Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

«Κατάλληλο άνω των 8 ετών» ή αλλιώς «Πώς ένα μικρό κυκλάκι μπορεί να κάνει άνω κάτω την οικογενειακή σου ζωή».

Το μήνυμα στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης είναι ξεκάθαρο. «Κατάλληλο για παιδιά άνω των 8 ετών». Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που μολονότι είναι 8 ετών και πάνω (βιολογική ηλικία) έχουν συναισθηματική ωριμότητα ή/και γνωστικό επίπεδο πολύ μικρότερου παιδιού; Πώς μπορείς να τα πείσεις ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα; Δύσκολα.

Και οι γονείς έχουν δικαίωμα να κλάψουν στην πανδημία

Ουδείς μπορεί να πει ότι είναι καλά εν μέσω πανδημίας -σε αυτό συμφωνούμε όλοι- και η παραδοχή της κατάστασης είναι, αν μη τι άλλο θεμιτή. Η χωρίς προηγούμενο συνθήκη ανεβάζει τα επίπεδα στρες, ενώ όσοι είναι γονείς και παραμένουν έγκλειστοι με τα παιδιά τους σε 24ωρη βάση, έχουν ένα επιπλέον σκαλοπάτι να ανέβουν. Οπότε, αν είστε ο γονιός που προσπαθεί να μείνει συγκεντρωμένος και δυνατός στη μεγάλη δοκιμασία, έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε τα συναισθήματα σας. Εκτός από τη διαχείριση μίας ιδιάζουσας, πιεστικής καθημερινότητας, οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι, όπως όλοι άλλωστε, και με μία ροή δραματικών ειδήσεων. Συνεπώς ναι, αν σας προκύψει κλάψτε… ελεύθερα.

Ημαθία: Γραμμή υποστήριξης για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης πολιτών οργάνωσε και λειτουργεί από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία λόγω του COVID-19, το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Ημαθίας. Ειδικότερα, παρέχει «μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης», όπως εξηγεί ο προϊστάμενος του Κέντρου Σάββας Ταϊλαχίδης, MSc ειδικός παιδαγωγός, «συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών».

Ζαχαράκη στο MEGA: Ανάλογη με όσα διδάχθηκαν στην ταξη η ύλη των Πανελληνίων

Τα σενάρια για την επαναλειτουργία των σχολείων περιέγραψε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκπονεί διάφορα σενάρια για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία «με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών».

Η Mattel προτείνει στις οικογένειες να συνεχίσουν το παιχνίδι

Μία νέα ψηφιακή σελίδα για γονείς και ενήλικες που φροντίζουν παιδιά, με προτάσεις για δραστηριότητες και παιχνίδια στο σπίτι.

Η Mattel παρουσιάζει το website “Mattel Playroom” (www.mattelplayroom.com), ενός νέου, δωρεάν, ψηφιακού τόπου ο οποίος διαθέτει δραστηριότητες και περιεχόμενο των γνωστών brand Barbie, Fisher-Price, Hot Wheels και Thomas & Friends, παρέχοντας πληροφορίες και συμβουλές για το παιχνίδι μέσα στο σπίτι σε γονείς ώστε να ενθαρρύνουν τα παιδιά να συνεχίζουν να παίζουν((#KeepPlaying #ΤοΠαιχνίδιΣυνεχίζεται). Τις επόμενες εβδομάδες, το website “Mattel Playroom” θα ανανεωθεί με πρόσθετο περιεχόμενο που θα περιλαμβάνει προγράμματα σχεδιασμού και νέους τρόπους και ιδέες για παιχνίδι με τα προϊόντα της Mattel.

"Τα παιδιά. Αυτοί οι μικροί μεγάλοι ήρωες"

...η τάξη συναντήθηκε ξανά κι ας ήταν φαινομενικά μόνο στο χαρτί

Αγαπητό cretalive, 

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά έχουν συχνά ασύλληπτες δυνατότητες να προσαρμόζονται γρήγορα σε καταστάσεις που οι ενήλικες θεωρούν ακόμα και αδιανόητες. Είναι μια άμυνα που τους δίνει ο ψυχισμός τους για να αντεπεξέλθουν σ´αυτές. Αντιμετωπίζοντας πρωτόγνωρες για όλους μας καταστάσεις οι μικροί αυτοί άνθρωποι κλήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη να αποχωριστούν παππούδες και γιαγιάδες, ξαδερφια και φίλους, συμμαθητες και σχολεία και κάθε δραστηριότητα που τους γέμιζε τη ζωή. Και να κλειστούν μέσα σ´ενα σπίτι για ατελείωτες ώρες χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς τι συμβαίνει.

Κορωνοϊός: Υπό αμφισβήτηση η απόφαση για τα σχολεία

Πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων η Βρετανία και η Ελλάδα, έκλεισαν τα σχολεία για να βάλουν φρένο στη διασπορά του κορωνοϊού. Επιστήμονες του University College London, ωστόσο, αμφισβητούν ότι η απόφαση ήταν αναγκαία και υποστηρίζουν ότι η συμβολή του κλεισίματος των σχολείων στην αναχαίτιση του COVID-19 είναι περιορισμένη. Τα παιδιά, όπως είναι γνωστό, μπορούν να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό, συνήθως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αλλά μπορούν να τον μεταδώσουν. Αυτή η πραγματικότητα οδήγησε τις κυβερνήσεις στο κλείσιμο των σχολείων.

Οδηγίες για βρέφη, παιδιά και εφήβους με ύποπτη λοίμωξη από κορωνοϊό

Έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται στα παιδιά < 16 ετών με:

1. Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη του Αναπνευστικού (Severe Acute Respiratory Illness) που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία

2. Φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια

3. Παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο (π.χ. χρόνια πνευμονοπάθεια, χρόνιo καρδιαγγειακό νόσημα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρή ανοσοκαταστολή) που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό και βήχα ή δύσπνοια.

Οι «Κυριακές στην Τεχνόπολη» συνεχίζονται με online δράσεις για παιδιά

Οι «Κυριακές στην Τεχνόπολη», το δημοφιλές πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά (από 4 έως 11 ετών) συνεχίζεται αυτή τη φορά μέσα από δράσεις στις οποίες έχουν όλοι πρόσβαση μέσω διαδικτύου. Στις online δραστηριότητες περιλαμβάνονται εικαστικά παιχνίδια, κουίζ, θέατρο, ξενάγηση και video games με θέμα την Αθήνα. 

Θεραπευτές Ειδικής Αγωγής: Κατάφωρη αδικία η εξαίρεσή μας από την αποζημίωση ειδικού σκοπού

«Αλαλούμ» έχει προκληθεί με τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του κλάδου τους, υποστηρίζουν οι ιδιώτες θεραπευτές Ειδικής Αγωγής. Όπως εξηγούν, τελικά, αν και αρχικά είχαν ενταχθεί σε όσους επρόκειτο να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, εντάσσονται στο πρόγραμμα επιταγών τηλε-κατάρτισης των 600 ευρώ. Αρχικά, δηλαδή, είχαν ενταχθεί στους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους, ωστόσο στη συνέχεια, αιφνιδιαστικά όπως αναφέρουν, εξαιρέθηκαν από τη δυνατότητα είσπραξης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Τα παιδιά κάνουν τη σιωπηλή δουλειά

Την επόμενη εβδομάδα κλείνει περίπου ένας μήνας των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού. Με άλλα λόγια, μετράμε τριάντα μέρες υποχρεωτικής συγκατοίκησης των οικογενειών σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά θεωρούνται συνηθισμένες. Οι γονείς δεν φεύγουν πια για τη δουλειά, τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, οι έφηβοι κλείνονται στα δωμάτιά τους. Και ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει. Μπορούμε να βγούμε αλώβητοι από την καραντίνα μας;

Δίχτυ προστασίας από τον δήμο Αθηναίων για άτομα με αυτισμό

Eιδική τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, έθεσε σε λειτουργία ο δήμος Αθηναίων.

Πρόκειται για τον αριθμό τηλεφωνικής γραμμής, 2103637365, ο οποίος λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.

Τα παιδιά του «Φάρου του Kόσμου» γράφουν με αφορμή την Παγκόσμια Hμέρα Ρομά

Γράφουν στην parallaxi o  Σταύρος Ραφαήλ Γιουβάνης, kai o Παρασκευάς Βιλανάκης Σελίμ 
Με αφορμή την 8η Απριλίου Παγκόσμια ημέρα Ρομά υπερηφάνειας δύο παιδιά από την οικογένεια του «Φάρου του κόσμου» μοιράζονται μερικές από τις σκέψεις τους. 

Δωρεάν πρόσβαση σε δημοφιλή κόμικς της Marvel

Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας συνδρομητικής εγγραφής σε κόμικς, η Marvel Unlimited προσφέρει, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μια επιλογή τίτλων στους οποίους πρωταγωνιστές είναι οι Avengers, Spider-Man, Black Widow, Captain America, Captain Marvel και άλλοι. Οι παρακάτω 12 τίτλοι θα είναι διαθέσιμοι δωρεάν έως τη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Θεσσαλονίκη: Τέλος καλοκαιριού η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων λόγω κοροναϊού

Προς τα τέλη καλοκαιριού αναμένεται να λειτουργήσει η δομή που θα φιλοξενεί ασυνόδευτα προσφυγόπουλα (ηλικίας κάτω των 18 ετών), σε ακίνητο ανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Η πανδημία του κοροναϊού πηγαίνει πίσω χρονικά τη λειτουργία της δομής, ενώ απαιτούνται και έργα ανακατασκευής στο κτίριο που θα υποδεχεί είκοσι ανήλικους, που φτάνουν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από πρόσωπο που ασκεί τη γονική τους μέριμνα.

Λαζανάς : Να μην ανοίξουν τα σχολεία φέτος παρά μόνο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών

Να μην ανοίξουν ξανά τα σχολεία φέτος και το υπόλοιπο της χρονιάς να πραγματοποιηθεί με διδασκαλία από το σπίτι προτείνει ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας Μ. Λαζανάς.

«Δεν θεωρώ ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία γιατί τα παιδιά δεν έχουν αντισώματα, δεν έχουν προσβληθεί. Πώς θα βρεθούν τα παιδιά σε μια αίθουσα 30 ατόμων;» ανέφερε ο κ. Λαζανάς.

Ιδιωτικά σχολεία - φροντιστήρια: Πότε καταβάλλονται τα δίδακτρα και πότε όχι, για όσο διαρκεί το «λουκέτο»

Με κοινή υπουργική απόφαση, οριοθετήθηκαν οι υποχρεώσεις για τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια για όσο παραμένουν κλειστά, εξαιτίας της πανδημίας κορωνοϊού. 

Παράλληλα, αποφασίστηκαν εξειδικευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων-εργοδοτών όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών, σε συνέχεια των μέτρων προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.