Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

Μπορούν οι τυφλοί να είναι ρατσιστές;

Οι περισσότεροι άνθρωποι κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους με βάση τη φυλή αμέσως μόλις τους δουν. Οι τυφλοί, όμως, δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Και αυτό ίσως μειώνει την πιθανότητα να βάλουν στερεότυπες ταμπέλες στις γνωριμίες τους, υποδεικνύει μια μικρή μελέτη στις ΗΠΑ.

«Η οπτική διαδικασία του προσδιορισμού της φυλής είναι ακαριαία και αποτελεί παράδειγμα αυτόματης σκέψης» λέει η Άζια Φρίντμαν, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. 

Η λεκτική μνήμη των παιδιών τα κάνει αήττητα στα ψέματα

Τα παιδιά δημιουργούν ιστορίες για να καλύψουν τα ψέματά τους και έτσι καταφέρνουν να μην γίνονται αντιληπτά χωρίς να γίνονται αντιληπτά, σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Sheffield.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Child Psychology», o τρόπος σκέψης των παιδιών λειτουργεί καλύτερα από των ενηλίκων και έχουν πολύ καλές δεξιότητες μνήμης, άρα λένε πολύ καλύτερα ψέματα. 

Κάρλος Σανταμαρία, μεξικανός φοιτητής, ετών εννέα

Τα πόδια του δεν φτάνουν στο πάτωμα όταν κάθεται στα έδρανα του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού. Από μία άποψη, ο Κάρλος Σανταμαρία Ντίας είναι σαν τη μύγα μες στο γάλα συγκριτικά με τους υπόλοιπους συμφοιτητές του στο Τμήμα Χημείας. Είναι μόλις εννέα ετών. 

Βάσεις 2015: Που και πώς μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα

Επιτέλους, τέλος στην αγωνία των υποψηφίων: Αύριο Τετάρτη 10 το πρωί θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Οι συνολικές θέσεις θα είναι περίπου 70.000, καθώς στις 68.345 των πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα προστεθούν εκείνες των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών. Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα λύκεια.

Παρών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ο σχολικός εκφοβισμός

Σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης εκδηλώνονται φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, με τη σοβαρότητα των περιστατικών να κλιμακώνεται με την ηλικία.

Αυτό διαπιστώνεται από έρευνα που διενεργήθηκε από το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου - Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, έρευνα που είχε αναθέσει η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Εκπαιδευτικών Δράσεων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού».

Τι σχέση έχει ο δείκτης νοημοσύνης με την διπολική διαταραχή;

Τα ευφυή παιδιά είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν διπολική διαταραχή καθώς μεγαλώνουν, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Psychiatry.

2η θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό για την ερευνητική ομάδα ρομποτικής του ΑΠΘ

Το αργυρό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Robocup Resue 2015 κατέκτησε η ερευνητική ομάδα ρομποτικής Pandora του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Καθηγητής στην Τουρκία παραδίδει δωρεάν μαθήματα σε χιλιάδες παιδιά μέσω... εφαρμογής για έξυπνα κινητά

Ένας καθηγητής μαθηματικών ονόματι Ekol Hoca από την Σμύρνη εναντιώνεται σε ένα πρόσφατο νόμο με τον οποίο έκλεισαν πολλά φροντιστήρια στην Τουρκία.Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για κινητά ονόματι Periscope, διδάσκει μαθηματικά σε περισσότερους από 1.000 μαθητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.