Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Πόσο σημαντικό είναι να εξηγούμε στα παιδιά γιατί «είναι ώρα για ύπνο»

Οι περισσότεροι γονείς συζητούν με τα παιδιά τους γιατί είναι σημαντικό να τρώνε λαχανικά ή να πίνουν το γάλα τους, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που τους εξηγούν ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του ύπνου. «Ώρα για ύπνο!» ή «Θα είσαι κουρασμένος αύριο» είναι οι επικρατέστερες φράσεις των γονέων όταν προσπαθούν να πείσουν τα μικρά τους να κοιμηθούν. Έτσι, τα παιδιά θεωρούν τον ύπνο ως τιμωρία, ως μία αναγκαστική περίοδο απομόνωσης σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Δράση στους Δρόμους: Bιωματική Προσομοίωση Κινητικής & Αισθητηριακής Αναπηρίας του Σ.Κ.Ε.Π.

Ο Σ.Κ.Ε.Π. σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας Αθηνών των Παιδικών Χωριών SOS Eλλάδος, την ομάδα κατοίκων "Η Κυψέλη μας" και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων (6ο Δημοτικό Διαμέρισμα), σας προσκαλούν στην Βιωματική Προσομοίωση Κινητικής & Αισθητηριακής Αναπηρίας του Σ.Κ.Ε.Π., “Δράση στους Δρόμους”. Σας περιμένουμε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, από τις 19.30 έως και τις 21.00, στην οδό Φωκίωνος Νέγρη στο ύψος Μεγίστης.

Ανεκμετάλλευτα "διαμάντια" τα παιδιά με υψηλό IQ στην Ελλάδα

Τα παιδιά που ανήκουν στη λίστα των ανθρώπων με υψηλό δείκτη νοημοσύνης αναγκάζονται να αφήσουν ανεκμετάλλευτο το "χάρισμα" τους, λόγω της ανυπαρξίας ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία της Ελλάδας, την ώρα που στον υπόλοιπο κόσμο αφθονούν. Ακόμη μια πρωτιά για την Ελλάδα, αλλά όχι ιδιαίτερα τιμητική: Τη στιγμή που όλες οι χώρες ενσωματώνουν στην εκπαίδευση ειδικά προγράμματα για παιδιά με υψηλή νοημοσύνη, η χώρα μας δε διαθέτει κάτι ανάλογο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τουρκία, η οποία διαθέτει 45 προγράμματα για την εκπαίδευση των χαρισματικών παιδιών.

Πιστοποίηση Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΤΠΕ

Το έργο για την «Πιστοποίηση Μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΤΠΕ» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π. Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων πιστοποίησης σε ικανότητες ΤΠΕ που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Πληροφορίες προς όλους τους ενδιαφερόμενους και υποστηρικτικό υλικό προετοιμασίας διατίθενται από το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο portal του έργου http://com2cert.cti.gr/

Trade School Athens: ένα κινητό σχολείο που λειτουργεί με βάση την ανταλλαγή

Το Trade School Athens είναι ένα διαφορετικό, ανεξάρτητο, αυτο-οργανωμένο σχολείο που έχει ως βάση του την ανταλλαγή και όχι το χρήμα. Εκεί οι διδάσκοντες μοιράζονται ό,τι έχουν, είτε αυτό σχετίζεται με ακαδημαϊκές σπουδές, είτε με προσωπική έρευνα, ικανότητες, δεξιότητες ή πρακτική εμπειρία, ελεύθερα, με όποιον ενδιαφέρεται. Η "πληρωμή" των δασκάλων δεν γίνεται με χρήματα, αλλά με ανταλλάγματα: αντικείμενα, υπηρεσίες ή ακόμα και φαγητό που ζητά ο κάθε διδάσκων. 

Future Library: το σωστό βιβλίο, στη σωστή στιγμή


Μαζί με τον σύντροφο και συνάδελφό της σχεδίασε τα τελευταία χρόνια το παιδικό τμήμα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας. Έχοντας στο ενεργητικό της ήδη τον σχεδιασμό και την ενίσχυση της ιστοσελίδας Bookbook.gr, που φιλοδοξεί να καταστήσει την ανάγνωση τρόπο ζωής, η κοινωνιολόγος και ειδική σε θέματα ανάγνωσης στις παιδικές ηλικίες Ειρήνη Βοκοτοπούλου μιλάει στο protagon για τις πρωτότυπες καλοκαιρινές εκστρατείες της Βιβλιοθήκης Βέροιας, που τα τελευταία 3 χρόνια έχουν μετεξελιχτεί στην πρωτοβουλία του Future Library. Το Future Library, ως μη κυβερνητικός οργανισμός, υποστηρίζει τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας με πολλές δράσεις και πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την οργάνωση των βιβλιοθηκών και την επιμόρφωση των υπαλλήλων τους ώστε να ανταποκριθούν στο διευρυμένο πολιτιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι βιβλιοθήκες στις τοπικές κοινωνίες. Η μεγαλύτερη σε εύρος από αυτές τις πρωτοβουλίες, καθότι απευθύνεται σε 140 βιβλιοθήκες πανελλαδικά, είναι η καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας για παιδιά και έφηβους, η οποία χρηματοδοτείται όπως όλες οι δράσεις του Future Library αποκλειστικά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.