Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Υπερλεξία στα παιδιά.

Μήπως το πολύ μικρό παιδί σας λέει εύκολα τα γράμματα και αριθμούς; Μήπως μπορεί να διαβάζει λέξεις πριν ακόμα να μπορεί να μιλήσει σωστά; Αν ναι, το παιδί σας μπορεί να έχει μια διαταραχή που λέγεται υπερλεξία. 

Κατανοώντας την υπερλεξία. 

Η υπερλεξία είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μια έντονη εμμονή/ αγάπη για τα γράμματα και τους αριθμούς, καθώς και μια πρόωρα αναπτυγμένη αναγνωστική ικανότητα. Τα παιδιά με υπερλεξία διαβάζουν σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους και συχνά αρχίζουν να διαβάζουν σε πάρα πολύ μικρή ηλικία, ακόμα και δύο χρονών. 

Πώς μπορώ να μιλήσω στο παιδί για την έννοια της συναίνεσης;

Όσο και αν θα θέλαμε να μην είναι αλήθεια, η επικαιρότητα μας θυμίζει διαρκώς ότι η σεξουαλική βία όχι απλώς επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας, αλλά συχνά κοστίζει ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από αυτό το φαινόμενο, τα παιδιά ανεξαρτήτως φύλου βρίσκονται επίσης ψηλά στη φρικιαστική λίστα των θυμάτων. Και, φυσικά, μπορεί τα θύματα να είναι συνήθως γυναίκες, όμως οι θύτες είναι κυρίως άνδρες. Επομένως, ως γονείς έχουμε τεράστια ευθύνη να εξοικειώσουμε τα παιδιά μας με τον όρο «συναίνεση» και να τους μάθουμε όχι μόνο να λένε, αλλά και να ακούνε τα «όχι» των άλλων.

Προφορικές εξετάσεις συν εργασία στα ΑΕΙ

Την εισήγηση του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων του τρέχοντος θερινού εξαμήνου και των επαναληπτικών του Σεπτεμβρίου στα ΑΕΙ παρουσίασε, χθες, ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης στους πρυτάνεις των ιδρυμάτων. Προφορικές εξετάσεις, που θα συνδυαστούν με την υποβολή εργασίας από τον φοιτητή, είναι ο βασικός τρόπος που συστήνει το υπουργείο στα ΑΕΙ, όπως παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής.

SOS για το παιδικό σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό – Τι δείχνει νέα έρευνα

Γιατροί στη βόρεια Ιταλία, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον νέο κοροναϊό, και στη Γαλλία αναφέρουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενός σπάνιου φλεγμονώδους συνδρόμου σε μικρά παιδιά που μοιάζει με εκείνο που αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ισπανία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ο Δημήτρης Πιατάς διαβάζει τον Τρελαντώνη συνοδεία έργων του Αλέκου Λεβίδη

Aπό την Τρίτη 26 Μαΐου στις 18.00, στο πλαίσιο της σειράς #snfccAtHome: Αναγνώσεις: παιδικό βιβλίο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς διαβάζει το κλασικό παιδικό μυθιστόρημα της Πηνελόπης Σ. Δέλτα «Τρελαντώνης» σε σκηνοθετική επιμέλεια του Βίκτωρα Αρδίττη. Την ανάγνωση θα συνοδεύσουν ζωγραφικά έργα που δημιούργησε, ειδικά για τη σειρά, ο εικαστικός Αλέκος Λεβίδης, καθώς και πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Κώστα Βόμβολου.

Η σειρά θα μεταδίδεται κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00 μέσω της σελίδας www.SNFCC.org και των social media του Κέντρου Πολιτισμού.

Άγχος: Πως αποξενώνει τους γονείς από τα παιδιά τους

Πολλές φορές οι γονείς αισθάνονται άγχος στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών. Σχολείο, σπίτι, δουλειά, φροντηστήρια… Το άγχος αυτό συχνά μετατρέπεται σε εξουθένωση και οι γονείς αρχίζουν να αισθάνονται αποξενωμένοι από τα παιδιά τους και αβέβαιοι για τις ικανότητές τους ως γονείς. Αυτό τουλάχιστον δείχνει νέα έρευνα Βέλγων επιστημόνων.

Συμβουλές και tips για αύξηση βάρους για παιδιά

Κάθε παιδί γεννιέται έχοντας την ικανότητα να ξέρει πότε και πόση τροφή χρειάζεται.

Καθώς μεγαλώνει, όμως, η σχέση του με το φαγητό επηρεάζεται τόσο από τη δική του επιλεκτικότητα, όσο και από τη δική μας στάση γύρω από το ζήτημα.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Αναγκαίο να ανοίξουν ειδικά σχολεία, δομές ανοιχτής φροντίδας

Παρά το ότι η χώρα επιδημιολογικά αντιμετώπισε με απόλυτη σχεδόν επιτυχία τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού covid-19, έλαβε έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα σε όλα σχεδόν τα επίπεδα και τους τομείς, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν ελήφθησαν μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, αναφέρει σε επιστολή της στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη η ΕΣΑμεΑ.

Η ιστορία του Παναγιώτη (ερωτική ζωή και κινητική αναπηρία)

Ο Παναγιώτης έμεινε ανάπηρος σε ηλικία 21 ετών. Έπρεπε να μάθει να χρησιμοποιεί το σώμα του από την αρχή. Πως να κινείται, πως να κάνει μπάνιο.. Και φυσικά το πιο σημαντικό. Πώς να κάνει σεξ!

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κύκλου εργασιών παρουσίασαν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση

Αύξηση του κύκλου εργασιών παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις των κλάδων της «Εκπαίδευσης»

Από τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, οι επιχειρήσεις των κλάδων της «Εκπαίδευσης» και των «Δραστηριοτήτων οργανώσεων» παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 0,6% και 3,1% αντίστοιχα μεταξύ α’ τριμήνου εφέτος και α’ τριμήνου 2019. Οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση» παρουσίασαν τη μικρότερη μείωση στον κύκλο εργασιών (3,5%), ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου «Καταλύματα» κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση (19,1%).

Στην Αθήνα το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Γλωσσική Εκπαίδευση κι Έρευνα



Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για τη Γλωσσική Εκπαίδευση κι Έρευνα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την 3 και 4 Οκτωβρίου 2020 στο συνεδριακό χώρο «Εστία Νέας Σμύρνης» (Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη).

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Το εν λόγω συνέδριο διοργανώνεται από το εκπαιδευτικό ίδρυμα Applied Language Studies House το οποίο είναι πιστοποιημένο κέντρο του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ για την παροχή κι εξέταση Μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών σε καθηγητές Αγγλικής και σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Εφαρμοσμένων Γλωσσών και Γλωσσολογίας και το επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Languages and Linguistics.

Νηπιαγωγεία: Σπριντ για να καλυφθούν 79 αίθουσες - Σε ποιες περιοχές υπάρχουν κενά

Ο Δήµος Αθηναίων ξεκινά επείγουσα διαδικασία για να µισθώσει κτίρια και να λύσει το πρόβληµα της έλλειψης χώρων µέχρι τα τέλη Μαΐου, ώστε να µπορέσει να εφαρµοστεί το µέτρο της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης

Αυξάνονται τα πρότυπα σχολεία

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις», με ευρύτατη και γόνιμη συμμετοχή πολιτών και φορέων, ενώ συνεχίζονται και οι δια ζώσης και εξ αποστάσεως συζητήσεις της υπουργού και των υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων για το νομοσχέδιο με εμπλεκόμενους φορείς.

Ξεκίνησε και πάλι η προσφορά γευμάτων σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών

Δεδομένων των συνθηκών λόγω του κορωνοϊού, ειδικά σχεδιασμένα πακέτα τροφίμων διανέμονται από την Τρίτη 19 Μαΐου σε σχολεία του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ από το Ινστιτούτο Prolepsis μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦH. Περιλαμβάνουν είδη που καλύπτουν ένα υγιεινό και πλήρες δεκατιανό για 15 ημέρες (αυγά, γάλα εβαπορέ, φρούτα και λαχανικά, προϊόντα δημητριακών και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης κ.ά.). Τα γεύματα θα διανεμηθούν σε σχολεία όλων των βαθμίδων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Επειδή η ανάγκη σίτισης παραμένει μεγάλη για τους μαθητές των σχολείων που παραμένουν κλειστά (νηπιαγωγεία και δημοτικά), έχει προγραμματιστεί η διάθεση τροφίμων και για αυτά τα σχολεία. Η παραλαβή των πακέτων θα γίνεται από τους γονείς, έπειτα από συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Κατά τη διαδικασία παραλαβής και διανομής των τροφίμων έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται οδηγίες, ασφαλούς διαχείρισης, ατομικής προστασίας και τήρησης των αποστάσεων για την αποφυγή συνωστισμού (π.χ. οι γονείς των νηπίων και των μαθητών δημοτικού προσέρχονται στο σχολείο σε διαφορετικές ώρες). Η διαδικασία συντονίζεται από το Ινστιτούτο Prolepsis με τη συνεργασία των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Επιστροφή στα σχολεία με προφυλάξεις για τους μαθητές της Νότιας Κορέας

Εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στη Νότια Κορέα επέστρεψαν σήμερα στα σχολεία τους έπειτα από περισσότερους από δύο μήνες απουσίας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επιστροφή αυτή όμως δεν έγινε χωρίς προφυλάξεις: έλεγχος της θερμοκρασίας του σώματος, απολυμαντικά τζελ και χαιρετισμοί από μακριά.

Σωτ. Τσιόδρας για σχολεία: Περισσότερα τα οφέλη από τους κινδύνους

Εκτενώς στο ζήτημα της επιστροφής των παιδιών στα δημοτικά σχολεία αναφέρθηκε την Τρίτη, κατά την ημερήσια ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, αρμόδιος εκπρόσωπος, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, πρόκειται για ένα σύνθετο δίλημμα με πολλά θετικά και ορισμένες ενστάσεις, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τα οφέλη από την επιστροφή τους στις αίθουσες είναι περισσότερα από τους κινδύνους.