Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

Φτιάχνουμε και παίζουμε #LEGO Sudoku

Μία ακόμα όμορφη ιδέα από το ιστολόγιο "Frugal fun for boys and girls" που συνδυάζει δύο μεγάλες αγάπες: τα LEGO και τα sudoku. Εκτός από μία βάση, χρειαζόμαστε 36 κομμάτια lego (6 από 6 διαφορετικά χρώματα) και πολύ κέφι! Αναλυτικότερες οδηγίες, θα βρείτε εδω.

«Για μια Ζωή χωρίς Κάπνισμα»: Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Φωτογραφίας

Για 6η συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) συνεχίζει με τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, την προσπάθεια για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών για το κάπνισμα, το παθητικό κάπνισμα και τις πολλαπλές επιπτώσεις του στο άτομο και την κοινωνία. Ο διαγωνισμός κάθε χρόνο πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου).

Μαθητές ειδικού σχολείου μάς απαντούν πού πετάμε τα λάδια μετά το τηγάνισμα

Έναν «πράσινο» τρόπο για να ανακυκλώσουν και να επαναχρησιμοποιήσουν υλικά που χρησιμοποιούν στο σχολείο τους βρήκαν οι μαθητές του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Ηρακλείου Αττικής.

Οι μαθητές των τμημάτων Μαγειρικής-Αρτοζαχαροπλαστικής συγκεκριμένα, ανακυκλώνουν πλέον το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο για την παραγωγή βιοντίζελ στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση 2022» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων Junior Achievement Greece και του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Διαδικτυακή Ενημερωτική Συνάντηση με θέμα: Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο για παιδιά

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των δράσεων του Παρατηρητηρίου Πρόληψης και Διαχείρισης Κρίσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης διοργανώνει διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση με θέμα: «Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο για παιδιά», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12:15 μ.μ.

Aποσύρει το υπουργείο Παιδεία πρόγραμμα με τις θεωρίες περί «αγέννητου παιδιού»

Στην ανάκληση του προγράμματος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΕΠ μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τη θεματολογία τριών βίντεο που είχαν σταλεί από την Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, για προβολή στα Γυμνάσια όλης της χώρας.

Τα βίντεο είχαν αρχικά πάρει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και είχαν θέμα την «Προγεννητική Αγωγή», αλλά ουσιαστικά αναπαρήγαγαν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη.

Ιστορίες τηλεκπαίδευσης: «Ακούγαμε συνεχώς μια μαμά να λέει “πες το, το ξέρεις”»

Μαμά μαθήτριας έβαζε καφέ και καθόταν να παρακολουθήσει με την κόρη της το μάθημα στο Webex. Ετσι και απαντούσε λάθος σε κάποια ερώτηση, τη διόρθωνε μπροστά σε όλους. Σε άλλη τάξη, στο τέλος του μαθήματος, μητέρα ευχαρίστησε την εκπαιδευτικό γιατί… έμαθε πολλά. Αλλη μαμά, όταν δεν καταλάβαινε κάτι από την παράδοση, δεν δίσταζε να κάνει διευκρινιστικές ερωτήσεις, ενώ μπαμπάς πετάχτηκε ξαφνικά μπροστά στην οθόνη για να πει: «Παρακαλώ, μπορείτε να επαναλάβετε την ερώτηση γιατί ο γιος μου δεν πρόσεχε;» Φυσικά, είναι πολλοί οι γονείς που μαρτυρούν ψιθυριστά στα παιδιά τους τη σωστή απάντηση και αν τυχόν δεν τους ακούσουν… ανεβάζουν τα ντεσιμπέλ: «Δύο πέμπτα, δύο πέμπτα! Πες το επιτέλους!»

Γερμανία: Ρομπότ άβαταρ πηγαίνει στο σχολείο στη θέση άρρωστου αγοριού

Ο επτάχρονος Τζόσουα Μαρτινανγκέλι δεν μπορεί να πάει σχολείο λόγω της πάθησής του. Ωστόσο ο μαθητής από την Γερμανία μπορεί να αλληλεπιδράσει τόσο με τον δάσκαλο όσο και με τους συμμαθητές του μέσω ενός ρομπότ άβαταρ που κάθεται στη θέση του στην τάξη και στέλνει ένα σήμα που αναβοσβήνει όταν θέλει να πει κάτι ο Τζόσουα.

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας για παιδιά και όχι μόνο

«Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το μαγικό ταξίδι» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Κωστή Στήκα το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ένα παιδικό βιβλίο (εικονογραφημένο ευφάνταστα από την κόρη του συγγραφέα, Σοφία Στήκα), που αποτελεί τη συνέχεια μιας μελέτης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων η οποία βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 2017. Μια έκδοση ικανή να αγαπηθεί όχι μόνο από παιδιά, αλλά και από νέους, ενήλικους αναγνώστες. Στις σελίδες του αρχαιολογικού αυτού παραμυθιού η Σοφία, η Μυρτώ και ο Ηλίας απολαμβάνουν τις χαρές του καλοκαιριού στο νησί της Σύμης, όπου «ψαρεύτηκε», στις αρχές του 20ου αιώνα, το τεχνολογικό θαύμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί και ο πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας.

Μιλώντας με το ολόγραμμα ενός επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος


Ιδρύματα που ζουν παιδιά: Ένα βαθύ πηγάδι κακοποίησης

Η Μαρία Λούκα γράφει για τον εξαιρετικά οδυνηρό αναχρονισμό της χώρας μας να διατηρεί ιδρύματα για παιδιά. Δεν πρόκειται για στρατηγική προστασίας αλλά για κακοποίηση που συχνά συνδυάζεται με σεξουαλική ή/και σωματική βία.

Μικροί υπερήρωες σε φανταστική μάχη με αντίπαλο τις φοβίες τους

Ο Ερικ, ένα εξάχρονο υψηλά λειτουργικό αγόρι με διάγνωση αυτισμού, είχε πάνω από ένα χρόνο να κόψει τα μαλλιά του. Κάθε απόπειρα των γονιών του να του μιλήσουν για ψαλίδια, τρίχες και κομμωτήρια ξυπνούσε το τέρας της φοβίας που είχε φωλιάσει μέσα του. Η παραμικρή σχετική νύξη μπορούσε να οδηγήσει σε κλάματα ή έκρηξη θυμού. Για επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ώστε να αντιμετωπιστεί η φοβία του; Ούτε λόγος. Τι θα γινόταν όμως αν δινόταν στον Ερικ το κίνητρο να την αντιμετωπίσει; Αν για παράδειγμα ήταν υπερήρωας που έπρεπε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τον τρομερό Ψαλιδοχέρη;