Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Με μια απλή σελίδα διασκεδάζουμε για ώρες

Μερικές φορές ένας μπομπιράκος 3 ετών σού θυμίζει πόσο εύκολο είναι να περάσεις ευχάριστα και δημιουργικά τις ώρες σου με κάτι τόσο απλό, όπως ένα φύλλο χαρτί. 

Αφορμή για τη συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν μια σελίδα από τις δραστηριότητες που βρίσκονται στο πίσω μέρος του βιβλίου «Όταν είναι να φύγει ο τρένο» του Ευγένιου Τριβιζά. Με βάση τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, κάθε λιλιπούτειος (και μη) μαθητής του ΚΕΑ σκέφτηκε και ένα διαφορετικό παιχνίδι. Εμείς απλά σας τα παρουσιάζουμε με χαρά και περηφάνεια και σας ευχόμαστε ατελείωτες ώρες χαράς και δημιουργικής απασχόλησης. 

Γαστρεντερίτιδα από ροταϊό: Σημαντικός ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών

Με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης των γονέων για τη γαστρεντερίτιδα από ροταϊό η Εταιρεία Πρόληψης και Αντιμετώπισης Λοιμώξεων, αναδεικνύει τη σημασία του εμβολιασμού, ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψή της.

Κυκλαδικό Μουσείο - Ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά όλο τον Απρίλιο

Διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο και μουσική, για μικρούς και μεγάλους κάθε Σάββατο και Κυριακή. Και πρόγραμμα για παιδιά από 2 ετών.

Συμβουλή: τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα. Σίγουρα θα φύγουν λερωμένα. Μέσα στο Κυκλαδικό Μουσείο θα κάνουν κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, θα πλάσουν με πλαστελίνη, θα κάνουν κολάζ, θα ακούσουν μουσική, θα ανακαλύψουν τις συλλογές του μουσείου αλλά θα έρθουν και σε επαφή με την ποίηση του Ρίτσου.

1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), το Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ), το Σύλλογο Αποφοίτων Τμημάτων Ειδικής Αγωγής (ΣΑΤΕΑ), την Ένωση Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής (ΕΝΕΛΕΑ), μαζί με εκπροσώπους εκπαιδευτικών και συλλόγων Γονέων Σχολικών Μονάδων Ειδικής Εκπαίδευσης, συνδιοργανώνουν με την «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ Α.Ε.», στις 5 και 6 Ιουνίου 2016, στο Γκάζι, το «1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και του Δήμου Αθηναίων.

Ο παράγων «χαρακτήρας του μαθητή στην τάξη»

Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να προκαλούν το ενδιαφέρον των παιδιών στο μάθημα, 
αλλά και να καλλιεργούν τις δεξιότητες που έχει κάθε μαθητής.
O δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ είχε κάνει την εξής παρατήρηση: «Ευφυΐα συν χαρακτήρας αποτελούν τον σκοπό της πραγματικής εκπαίδευσης».

Ολοένα και περισσότερες αποδείξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρόταση του Κινγκ ότι οι αρετές, όπως ο αυτοέλεγχος, οδηγούν στην επιτυχία των παιδιών τόσο στο σχολείο όσο και πέρα από αυτό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχω παρατηρήσει ένα ρεύμα ενδιαφέροντος προς την ανάπτυξη του χαρακτήρα.

Μαθητές «επιχειρηματίες» δίνουν μαθήματα καινοτομίας

Αξιοποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, τα οποία στη συνέχεια μεταποιούν σε σαπούνια με βότανα και μέλι, μείγματα αφεψημάτων και μπίρα από βύνη και μέλι, κατασκευή ιστοσελίδας που απευθύνεται σε όσους έχουν καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και ψάχνουν να βρουν επενδυτή και μπασκέτα-κάδος ανακύκλωσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο σχολικό περιβάλλον, είναι μερικές από τις εικονικές επιχειρήσεις που έστησαν μαθητές 15 έως 18 ετών από 100 σχολικές μονάδες όλης της χώρας.

Μια σχολική μέρα στις φυλακές Διαβατών

Σε αντίθεση με τα περισσότερα σχολεία, εδώ οι μαθητές δεν επιδιώκουν να μείνουν μακριά από το γραφείο του διευθυντή. Όση ώρα μιλούσα με τον Θόδωρο Καραγιαννίδη, διευθυντή του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης, όλο και κάποιος μας διέκοπτε, είτε επειδή ήθελε να βγάλει μια φωτοτυπία, είτε επειδή ήθελε να μοιραστεί κάτι μαζί του. «Οι ευθύνες ενός εκπαιδευτικού δεν είναι περισσότερες ή λιγότερες από ένα κλασικό Γυμνάσιο, είναι απλά διαφορετικές. Από την πλευρά των κρατούμενων υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αυτή τη χρονιά είχαμε 153 αιτήσεις και μπορέσαμε να πάρουμε 75 μαθητές. Οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί. Τα κριτήρια είναι να έχουν απολυτήριο Δημοτικού και όχι Γυμνασίου και να γνωρίζουν έστω στοιχειώδη Ελληνικά. Τα μαθήματα ξεκινάνε στις 8:00 και τελειώνουν στις 12:30. Διδάσκονται μεταξύ άλλων, Ελληνικά, Αγγλικά, Μαθηματικά και χειρισμό Η/Υ. Στο τέλος μπορούν να δώσουν εξετάσεις για την πιστοποίηση της γλώσσας, ενώ συμμετέχουν και στον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό “Καγκουρό”. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας σε 6 φυλακές της χώρας».

Ενα στα πέντε παιδιά πηγαίνει... δουλειά, όχι σχολείο!

Σοκάρουν τα στοιχεία από την Μιανμάρ, όπου σύμφωνα με απογραφή, ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 10 έως 17 ετών πηγαίνει κάθε μέρα για... δουλειά αντί στο σχολείο... Σύμφωνα με την έκθεση για την Απασχόληση και τη Βιομηχανία, στο πλαίσιο της απογραφής του 2014, 1,7 εκατ. παιδιά αυτών των ηλικιών, επί συνολικού πληθυσμού που υπερβαίνει τα 50 εκατ. εργάζεται.

60.000 παιδιά θα πάνε διακοπές με τον ΟΑΕΔ

Ωφελούμενα θα είναι 60.000 παιδιά τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές διάρκειας έως 15 ημερών στην κατασκήνωση που θα επιλέξουν αυτά και οι γονείς τους.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και από τις 15 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας από 50% και πάνω.