Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Τρόποι αντιμετώπισης των ξεσπασμάτων θυμού (tantrums) και της αισθητηριακής κατάρρευσης (meltdowns).

Οι εκρήξεις θυμού αποτελούν τις περισσότερες φορές μέρος της ζωής των ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη εκρήξεων: τα tantrums που μπορεί να αποδοθούν στα ελληνικά ως «ξεσπάσματα θυμού» και τα meltdowns που μπορούν να αποδοθούν ως «αισθητηριακή κατάρρευση». Τα ξεσπάσματα θυμού λαμβάνουν χώρα όταν το παιδί δεν παίρνει αυτό που θέλει, όταν «δεν γίνεται το δικό του» και τελειώνει όταν ικανοποιηθεί το αίτημά του (ή όταν απλά εξαντληθεί). Το παιδί κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος έχει τον έλεγχο των ενεργειών του και δεν θέτει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα. Η συμπεριφορά του τροποποιείται ανάλογα με τις αντιδράσεις των γύρω του. Η αισθητηριακή κατάρρευση έχει συνήθως μεγαλύτερη ένταση κι διάρκεια. Προκαλείται από κάποια αισθητηριακή υπερφόρτωση, από έκθεση δηλαδή του παιδιού σε ερεθίσματα τα οποία δεν μπορεί να χειριστεί. Δεν έχει καμία σχέση με απαίτηση/επιθυμία του παιδιού που δεν ικανοποιείται. Το παιδί δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Οι εκρήξεις οργής και η αισθητηριακή κατάρρευση είναι διαφορετικοί τύποι συναισθηματικών ξεσπασμάτων που πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο. 

Η εξομολόγηση του Γιάννη Ζουγανέλη για τους κωφούς γονείς του

Μία εκ βαθέων εξομολόγηση έκανε ο γνωστός μουσικός και ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης, για τους κωφούς γονείς του, στο πλαίσιο της 1ης Ημερίδας για την «Ειδική» Οικογένεια, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου.

Σε ποια δημοτικά σχολεία της Σύρου θα δημιουργηθούν Τμήματα Ένταξης μαθητών

Τη δημιουργία Τμήματος Ένταξης μικρών μαθητών σε δύο σχολεία του νησιού διεκδικεί για πρώτη φορά η Σύρος. Συγκεκριμένα, με απόφασή της, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενέκρινε την ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Ένταξης στο 6οΔημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης – Μάννα.

Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα ίντερσεξ παιδί

Όταν οι γιατροί είπαν στην Έιμι Σόφιλντ πως το παιδί που κυοφορούσε ήταν κορίτσι, αποφάσισε να του δώσει το όνομα Bικτόρια. Στη συνέχεια, όταν την ενημέρωσαν πως τελικά ήταν αγόρι, άλλαξαν το όνομα σε Βίκτορ. Αποδείχθηκε όμως πως ούτε αυτό ήταν σωστό. Κι αυτό γιατί το μωρό που θα κρατούσε στα χέρια της ήταν ίντερσεξ, δηλαδή έφερε τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά χαρακτηριστικά.

Έτσι θα κάνετε τον κήπο σας ασφαλή για το παιδί

Τα μωρά και τα νήπια περνούν μία μακρά περίοδο που τους αρέσει να εξερευνούν το σπίτι, τους κήπους και δεν μπορούν να αντιληφθούν τι είναι βρώσιμο και τι όχι. Μπορούν να φάνε χώμα, έντομα, ζουζούνια, σαλιγκάρια και επικίνδυνα μανιτάρια.

Η πρώτη σας έγνοια πρέπει να είναι πώς θα κρατήσετε το παιδί ασφαλές στον κήπο και πώς θα έχετε το νου σας για επικίνδυνα φυτά. Σε περίπτωση που έχετε ήδη φυτά και αμφιβάλλετε για το αν είναι ασφαλή, απλά αφαιρέσετε τα μέχρι το παιδί να μεγαλώσει και να μπορεί να αντιλαμβάνεται τη διαφορά.

«When they see us»: Η σοκαριστική ιστορία που έγινε συγκλονιστική σειρά

Ομολογώ πως παρακολούθησα μερικές σκηνές του «When they see us» «στο γρήγορο». Όχι επειδή βαριόμουν και βιαζόμουν να φτάσω στο τέλος, αλλά επειδή δεν άντεχα. Δυσφορούσα από την πηκτή αίσθηση αδικίας που διατρέχει το σίριαλ και που ώρες ώρες σε κάνει να νιώθεις ασφυξία. Θα ήμουν, εννοείται, πιο άνετος αν επρόκειτο για μυθοπλασία, όμως η νέα σειρά που αρέσει πολύ, βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Και αυτό την κάνει εξαιρετικά τρομακτική, ειδικά σε μια εποχή που τα κηρύγματα μίσους και ρατσισμού έχουν βρει ευήκοα ώτα σε όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά της χαμένης αθωότητας

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποτελούν γροθιά στο στομάχι.

Πιο συγκεκριμένα, από την αρχή του 2019 μέχρι και τον Μάιο μέλη της Οργάνωσης ήρθαν σε επαφή με περίπου 550 παιδιά που ζουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και επιβιώνουν δουλεύοντας. Τα 450 από αυτά είναι ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα και τα 95 είναι από την Ελλάδα ή άλλες βαλκανικές χώρες.

3.073 υποψήφιοι για μια θέση στα Πρότυπα Σχολεία

Τεράστια εξακολουθεί να είναι η ζήτηση για μία από τις θέσεις των πέντε Προτύπων Σχολείων που έχουν απομείνει, μετά την υποβάθμιση των Πρότυπων - Πειραματικών Σχολείων επί ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 και μετά. Συνολικά, 3.073 μαθητές δήλωσαν ότι επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά, για μία από τις 448 θέσεις τους.

Γιατί τα παιδιά σκαλίζουν τη μύτη τους

Αν και κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι απλά μία νευρική συνήθεια, όπως είναι το να τρως τα νύχια σου και να τρίζεις τα δόντια σου, το σκάλισμα της μύτης δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Όταν το κάνουν τα παιδιά, σημαίνει ότι έχουν κάτι που δεν το νιώθουν φυσιολογικό. Οι αλλεργίες είναι ένα κοινό αίτιο, επειδή η μεγάλη ροή φλέγματος τους δίνει το αίσθημα ότι είναι μονίμως ‘μπουκωμένοι’. Οι αλλαγές στον κλιματισμό μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόβλημα.

Πανελλήνιες 2019: Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις

Μπροστά σε µια πιθανή πτώση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ βρίσκονται οι υποψήφιοι και κυρίως αυτοί του 2ου και του 3ου επιστηµονικού πεδίου. Οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται επί σειρά ετών µε τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ επισηµαίνουν ότι η πιθανότητα της πτώσης είναι ορατή για αυτά τα δύο πεδία λόγω των χαµηλών επιδόσεων των µαθητών, όχι όµως για το 1ο και το 4ο πεδίο, για τα οποία η εικόνα των βάσεων πιθανολογείται σταθερή.

Σχολείο Κοινότητας: Η πρωτοβουλία που γεννήθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και βασίζεται στη μέθοδο Φρενέ

Λαχανόκηποι στα σχολεία, γνωριμία με την ιστορία της εκάστοτε γειτονιάς, συμβούλιο τάξης, εφημερίδα σχολείου και μικρά βιβλία και άλλα πολλά εφαρμόζουν οι μονάδες του Δικτύου Συνεργατικών Σχολείων με την Παιδαγωγική Freinet