Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας.

Το φάσμα του Αυτισμού είναι πολύ μεγάλο. Αν το σκεφτείς σαν ένα ουράνιο τόξο θα παρατηρήσεις ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του φάσματος δεν είναι ούτε στη μια άκρη, ούτε στην άλλη, αλλά κάπου στη μέση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποδείξεις – πληροφορίες που να δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Αυτιστικό Φάσμα είναι «κάπου στη μέση», αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η προσοχή των Μέσων (ΜΜΕ) στρέφεται στα άτομα που βρίσκονται στα δύο άκρα του φάσματος – στα άτομα πολύ χαμηλής και στα άτομα πολύ υψηλής λειτουργικότητας. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή με βαριάς μορφής αυτισμό είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με αυτή τη λογική η ζωή των ατόμων που έχουν αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας είναι πιο εύκολη – μια άποψη που μοιράζονται πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική.

Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν τον θυμό των παιδιών

Στον θυμό των παιδιών και τη διαχείρισή του, ένα βήμα πριν από την εκδήλωση βίας στην οικογένεια, το σχολείο, τη γειτονιά ή οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο, στρέφουν την προσοχή τους οι ειδικοί, σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθούν οι γονείς και να προσανατολιστούν σε πρακτικές τέτοιες, που συμβάλλουν στην άμβλυνση της επιθετικότητας.

Συμβουλές που μπορούν να εφαρμοστούν πριν ή μετά από ξεσπάσματα θυμού παρουσιάζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δρ. Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Απόστολος Καλιαμπός, επισημαίνοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι είναι πάντα προτιμότερο να προληφθεί μια εκρηκτική κατάσταση αντί να αντιμετωπιστεί μετά την εκδήλωση του θυμού.

Έλενα Αρτζανίδου: «Όλα θέλουν αγώνα και επαγρύπνηση»

Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Στα εννιά της χρόνια, ήρθε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Συνταξιοδοτήθηκε το 2020 από την εκπαίδευση. Ασχολήθηκε με συγγραφή χρονογραφημάτων στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη – Μακεδονία». Δίδαξε παιδική λογοτεχνία στα Εργαστήρια Βιβλίου του Ιανού. Είναι δημιουργός του βραβευμένου blog www.filanagnosiaprogram.blogspot.com.

3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Οι μαθητές έδωσαν εξετάσεις παρέα με τον Bobo - Το "φιλοζωϊκό" project που αγκάλιασε η εκπαιδευτική κοινότητα

Η έννοια της ουσιαστικής εκπαίδευσης παίρνει σάρκα και οστά στο 3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας όπου από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι τη λήξη της “τρέχει” ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο project που αφορά τον εθελοντισμό. Βασικό “εργαλείο” στα χέρια των εκπαιδευτικών αποτελούν τα ζώα, όπου οι μαθητές βιωματικά και στο βαθμό που ο καθένας το επιθυμεί μαθαίνουν αβίαστα να τα σέβονται.

Πρόσφατα οι μαθητές μπήκαν στην τάξη για τις εξετάσεις αφού πρώτα είχαν μια ευεργετική επαφή με τον Bobo, το κουτάβι που έσωσαν το προηγούμενο διάστημα

Όλες οι επιδόσεις των αθλητών στο Γκραν Πρι Στίβου στο Παρίσι

Με τους μεταλλιούχους του Τόκιο, Αθανάσιο Προδρόμου και Θανάση Κωνσταντινίδη να κατακτούν μετάλλιο στο μήκος και την κορίνα αντίστοιχα, έπεσε σήμερα στο Παρίσι, η αυλαία του Grand Prix στίβου. Στο φινάλε των αγώνων, η Ελλάδα κατέκτησε επιπλέον επτά μετάλλια, δύο εκ των οποίων χρυσά, με πρωταγωνιστές τους Μανώλη Στεφανουδάκη και Κωνσταντίνο Τζούνη σε ακοντισμό και δισκοβολία αντίστοιχα.

Βιωματική ενημερωτική δράση για τους σκύλους-οδηγούς τυφλών στην κεντρική πλατεία Ξάνθης

Τετάρτη 8 Ιουνίου – Παρουσίαση Σκύλων Οδηγών (Άξονας – “ΑΜΕΑ”) – Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης

Πώς οι σκύλοι-οδηγοί διευκολύνουν τις μετακινήσεις των τυφλών χειριστών τους; Πώς αποφεύγουν εμπόδια στο πεζοδρόμιο; Πώς βρίσκουν θέση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα γκισέ; Πώς μαθαίνουν να περνούν με ασφάλεια το δρόμο;

Ανάφη: Μαθητές δημοτικού έγραψαν παραμύθι για γνωρίσουν το νησί τους σε όλον τον κόσμο

Μαθητές του δημοτικού σχολείου Ανάφης με την βοήθεια του κ. Θανάση Βάρσου, διευθυντή Γυμνασίου-Λυκείου της Ανάφης σε συνεργασία με την συγγραφέα και εκπαιδευτικό Αρμελινιού Μάνια και την ζωγράφο και εικαστικό Άννη Ρήγα, δημιούργησαν και εικονογράφησαν το παραμύθι «Λένια & Χάνεϊ: Αναφιώτικες πτήσεις» με περιεχόμενο γαστρονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Δόμνα Μιχαηλίδου: Ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά μεγαλώνουν ως παιδιά και έχουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται

«Η παιδική εργασία είναι πληγή στο σώμα της κοινωνίας που πρέπει να κλείσει. Κανένα παιδί δεν αξίζει να χάνει την παιδικότητά του. Δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά μεγαλώνουν ως παιδιά και έχουν τις ευκαιρίες που δικαιούνται». Αυτό δηλώνει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.

Διακόσιοι μαθητές και μία μουσικός «απογείωσαν» ένα παραμύθι στη Λυρική

Το μόνο που για λίγο φάνηκε ότι μπορεί να επισκίαζε την παράσταση – υπερπαραγωγή 200 μικρών μαθητών από διάφορα σχολεία της Αττικής, στη Λυρική Σκηνή, το Σάββατο 4 Ιουνίου, ήταν η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στη Γλυφάδα με τους καπνούς της να φαίνονται γκρίζοι και πυκνοί στον ουρανό, στον ορίζοντα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά και οι μικροί μαθητές παρουσίασαν λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, το διαδραστικό μουσικό παραμύθι το «ΦΥΛΑΧΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ» που από το φθινόπωρο προετοίμαζαν, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με δεκατρία δημοτικά σχολεία, συμπεριλαμβανομένου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης.

Χρυσό μετάλλιο για την Πελενδρίτου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης

Η Κύπρια τρις Χρυσή Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελενδρίτου κατέκτησε το χρυσό στα 50μ ελεύθερο στην κατηγορία S11, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μαδέιρα, που ξεκίνησε την Κυριακή 12. Ιουνίου και είναι ο σημαντικότερος φετινός της αγώνας.

Μιλούν στη «Θ» γονείς παιδιών ΑμεΑ του Ειδικού Δημοτικού Αγριάς – Πολύτεκνοι στη «μέγγενη» της φτώχειας

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκονται τα νοικοκυριά εξαιτίας των ανατιμήσεων σε μια σειρά βασικά καταναλωτικά προϊόντα, προσπαθώντας να κόψουν απ’ όπου μπορούν προκειμένου να τα φέρουν βόλτα. Όμως, ο βαθμός δυσκολίας είναι σαφώς μεγαλύτερος στις περιπτώσεις πολύτεκνων οικογενειών, όταν μάλιστα τα έσοδα είναι περιορισμένα και πρέπει να γίνουν περικοπές σε μια σειρά δραστηριοτήτων ώστε να βγει ο μήνας.