για σχηματισμό προτάσεων, οι μαθητές αυτοί δεν έχουν κανένα κίνητρο να προσπαθήσουν. 

Όταν το παιδί γίνεται η αιτία του καβγά

Κάποτε μιλούσατε για τα πάντα, συζητούσατε τα πάντα. Έστω κι αν εξοργιζόσασταν. Μιλούσατε για πολιτική, κινηματογράφο, φαγητό, σεξ, φίλους, δουλειές... Τώρα που ήρθε το παιδί, η εποχή των επικών μαχών (και των παθιασμένων συμφιλιώσεων) χάθηκε οριστικά. Τώρα, αρπάζεστε μόνο για το παιδί. Πώς καταντήσατε έτσι και πώς θα το ξεπεράσετε;

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου: Μαραθώνιος Ανάγνωσης Παραμυθιών

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και τα γενέθλια του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen) και διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος Μαραθώνιο Ανάγνωσης Παραμυθιών.

Μικροί και μεγάλοι ελάτε να μοιραστείτε μαζί μας το αγαπημένο σας παραμύθι διαβάζοντάς το στην παρέα της βιβλιοθήκης.
Λίγη πρόβα στο σπίτι και τολμήστε το!

"Το δικαίωμα να βγω βόλτα μόνη μου" της Δήμητρας Κοντοβά

Πέμπτη, 20 Μαρτίου και ώρα 16:41, καλώ το 100: «Γειά σας, βρίσκομαι στη γωνία Δροσοπούλου και Χανίων, έξω απο τη Citibank, είμαι σε αναπηρικό αμαξίδιο και εένα ταξί έχει κλείσει τη ράμπα. Θέλω να έρθει κάποιος, να κάνει κάτι, να τον γράψε, δεν ξέρω, και να με βοηθήσει να κατέβω». Μετά απο 45 περίπου λεπτά έφτασαν στο σημείο δύο γερανοί της αστυνομίας και καθώς σήκωναν το ταξί μου λέει ένας απ' τους οδηγούς «Μπράβο σου, καλά έκανες, κάθε φορά να παίρνεις τηλέφωνο και να λες είμαι εδώ, θα περιμένω να έρθετε». «Ευχαριστώ» του είπα «περνάω συχνά απο εδώ και κάθε φορά κάποιος έχει κλείσει τη ράμπα. Το ίδιο έγινε και την Κυριακή και με βοήθησε μια κυρία, αλλά σήμερα σκέφτηκα πως παραπάει». Εκείνη τη στιγμή είδα τον οδηγό του ταξί να τρέχει στο μέρος του άλλου οδηγού και να τον παρακαλάει να αφήσει το αμάξι. Μετά απο 5 λεπτά φιλοτιμήθηκε να έρθει να μου ζητήσει συγνώμη ή έστω έτσι νόμιζω. Στη συνέχεια ακολουθεί ο διάλογος που είχα με τον ταξιτζή ο οποίος φαινόταν 50-55 χρονών, ενώ εγώ είμαι 22.

ΕΚΕΔΙΣΥ: μαθητικός διαγωνισμός “Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια”

Το ΕΚΕΔΙΣΥ διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο “Αναμνήσεις από τα παλιά σχολικά χρόνια”.

Οι μαθητές που θα λάβουν μέρος θα δημιουργήσουν ένα βιντεάκι με αφηγήσεις από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους για τα δικά τους σχολικά χρόνια. Τα καλύτερα θα βραβευτούν. Θα αναρτηθούν επίσης στην ιστοσελίδα και θα βοηθήσουν στη δημιουργία του Μουσείου Προφορικής Ιστορίας της Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ.

Άποψη: Άοπλοι απέναντι στα φαινόμενα βίας στα σχολεία!

*Περίμενα ότι κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό: να θεωρήσουμε ότι το πρώτο και έσχατο που πρέπει πια να μας απασχολεί είναι το εισαγόμενο «μπούλινγκ» καθ' ότι Ευρωπαίοι πολίτες με ελληνικές ρίζες και ευρωπαϊκές πλέον συνήθειες!

Ανήλικοι Ρομά από τον Δενδροπόταμο κατασκεύασαν ρομπότ και διακρίθηκαν στις ΗΠΑ



"Παιδιά από τον Δενδροπόταμο να πάνε στην Αμερική; Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο!": με τη φράση αυτή, ο Θοδωρής, μόλις "δέκα και μισό χρονών", όπως συστήνεται, περιγράφει τον ενθουσιασμό του για το γεγονός ότι μια ομάδα παιδιών Ρομά από τη Θεσσαλονίκη θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ τον Απρίλιο και, μάλιστα, για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Ρομποτικής, που θα πραγματοποιηθεί εκεί. 

Ανακαλύφθηκε το ελαττωματικό γονίδιο «ένοχο» για την καθυστέρηση της εφηβείας

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ελαττωματικό γονίδιο που είναι «ένοχο» για την καθυστέρηση της εφηβείας στα αγόρια και τα κορίτσια. Το εν λόγω γονίδιο, ελέγχει την ανάπτυξη νευρώνων του εγκεφάλου, που ρυθμίζουν τις ορμόνες και «λένε» στο σώμα πότε να ωριμάσει σεξουαλικά. Περίπου το 4% των εφήβων εμφανίζει καθυστέρηση στην εμφάνιση της εφηβείας του.