Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Κατασκευή: Ήλιος που χορεύει



«Χρυσοί» κανόνες για τα παιδιά στην παραλία

Οι διακοπές σημαίνουν ένα πράγμα ατέλειωτες ώρες στην παραλία παίζοντας με τα κύματα της θάλασσας, εκμεταλλευόμενοι το ηλιόλουστο κλίμα της Ελλάδας. Οταν έχουμε παιδιά όμως υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να πέσουν στο τραπέζι πριν πάμε στην παραλία, για να διασκεδάσει όλη η οικογένεια χωρίς προβλήματα και απρόοπτα. 

«Μάθημα ευτυχίας» διδάσκονται πλέον τα παιδιά στα δημόσια δημοτικά σχολεία της Ινδίας

Οι μαθητές δημόσιων δημοτικών σχολείων στο Νέο Δελχί θα μάθουν πώς να γίνονται ευτυχισμένοι παρακολουθώντας το «Μάθημα Ευτυχίας» (Happiness Curriculum) που δημιούργησε ο Δαλάι Λάμα.

Στη νέα πρωτοβουλία που εστιάζει στην «ολιστική εκπαίδευση» θα συμμετάσχουν 800.000 μαθητές προσχολικής έως εφηβικής ηλικίας σε περισσότερα 1.000 σχολεία.

Bullying στην Ελλάδα: Οι περιπτώσεις που συγκλόνισαν

Η υπόθεση της αυτοκτονίας του 15χρονου μαθητή στην Αργυρούπολη και οι ενδείξεις ότι το απονενοημένο διάβημα έγινε εξαιτίας bulling απασχολεί το Πανελλήνιο. Είναι από τις τραγωδίες εκείνες που συγκλονίζουν, καθώς πρόκειται για ένα παιδί που δεν πρόλαβε να γνωρίσει τη ζωή. Είναι από τους θανάτους εκείνους που επαναφέρουν στο προσκήνιο ερωτήματα όπως: Τι συμβαίνει στα ελληνικά σχολεία και στην κοινωνία γενικότερα; Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ο εκφοβισμός, σχολικός, διαδικτυακός, κοινωνικός;

Έκκληση φορέων για προστασία των παιδιών από το bullying

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό της αυτοκτονίας του 15χρονου αγοριού στην Αργυρούπολη και τις πρώτες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν για το σημείωμα του στο οποίο αναφερόταν στο bullying που είχε δεχτεί, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να λάβουν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για τη θωράκιση της σχολικής κοινότητας και την προστασία των παιδιών από τον σχολικό εκφοβισμό.

7 ιστορίες εφήβων στην Ελλάδα που υπέστησαν bullying και τις περιγράφουν έτσι όπως τις έζησαν

Μόνο αν έχεις ζήσει το bullying στο σχολείο ή στη γειτονιά που μεγάλωσες, μπορείς να καταλάβεις πόσο σοβαρό πρόβλημα μπορεί να γίνει η απειλή από τους συμμαθητές σου. Κρατάω τον αγγλικό όρο, γιατί η ελληνική λέξη «εκφοβισμός» περιγράφει πολύ πιο ανώδυνα όσα ο όρος bullying περιλαμβάνει: απειλή, ξυλοδαρμό, τρόμο, άρνηση, καταρράκωση προσωπικότητας, τραύματα που σε ακολουθούν μια ζωή και που δύσκολα επουλώνονται. Κι επειδή στα ελληνικά δεν υπάρχει μία λέξη που να περιγράφει συνοπτικά όλα αυτά, τυπικά, μέχρι πρόσφατα το πρόβλημα δεν μπορούσε να εντοπιστεί. Ουσιαστικά, όμως, το bullying υπήρχε και ήταν το ίδιο πάντα, εδώ και δεκαετίες.