Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Πώς να βοηθήσετε το παιδί με ευαισθησία στα απτικά ερεθίσματα.

Τα παιδιά με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να παρουσιάζουν υπερευαισθησία ή υποευαισθησία στο άγγιγμα και τα απτικά ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να μετατρέψει σε πραγματική πρόκληση πολλά απλά πράγματα, από το φαγητό -με τις τροφές διαφορετικής υφής- μέχρι και το μπάνιο. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας αν παρουσιάζει αυτή την αισθητηριακή ιδιαιτερότητα:

Διδάσκοντας την αξία της αποτυχίας

Η Αλεξάνδρα Αθανασίου μέχρι που τελείωσε τη Β΄ Λυκείου ήθελε να σπουδάσει Ιστορία-Αρχαιολογία. Εκείνο το καλοκαίρι διάβασε τη βιογραφία της Μαρί Κιουρί και τόσο πολύ γοητεύτηκε από την πρωτοπόρο επιστήμονα, που αποφάσισε να γίνει γιατρός.

Ο καθηγητής με τον οποίο ξεκίνησε προετοιμασία στη Φυσική και στη Χημεία είπε, χωρίς περιστροφές, στη μητέρα της: «Το παιδί σας δεν έχει καμιά ελπίδα». Κι όμως, η Αλεξάνδρα πέρασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ειδικεύτηκε στην Ογκολογική Απεικόνιση στο Παρίσι και πλέον διευθύνει το Τμήμα Απεικόνισης Μαστού σε αθηναϊκό ιδιωτικό νοσοκομείο. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μην κάνω αυτό που ονειρεύτηκα», λέει.

Την πλήρωσαν τα νήπια

«Αφετε τα παιδία ελθείν προς με». Μπορεί να μην έβαλε καμιά προϋπόθεση στην έκκλησή του ο Ιησούς, αλλά έβαλαν οι γονείς των Νηπιαγωγείων Ασπροβάλτας και Βρασνών. Και οι «προϋποθέσεις» αυτές έγιναν δεκτές από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), που προχώρησαν χθες στο αποτρόπαιο: για να μην υπάρχουν αντιδράσεις, μετακίνησαν τις οικογένειες των 8 νηπίων, τα οποία ήταν ανεπιθύμητα, σε Κουτσόχερο, Θερμοπύλες και Δράμα.

Διαδίκτυο: Μάστιγα η πορνογραφία και ο εκβιασμός ανηλίκων - Συμβουλές σε γονείς και παιδιά

Η πορνογραφία ανηλίκων, ο διαδικτυακός εκβιασμός και εξαναγκασμός παιδιών (sextortion), καθώς και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αποτελούν τα συνηθέστερα αδικήματα που απασχολούν το Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης που λειτουργεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Δ.Η.Ε), ενώ σημειώνεται πως είναι συνεχείς οι συλλήψεις παιδόφιλων.

Πώς οι γονείς μου με βοήθησαν να ξεπεράσω τον καρκίνο

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, η δημοσιογράφος της LiFO Άννα Κόκορη θυμάται την εφηβεία της με τον καρκίνο και λέει δημόσια ένα ευχαριστώ στους γονείς της, που όχι μόνο την έφεραν στη ζωή αλλά κατάφεραν και να την κρατήσουν. 
Διαβάστε την ιστορία της στη LIFO

Τσακωνόμαστε με τα παιδιά μας επειδή μας μοιάζουν πολύ!

Είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν διαφωνίες και εντάσεις ανάμεσα σε μία οικογένεια. Σκεφτείτε πως μέσα σε ένα σπίτι συμβιώνουν τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να συνυπάρξουν αρμονικά και μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων και ορίων.

Ωστόσο, κάποιες φορές η μαμά τσακώνεται με το ένα από τα παιδιά της (ή με το μοναχοπαίδι της) πολύ περισσότερο απ’ ότι με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας!

Σημαντικός ο ρόλος της φυσικοθεραπείας για τα παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια

Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες συμβαίνουν σε περίπου 8 ανά 1000 γεννήσεις ετησίως χωρίς να υπάρχει πάντα αιτιολογία. Πλέον με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης, οι συγγενείς καρδιόπαθειες αντιμετωπίζονται επαρκώς και οι ασθενείς φτάνουν στην ενηλικίωση με αρκετά καλή ποιότητα ζωής. Σ αυτό βοηθά επίσης και η φυσικοθεραπεία. 

Τρία στα πέντε παιδιά με γρίπη - ιώσεις!

Έκρηξη των λοιμώξεων του αναπνευστικού στα παιδιά, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες.

Μία στις τέσσερις επισκέψεις σε παιδιατρικά νοσοκομεία αφορούν "γριπώδη συνδρομή", ενώ ελεύθεροι επαγγελματίες παιδίατροι εκτιμούν πως συμπτώματα ίωσης έχει το 60% των παιδιών!

Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πάνω από το 25% των επισκέψεων σε παιδιάτρους αφορά παιδιά με βήχα – συνάχι – πυρετό (γράφημα κάτω).

15η Φεβρουαρίου – Ημέρα Κατά Του Παιδικού Καρκίνου: 8 Στα 10 Παιδιά Νικούν Τον Καρκίνο

Τεράστια είναι τα άλματα προόδου στις περιπτώσεις παιδικού καρκίνου, ακόμα και σε μορφές που έως τώρα η επιτυχία δεν ήταν η προσδοκώμενη. Τουλάχιστον 7-8 στα 10 παιδιά με καρκίνο θα θεραπευθούν πλήρως, όπως τονίζουν οι επιστημονικοί φορείς και οι σύλλογοι γονέων με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. 

Ερχεται Δάσκαλος Εμπιστοσύνης στα σχολεία για την καταπολέμηση του bullying

Την ανησυχία του υπουργείου Παιδείας προκαλούν τα απανωτά κρούσματα βίας στα σχολεία, με αποκορύφωμα τον ξυλοδαρμό μαθητή σε λύκειο του Βύρωνα από συμμαθητές του και επισπεύδει τα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών .Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πήγε στο συγκεκριμένο σχολείο, (1ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα), προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου. «Έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για τη διερεύνηση του περιστατικού, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως θέση στο σχολείο.

Ζάκυνθος: Πάνω από το 50% των σχολείων δεν έχει οικοδομική άδεια

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν είχαν συντηρηθεί σωστά, τα περισσότερα σχολεία στο νησί μας βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να συνεχίσουν να στεγάζουν με ασφάλεια μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όμως τα προβλήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις φθορές των σχολείων αλλά και την απουσία οικοδομικών άδειών. Μάλιστα πάνω από το 50% των κτηρίων δεν έχουν οικοδομική άδεια, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Νικήτας Σπίνος.