Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται την εμπειρία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης στο σχολείο.

Στο κλασικό παιδικό βιβλίο Miss Nelson is Missing, τα παιδιά στην τάξη 207 συμπεριφέρονται με άσχημο τρόπο. Μια δασκάλα που δεν ανέχεται χαζομάρες, τιμωρεί την τάξη φωνάζοντας «Σήμερα δεν έχει ανάγνωση ιστορίας». Και με αυτή τη δήλωση τα παιδιά χάνουν μια από τις αγαπημένες τους εκπαιδευτικές δραστηριότητες : τη μεγαλόφωνη ανάγνωση ιστοριών/ λογοτεχνίας από τον/ την εκπαιδευτικό. Μολονότι το σενάριο αυτό εμφανίζεται σε λογοτεχνικό βιβλίο, τέτοιου είδους καταστάσεις συμβαίνουν πολύ συχνά και στην πραγματικότητα. Η δυνατή ανάγνωση χάνει συνεχώς την θέση της μέσα στις σύγχρονες τάξεις. Σύμφωνα με έρευνα (Scholastic, 2017) η συχνότητα μεγαλόφωνης ανάγνωσης σε παιδιά Δημοτικού έχει μειωθεί σημαντικά από το 2014.

Σχολεία: Το ΦΕΚ για τη δικαιολόγηση των απουσιών των υποψηφίων που συμμετέχουν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 1415/24-3-2022) η απόφαση της υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή, για τη δικαιολόγηση των απουσιών των μαθητών της Γ ́ Λυκείου, οι οποίοι συμμετέχουν στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις για την εισαγωγή σε Σχολές του Λιμενικού Σώματος, στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές του Πυροσβεστικού Σώματος και στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίδομα Παιδιού: «Κλείδωσε» η ημερομηνία πληρωμής- Ποιοι θα λάβουν 420 ευρώ

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι και το έξτρα επίδομα παιδιού θα δοθεί Μεγάλη Τρίτη κι έφερε ένα παράδειγμα: «ένα ζευγάρι με τρία παιδιά που έχει ετήσιο εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ θα πάρει 420 ευρώ Μεγάλη Τρίτη, ελπίζω», είπε.

Για όσες οικογένειες δεν έχουν κάνει την αίτηση για το επίδομα παιδιού σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα Α21 έως το τέλος του μήνα, να κάνουν αίτηση και να συμπεριληφθούν στην καταβολή του Απριλίου.

Όσκαρ 2022 - Troy Kotsur: Ο κωφός ηθοποιός κέρδισε το βραβείο για το CODA και συγκινεί

Ο Αμερικανός Τρόι Κότσουρ, ο οποίος είναι κωφός εκ γενετής, τιμήθηκε με το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «CODA» και αφιέρωσε τη νίκη του «κοινότητα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία».

Ειδικότερα, ο 53χρονος ηθοποιός θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που βραβεύτηκε από την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου για την ερμηνεία του.

Ουκρανία: «Ηλιαχτίδα» ζωής στο Κίεβο -Επαναλειτουργούν τα σχολεία με τηλεκπαίδευση

«Ηλιαχτίδα» φωτός και ζωής στη σκοτεινιά του πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί αν μη τι άλλο η είδηση ότι τα σχολεία στο Κίεβο θα επαναλειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση.

Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, οι μαθητές της πρωτεύουσας θα έχουν τη δυνατότητα να αρχίσουν ξανά τα μαθήματα από σήμερα, με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με το BBC.

Άδα Σταματάτου: «Δεν είναι όλοι οι αυτιστικοί σαν τον Παπανικολάου»

Η γυναίκα-σύμβολο του ακτιβισμού για τα ΑμεΑ και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Race For Autism Gr” μίλησε στο Eurohoops για την πραγματικότητα του αυτισμού, τη δύναμη του αθλητισμού και την παιδεία μέσω της συμπερίληψης.

Ο αυτιστικός γιος της, Γιάννης, ήταν ο λόγος. Η σελίδα «Η ζωή μου με τον Γιάννη» ήταν η αφετηρία. Ο αθλητισμός ήταν η κινητήριος δύναμη.

24-03-22 Ευρωπαϊκά Βραβεία δράσης eTwinning 2022: Ανακοινώθηκαν οι νικητές! 4 Ευρωπαϊκά Βραβεία, 6 ελληνικά σχολεία και 8 Έλληνες εκπαιδευτικοί στους νικητές! #eTwPrizes22Ο

Ο διαγωνισμός για τα Ευρωπαϊκά βραβεία eTwinning αποτελεί την ύψιστη αναγνώριση για τα έργα eTwinning. Τα βραβεία απονέμει μια διεθνής επιτροπή ειδικών στα καλύτερα έργα της χρονιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τις «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Ανοίγει την ερχόμενη Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022, η πλατφόρμα ntantades.gov.gr αλλά και το «Μητρώο Επιμελητών», όπου θα εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Ψυχική Ανθεκτικότητα Γονέων Παιδιών με Αυτισμό

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίσει με επιτυχία μια κρίση και να επιστρέψει γρήγορα στην κατάσταση προ της κρίσης. Nα εμφανίζει θετική προσαρμογή και να ανακτήσει την ψυχική του υγεία μέσα σ’ ένα πλαίσιο προκλήσεων ή αντίξοων συνθηκών χρησιμοποιώντας τις ικανότητές του και τα διαθέσιμα υποστηρικτικά του συστήματά (Windle et al. 2011).

Ο ρόλος του κουκλοθέατρου στην εκπαίδευση

Ο εποικοδομητικός ρόλος του κουκλοθέατρου στην εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί από την κοινότητα των εκπαιδευτικών της προνηπιακής και νηπιακής ηλικίας. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου, στις 21 Μαρτίου και την πορεία του μέσα στους αιώνες, θα φτάσουμε στο σήμερα και θα ανακαλύψουμε γιατί αποτελεί ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο.

Πανελλήνιες 2023: Αυτά είναι τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές των ΕΝΕΕΓΥΛ

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν στις Πανελλαδικές του 2023 οι μαθητές των ΕΝΕΕΓΥΛ για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Την απόφαση υπογράφει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

H Pixar αποκαθιστά το φιλί μεταξύ δύο ηρωίδων στο “Lightyear”

Η Pixar αποκαθιστά το φιλί μεταξύ δύο ηρωίδων στην ταινία κινουμένων σχεδίων Lightyear, αφού πρώτα είχε κοπεί από τη Disney, σύμφωνα με καταγγελίες.

Νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, μια ομάδα ανήσυχων υπαλλήλων της Pixar δημοσίευσε μια δήλωση στην οποία υποστήριξαν ότι τα στελέχη της μητρικής εταιρείας Disney λογόκριναν όλες τις προσπάθειες να απεικονιστούν περιπτώσεις «απροκάλυπτα γκέι στοργής» από τις ταινίες.

19ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ανδρών Κωφών: Ο ΠΟΚ κατέκτησε το 11ο τίτλο του

«Χόρτασαν» γκολ και θέαμα οι θεατές που βρέθηκαν από το πρωί της Κυριακής 27 Μαρτίου, στο Δημοτικό Γήπεδο Πετρούπολης Αλκυών, όπου έπεσε η αυλαία του 19ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Κωφών ανδρών.

Με το εντυπωσιακό 7-1 ο ΠΟΚ επιβλήθηκε του ΠΑΟΚΜωριάς στον τελικό, κατακτώντας τον 11ο τίτλο του με τον προπονητή της ομάδος να δηλώνει ότι «ο τίτλος αυτός δεν ήρθε τυχαία, αλλά μετά από πολλή και καθημερινή δουλειά»

Βιβλιοπαρουσίαση: ΔΟΣ ΜΟΥ ΜΙΑ ΕΦΚ3ΡΙΑ (Δράμα: 2/4/2022)

Στις 2 Απριλίου 2022 στις 7μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου "Δος μου μια εφακ3ρία" του Γιώργου Αλβανόπουλου.

Η Συνεκπαίδευση είναι μία νεωτερική ιδέα που συνιστά πυλώνα συνύπαρξης σε ανοικτές σχολικές κοινότητες αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες διαφορετικών μαθητικών ομάδων; Είναι μία διδακτική πρακτική που αναλαμβάνει να απαλείψει συντηρητικές παραδόσεις και εδραιωμένες διακρίσεις;