Ποιος δεν λατρεύει τις βουτιές στο νερό το καλοκαίρι; Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως πάντα πρέπει να γίνονται με ασφάλεια για μικρούς και μεγάλους.
Θάλασσα ή πισίνα, όλοι ανυπομονούμε να έρθει το Σαββατοκύριακο για να δροσιστούμε στο νερό και να χαλαρώσουμε οικογενειακώς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν μικροατυχήματα στα οποία τα παιδιά είναι επιρρεπή, όπως μυϊκοί τραυματισμοί ή κατάγματα από πτώσεις, τα οποία μπορεί να φαίνονται αλλά δεν είναι πάντα αθώα.
Επιπλέον, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα παιδιά έχουν άγνοια κινδύνου, επομένως η προστασία τους είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη, γεγονός που δεν πρέπει φυσικά να μας αγχώνει αλλά να μας κινητοποιεί ώστε να προλαβαίνουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να αντιδρούμε άμεσα εάν συμβούν.
Μάθετε στο παιδί να κολυμπάει από μικρό
Το κολύμπι είναι γνωστό πόσο καλό κάνει στη συνολική υγεία. Εκτός αυτού, αν το παιδί ξέρει να κολυμπά καλά, εσείς θα αισθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια όταν παίζει στο νερό.
Προμηθευτείτε συσκευές- αξεσουάρ επίπλευσης
Όπως για παράδειγμα σανίδα, στρώμα, φουσκωτή κουλούρα θαλάσσης.
Φροντίστε το οποιοδήποτε αξεσουάρ πάρετε να είναι κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού.
Το παιδί θα παίξει και θα διασκεδάσει κι εσείς θα είστε πιο ήσυχοι. Βέβαια, ακόμη και αν τα παιδιά φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να τα αφήσουμε χωρίς επίβλεψη στο νερό αφού τα φουσκωτά βοηθήματα δεν αποτελούν σωστικά μέσα.
Ελέγξτε το βάθος
Οι βουτιές στη θάλασσα και την πισίνα από ψηλά ενέχουν τον κίνδυνο ακόμα και θανάσιμου τραυματισμού γι’ αυτό θα πρέπει να διασφαλίσετε πως το βάθος και το περιβάλλον είναι ασφαλή.
Επιλέξτε αντιολισθητικές παντόφλες
Όταν το παιδί βγει από το νερό της πισίνας, καλό θα ήταν να φορέσει αντιολισθητικά υποδήματα και για να μην γλιστρήσει αλλά και για να προστατευθεί από τους μύκητες που ευδοκιμούν σε βρεγμένες επιφάνειες.
Μιλήστε στο παιδί για τους κινδύνους
Μάθετε στο παιδί σας να προσέχει και να ακολουθεί τις οδηγίες σας. Εξηγήστε του τους πιθανούς κινδύνους και τι ακριβώς θα πρέπει να προσέχει.
Εάν η θάλασσα έχει βράχια, τότε επισημάνετέ του να κολυμπά σε απόσταση από αυτά. Διαφορετικά, ένα δυνατό κύμα μπορεί να το σπρώξει προς τα βράχια και να το τραυματίσει. Ακόμη, ζητήστε του να αποφεύγει τα σπρωξίματα με άλλα παιδιά μέσα στο νερό. Τέλος, αν η θάλασσα έχει κύμα, πείτε του να κολυμπά με την πλάτη προς την ακτή, ούτως ώστε να μην καλυφθεί ξαφνικά από τα κύματα και τρομάξει.
Βάλτε όρια
Oρίστε με σαφήνεια στο παιδί μέχρι πού επιτρέπεται να κολυμπάει, π.χ. «Μέχρι εκείνη τη σημαδούρα». Μπορεί να πάει πιο βαθιά μόνο εάν κολυμπάτε δίπλα του και είστε σίγουροι ότι μπορείτε να το βοηθήσετε. Εάν το παιδί είναι παρορμητικό, να είστε ακόμη πιο αυστηροί στα όρια που θα θέσετε. Επίσης, πρέπει να είστε προσεκτικοί και με τα παιδιά που πηγαίνουν κολυμβητήριο. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι γονείς συχνά υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους, με αποτέλεσμα να έχουν την τάση να χαλαρώνουν.
Καλό θα ήταν να είστε σε θέση να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες
Έχετε πάντα μαζί σας ένα κουτί πρώτων βοηθειών και μάθετε την τεχνική της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ). Σώζει ζωές.
Extra tips
Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από έναν ενήλικα στη θάλασσα. Ποτέ μην τα εμπιστεύεστε σε μεγαλύτερα παιδιά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά του πρέπει να είμαστε.
Στα μικρά παιδιά (π.χ. 3 χρονών) συνιστάται η επίβλεψη αφής – δηλαδή, να μπορείτε να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας, ακόμη και αν βρίσκεται στην ακροθαλασσιά.
Δεν αφήνουμε το παιδί να μπαίνει στα βαθιά ή να κολυμπά σε βραχώδεις περιοχές.
Αποτρέπουμε το παιδί από το να περπατά ή ακόμα χειρότερα να τρέχει στην άκρη της πισίνας.
Φαίη Βακρινου
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου