Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Μόνο το 3% των παιδιών στα νησιά γνωρίζουν κολύμβηση

Το πρόγραμμα «Αθλητικά Μονοπάτια» υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Καστελόριζο, Κάσος, Κίμωλος, Λειψοί, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σέριφος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη και Ψαρά.

Πώς χρησιμοποιούν τα κινητά οι φοιτητές

Μπορεί να τα αποκαλούμε ως «έξυπνες συσκευές», όμως τα smartphones μάλλον δε βοηθούν και πάρα πολύ όσους σπουδάζουν. Σύμφωνα με ένα πείραμα που έκαναν ψυχολόγοι στις ΗΠΑ, οι φοιτητές που πήραν δωρεάν ένα iPhone, αντί να το αξιοποιήσουν ως μέσο για να διευρύνουν τους εκπαιδευτικούς τους ορίζοντες και τις ακαδημαϊκές τους επιλογές και δυνατότητες, προτίμησαν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για την πρόσβασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για να ακούν μουσική.

Αγγελος Βλιώρας: «Θέλω να έχω ίση αντιμετώπιση»

Πριν από μερικούς μήνες, έξω από το κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Αθήνα μού έδειξαν μια γυναίκα γύρω στα πενήντα. «Η κόρη της είναι φοιτήτρια και έχει κινητικά προβλήματα. Τη φέρνει κάθε μέρα εδώ και μετά περιμένει να τελειώσουν οι παραδόσεις στο αμφιθέατρο για να επιστρέψουν στο σπίτι». Ενιωσα ότι αυτή η γυναίκα είναι πολύ πιο δυνατός άνθρωπος από τους περισσότερους γονείς «που κάνουν τα πάντα για τα παιδιά τους». Χθες, μιλώντας με τον Δημήτρη Βλιώρα από την Καλαμπάκα, κατάλαβα το πολύ απλό, ότι δηλαδή η έννοια «κάνω τα πάντα» αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο σε κάθε οικογένεια, ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.