Το σύνδρομο Down (Τρισωμία 21) αποτελεί τη συχνότερη γενετική αιτία νοητικής καθυστέρησης και την πιο γνωστή χρωμοσωμική ανωμαλία. Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία το άτομο, εκ γενετής, εμφανίζει συγκεκριμένα σωματικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα καθώς και ιδιαίτερο γνωστικό προφίλ, το οποίο κάποιες φορές προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες ή νοητική καθυστέρηση.
Σάββατο 21 Μαρτίου 2020
Πώς έπαιζαν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων μέσα στο σπίτι; - Το οnline πρόγραμμα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παραμένει κλειστό λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, μέσα όμως από μία σειρά online δραστηριοτήτων, μας προσκαλεί σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον Πολιτισμό από το σπίτι.
Eκτός από videos από προηγούμενες εκθέσεις και τις ψηφιακές συλλογές, το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι» προσκαλεί τα παιδιά να παίξουν μέσα στο σπίτι, φτιάχνοντας τα ίδια παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων: Κουδουνίστρες, κούκλες, παιχνίδια με ρόδες, ζωάκια από πηλό, αστράγαλοι, μπάλες αλλά και ξύλινα αλογάκια διασκέδαζαν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων τις ώρες που έμεναν στο σπίτι.
Μαθητές, γονείς σε διπλανά τηλε-θρανία
Ενα από τα βασικά ζητούμενα της εκπαίδευσης είναι πώς θα κερδίσει τον μαθητή του τελευταίου θρανίου. Εκείνον που επιλέγει να μην είναι στα μπαροστινά «πλάνα» του δασκάλου και των συμμαθητών του. Ισως το κάνει από έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό του, ίσως από εσωστρέφεια. Ισως πάλι να το κάνει σκόπιμα, γιατί η γαλαρία τον εντάσσει σε μία εθιμική συνθήκη πως δεν είναι από τους καλύτερους μαθητές και άρα ο δάσκαλος μπορεί και να τον αφήνει στην ησυχία του.
Κορωνοϊός: Δωρεάν online ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για όλους, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού προσπαθεί με τον δικό του τρόπο να στηρίξει τον κόσμο που βρίσκεται στο σπίτι, ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, #DigitalSolidarityGR.
Τη στιγμή που τα θέατρα, τα μουσεία και όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας πλήττονται περισσότερο από ποτέ, το ίδρυμα μας προσκαλεί σε ένα διαδικτυακό ταξίδι μάθησης και ψυχαγωγίας, με τη δωρεάν, online παρακολούθηση των παραγωγών του. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, καταγραφή των θαλάσσιων ταξιδιών του ελληνικού λαού στην Κύπρο και τον Λίβανο κά.
#Μένουμε σπίτι: Ποια Μουσεία μπορούμε να επισκεφτούμε – Αναλυτική λίστα
Βλέπουμε, με άνεση, τις συλλογές των Μουσείων και της Εθνικής Πινακοθήκης με την ψηφιακή περιήγηση. Παίζουμε διαδικτυακά παιχνίδια με τη Ζωφόρο του Παρθενώνα και με όλα τα μνημεία της Ακρόπολης, με ξεναγό μας τη Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ! Παίρνουμε «πινέλα και χρώματα» και δημιουργούμε τις πιο απίθανες παραλλαγές των φημισμένων αγαλμάτων. Γινόμαστε οι αρχιτέκτονες ενός νέου ναού στην Κλασική Αθήνα. Αυτά τα θαυμάσια συμβαίνουν μέσω των ευφάνταστων εφαρμογών, με τις οποίες το ΥΠΠΟΑ φέρνει τον Πολιτισμό στο σπίτι μας.
Ελεγχόμενη ψηφιακή ψυχαγωγία για παιδιά
Το επιβεβαιώνουν ήδη αμέτρητοι γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: μία από τις πολλές και απροσδόκητες προκλήσεις που εμφανίζει η νέα πραγματικότητα της πανδημίας είναι η ανάγκη για διεξόδους απασχόλησης για τα παιδιά που μένουν στο σπίτι. Δύο ημέρες πριν ανακοινωθεί το κλείσιμο των σχολείων στη χώρα μας, μια πολλά υποσχόμενη τέτοια διέξοδος κυκλοφόρησε πλέον και στην Ελλάδα – σε μια ειλικρινή αλλά εξαιρετικά επίκαιρη σύμπτωση. Πρόκειται για το YouTube Kids, το οποίο κυκλοφορεί από τις αρχές του 2015 και λειτουργεί σε 64 αγορές, ενώ από την περασμένη εβδομάδα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας. Η εύχρηστη, μινιμαλιστική εφαρμογή δημιουργήθηκε για να επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνούν διαδικτυακά τον κόσμο με ευκολία και ψυχαγωγία, παρέχοντας ταυτοχρόνως στους γονείς μια σειρά από εργαλεία για να τα καθοδηγούν και να ελέγχουν το ψηφιακό τους περιβάλλον.
Ενας δάσκαλος στην εποχή του Covid-19 και οι ψηφιακές απαντήσεις του
Ο Κωνσταντίνος Πανούσης είναι δάσκαλος της Δευτέρας Δημοτικού του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών - μετρά ήδη 12 χρόνια στο σχολείο και συνολικά 32 συναπτά έτη στις αίθουσες διδασκαλίας. Ο ίδιος έχει πίσω του με αξιοζήλευτη εμπειρία στον τομέα της εκπαίδευσης έξω από τα καθιερωμένα σχήματα…
Μυτιλήνη: Το βιβλιοπωλείο Madamadi έκλεισε αλλά όσα παιδιά τηλεφωνούν ακούν ένα παραμύθι
Το βιβλιοπωλείο Madamadi έκλεισε στη Μυτιλήνη αλλά τα παιδιά που παίρνουν τηλέφωνο ακούν ένα ηχογραφημένο παραμύθι που τους κρατά συντροφιά.
Όπως τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στην Ελλάδα, το βιβλιοπωλείο στο χωριό Μανταμάδος έκλεισε εν μέσω της πανδημίας, και όλοι οι εργαζόμενοι μένουν στα σπίτια τους. Φρόντισαν όμως, πριν φύγουν, να ηχογραφήσουν το ιταλικό παραμύθι «Οι τρεις συμβουλές», που μπορεί οποιοσδήποτε να ακούσει, μέρα και νύχτα, αν καλέσει στο τηλέφωνο του βιβλιοπωλείου 2253061005.
Ο Covid-19… «μολύνει» την εκπαίδευση
Περίπου ένα δισεκατομμύριο μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο έκαναν παύση από τις σχολικές τους δραστηριότητες, μετά τη ραγδαία εξάπλωση του Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο έλαβαν πάνω από 100 χώρες σε όλες τις Ηπείρους της υφηλίου, καθώς στα σχολεία η διασπορά του κορωνοϊού είναι εκθετική.
Κάνουμε το σπίτι ασφαλές για τα παιδιά
Τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, αφού την μια στιγμή μπουσουλάν και την επόμενη κάνουν τα πρώτα τους βήματα και εξερευνούν τον χώρο γύρω τους. Αυτή η τάση για εξερεύνηση συνοδεύεται από το τράβηγμα αντικειμένων, το άνοιγμα συρταριών ή και ντουλαπιών. Ειδικά την περίοδο που το μικρό σας θα ξεκινήσει να περπατά, το σπίτι κρύβει πολλές «παγίδες» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ατυχήματα. Για να αποφύγετε ατυχή περιστατικά, θα μπορούσατε να προφυλάξετε τα παιδιά, καλύπτοντας συγκεκριμένες επιφάνειες ή μετακινώντας αντικείμενα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες ατυχήματος.
Διαδικτυακά μαθήματα από το Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας
Είναι μεσημέρι Πέμπτης. Στις μεγάλες λεωφόρους η κίνηση θυμίζει Δεκαπενταύγουστο και στην πιο ζωηρή της εκδοχή Κυριακή. Στους μικρότερους δρόμους επικρατεί -σχεδόν απόλυτη- ησυχία. Δεν είναι μόνο τα ελάχιστα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν αλλά και τα ρολά που είναι κατεβασμένα στα περισσότερα καταστήματα. Τα πεζοδρόμια είναι άδεια και σε κάποια ο άνεμος αρέσκεται σε κινηματογραφικά παιχνίδια με μικρούς ανεμοστρόβιλους που παρασύρουν από δω κι από εκεί τα πεσμένα φύλλα.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)