Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Προεόρτια...

Ο γύρος του κόσμου με δύο παιδιά

Μια τετραμελής ελληνική οικογένεια μοιράζεται εμπειρίες και στιγμές από τα ταξίδια της στις ομορφιές του πλανήτη, μέσα από το κανάλι της στο YouTube.

Όταν απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον 9χρονο σήμερα Αλέξανδρο, συμφώνησαν χωρίς δεύτερη σκέψη ότι δεν θα σταματήσουν να ταξιδεύουν, γιατί αυτό τους έδινε ζωή. Ο γιος τους ήταν 7 μηνών όταν πραγματοποίησαν ένα road trip 13.000 χιλιομέτρων στις ΗΠΑ, με αφετηρία την Αλάσκα και τελικό προορισμό το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Τριάντα ημέρες μετά τον ερχομό της κόρης τους Μαριάννας ταξίδεψαν στην Τρανσυλβανία, για να βρεθούν τρεις μήνες αργότερα να γυρίζουν με τα δυο τους παιδιά τη Σρι Λάνκα. Μετά από 32 (!) οικογενειακά ταξίδια, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, κοινωνικός επιχειρηματίας, και η Μαρία Βρανοπούλου, εκπαιδευτικός, δημιούργησαν το κανάλι Τraveling With Kids, που έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες στο YouTube. Μέσα από κάθε επεισόδιο αφηγούνται την εμπειρία του να γυρνάς τον κόσμο με δύο μικρά παιδιά.

Όταν οι γονείς διαφωνούν για την ανατροφή των παιδιών τους

Είναι Παρασκευή βράδυ και λέτε στα παιδιά ότι έχει έρθει η ώρα για ύπνο. Τα παιδιά ενθουσιασµένα από το παιχνίδι τους, σας παρακαλούν να παίξουν λίγο ακόµα, µιας και αύριο είναι Σάββατο και δεν ξυπνούν τόσο νωρίς για να ετοιµαστούν για το σχολείο. Εσείς τότε, θέλοντας να διατηρήσετε το πρόγραµµά τους επιµένετε πως κάτι τέτοιο δεν µπορεί να συµβεί και πως πρέπει να ετοιµαστούν για ύπνο. Κάπου εκεί ακούγεται ο σύντροφός σας να σας λέει πως για µια φορά δεν έγινε κάτι να κοιµηθούν λίγο αργότερα. Τα παιδιά πανηγυρίζουν και αυτοµάτως ο µπαµπάς γίνεται ο καλύτερος, µε τη λογοµαχία ανάµεσά σας να είναι προ των πυλών.

Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της μείζονος κατάθλιψης

Η ύπαρξη μιας υποστηρικτικής οικογένειας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον μελλοντικό κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης για ένα παιδί, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 3.200 ζεύγη αδερφών στη Σουηδία -πάνω από 600 ζεύγη ήταν πραγματικά αδέρφια, ενώ σχεδόν 2.600 ήταν ετεροθαλή- με τουλάχιστον έναν βιολογικό γονέα με κατάθλιψη.

Πώς να στηρίξουμε τους φίλους μας που έγιναν γονείς εν μέσω κορονοϊού

Η εγκυμοσύνη και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ιδιαίτερη και δύσκολη για κάθε γονιό. Το να γεννήσουμε ένα μωρό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 , ωστόσο, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

«Ο COVID-19 έχει φέρει τα πάνω κάτω στην ζωή μας», μας λέει η παιδίατρος Τάνια Ολτμαν, από την Καλιφόρνια.

Ψηφιακή μάθηση και ανώτατη εκπαίδευση: Θα αλλάξει η πανδημία για πάντα την εμπειρία του Πανεπιστημίου;

Η πλημμυρίδα αλλαγών που έφερε σε πολλές δραστηριότητες της ζωής, δουλειάς, οικογένειας, σχέσεων, κτλ., η επιδημία του νέου κορονοιού, έφερε μεταξύ των άλλων και την από απόσταση (“ασύγχρονη” – κακός όρος) τηλε-: τηλε -εργασία, τηλε-διάσκεψη, τηλε-αγορές, και την τηλε-εκπαίδευση. Σε όλα τα τηλε- η αλλαγή ήταν ταχύτατη και εντυπωσιακά αποδεκτή από τον πληθυσμό, “σαν να ήταν πάντα έτσι” !

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Γυναίκες: Το Μισό της Ανθρωπότητας»

Οι «Γυναίκες: Το Μισό της Ανθρωπότητας» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους που σκιαγραφεί την επίπονη διαδρομή που χρειάστηκε να διανύσει η γυναίκα για να κατακτήσει την ατομική, κοινωνική και πολιτική της ελευθερία.
Αρκεί ένα κλικ για να ξεκινήσει η έρευνα και η δράση!

Πώς τα lockdown ανέδειξαν την ανισότητα των φύλων

Όπως πολλές εργαζόμενες μητέρες, η Άννα είναι αυτοαπασχολούμενη έπρεπε να εργαστεί με μερική απασχόληση αφού απέκτησε το πρώτο της παιδί. Εν τω μεταξύ, ο σύζυγός της έχει πλήρη απασχόληση σε διαφημιστικό γραφείο.

Κατά τη διάρκεια του lockdown, η Άννα Μπόσγουορθ, ανεξάρτητη σύμβουλος μάρκετινγκ, παράτησε την καριέρα της, έτσι ώστε ο σύζυγός της να μπορεί να επικεντρωθεί στη δουλειά του.

Πανελλαδικές εξετάσεις : Έξι κλειδιά για την είσοδο στα ΑΕΙ

Μία εβδομάδα μάς χωρίζει από το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Μαΐου, με τους μαθητές της Γ' Λυκείου να κάνουν την πρώτη «εμφάνισή» τους στα σχολεία και γνωστή πλέον την ημερομηνία της 15ης Ιουνίου για την έναρξη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που φέτος για πρώτη φορά συνεξετάζονται, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου με τη Χημεία και την Οικονομία κατευθύνσεων. Για τους αποφοίτους παλαιότερων ετών που διαγωνίζονται με το παλαιό σύστημα οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την ίδια ημέρα με τη Νεοελληνική Γλώσσα και θα ολοκληρωθούν στις 26 με τη Χημεία και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Μαθήματα ιερογλυφικών και αιγυπτιακής ιστορίας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας

Διαδικτυακά μαθήματα ιερογλυφικών και αιγυπτιακής ιστορίας για αρχαρίους ξεκινά τις επόμενες μέρες το Ελληνικό Ινστιτούτο Αιγυπτιολογίας. Αξιοποιώντας τη μακρά παράδοση και εμπειρία του το Ινστιτούτο προσαρμόζεται στις συνθήκες της πανδημίας και παρέχει στο κοινό τη δυνατότητα για ένα εξ αποστάσεως συναρπαστικό ταξίδι στον μαγευτικό αιγυπτιακό πολιτισμό.

Υπ. Παιδείας: Ευρεία συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Εντυπωσιακή και ολοένα αυξανόμενη συνεχίζει να είναι η ανταπόκριση μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα αποτελέσματα δείχνουν ευρεία συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και στους τρεις άξονες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Βουλγαρία: Με εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά

Η ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς θα γίνει με τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μέσω των τεχνολογικών εργαλείων που έχει στη διάθεσή του το εκπαιδευτικό δυναμικό και το σύνολο των μαθητών, ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας της Βουλγαρίας Κράσιμιρ Βάλτσεφ.

nationaldigitalacademy.gov.gr –Σε λειτουργία η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών

Η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών είναι από σήμερα διαθέσιμη, μέσω του gov.gr, σε όλους τους πολίτες που θέλουν να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Πρόκειται για πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του υφυπουργού Γρηγόρη Ζαριφόπουλου και συγκεντρώνει σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα (nationaldigitalacademy.gov.gr) δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, ελεύθερα διαθέσιμο στους πολίτες. Στην πρώτη της έκδοση η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών διαθέτει πάνω από 150 μαθήματα βασικού και προχωρημένου επιπέδου που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.500 ώρες εκπαίδευσης.

Ήρωες της Disney στην εποχή του κορονοϊού.

Τι θα έλεγαν οι Ραπουνζέλ, η Άριελ, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Μπάτμαν ή ο Μπομπ Σφουγγαράκης για την κρίση του κορονοϊού;

Μία καλλιτέχνις στη Φλόριντα δημιούργησε αστεία, ευφάνταστα έργα για να απαντήσει στο ερώτημα.