Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Μπορούν τα παιδιά χωρις λεκτική επικοινωνία στο Φάσμα του Αυτισμού να μάθουν να διαβάζουν;

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι τα παιδιά που δεν μιλάνε δεν μπορούν να μάθουν να διαβάζουν. Αλλά αυτό δεν ισχύει!

Δύο χρόνια πριν δημοσίευσα τα αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας για την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος ανάγνωσης προσαρμοσμένο για παιδιά 5-6 ετών που είχαν ελάχιστο προφορικό λόγο. Όλοι οι μαθητές έδειξαν αυξημένη κατανόηση των ιστοριών και ενεργή συμμετοχή. Δυστυχώς έχουμε λίγες έρευνες σχετικά με την ικανότητα εκμάθησης της ανάγνωσης από παιδιά με Αυτισμό που έχουν περιορισμένο λόγο. Συνεπώς, πραγματικά δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού χωρίς (ή με ελάχιστο) προφορικό λόγο μπορούν να διαβάσουν ή έχουν την ικανότητα να μάθουν να διαβάζουν.

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση για ΑμεΑ... το εισιτήριο για την ανεξάρτητη διαβίωση

«Το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, καθώς και το δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση έχουν κατοχυρωθεί με αγώνες των ίδιων και των κινημάτων τους», δηλώνει η Μαρία Τσακίρη, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με 16 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία και υποστήριξη μαθητών και μαθητριών και παιδιών με αναπηρία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Για την ίδια «η παρεχόμενη εκπαίδευση πρέπει να συμβάλλει και στην ανάπτυξη κοινωνικών, προεπαγγελματικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων». Αν και η εκπαίδευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη μετάβαση στην ανεξάρτητη διαβίωση, όπως τονίζει «χρειάζεται ανάπτυξη και άλλων υποστηρικτικών μηχανισμών, χάραξη πολιτικών και διάθεση οικονομικών πόρων», ενώ υπογραμμίζει ότι η εμπλοκή των ατόμων με αναπηρία και των εκπροσώπων τους, σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα παιδιού. Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου...

Οδηγίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας προς ανηλίκους για...

...προστασία στο διαδίκτυο 

Η “ακτινογραφία” των σχολείων ειδικής αγωγής

Περισσότερα από 11.500 παιδιά φοιτούν στα σχολεία ειδικής αγωγής, με επικρατέστερη ειδική εκπαιδευτική ανάγκη των εγγεγραμμένων μαθητών τη νοητική υστέρηση – σε ποσοστό 35%- και αμέσως επόμενη τον αυτισμό – σε ποσοστό 31,4%.

Μάλιστα το περασμένο εκπαιδευτικό έτος, οι μαθητές παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και κατά 7,5% στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα παραπάνω στοιχεία ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και αφορούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) λήξης σχολικού έτους 2018/2019.

Συνεργασία Special Olympics – Δ. Τρικκαίων για εκπαιδευτικά προγράμματα

Την ένταξη και πιστοποίηση του Δήμου Τρικκαίων, ως Δήμου Ενταξιακού Αθλητισμού των Special Olympics, σηματοδότησε η τηλεδιάσκεψη στελεχών του Δήμου και του οργανισμού SpecialOlympicsHellas.

Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 ο αντιδήμαρχος Άκης Αναστασίου και οι κ. Άρτεμις Βασιλικοπούλου (Εθνική Διευθύντρια) και Αλεξάνδρα Βουγιούκα (διευθύντρια του Εκπαιδευτικού Προγράμματος) συνομίλησαν για τους στόχους, τις προτεραιότητες και τη συνεργασία των δύο πλευρών.

Κόπωση στα παιδιά: Μπορεί να ευθύνεται η διατροφή τους;

Η κόπωση είναι πολλές φορές αναμενόμενη στα παιδιά, καθώς είναι πολύ δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας τόσο στο πλαίσιο των σχολικών όσο και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων τους.

Αν ωστόσο παρατηρείτε ότι το παιδί σας νιώθει συνεχώς εξαντλημένο είναι καλύτερα να διερευνήσετε τα αίτια με τον παιδίατρό σας. Τα αίτια πίσω από την κόπωση μπορεί να είναι πολλά όπως η έλλειψη ύπνου, το άγχος, κάποιες τροφικές αλλεργίες, πεπτικές διαταραχές κτλ. Πολύ συχνά ωστόσο μπορεί να ευθύνεται και η διατροφή και ο τρόπος ζωής των παιδιών για την κόπωση που νιώθουν. Γι 'αυτό οι μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση για να ανακτήσουν τα παιδιά τη χαμένη τους ενέργεια.

Τα βραβεία του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Σε μια μικρή διαδικτυακή εκδήλωση που παρουσίασε η παλιά γνώριμη του φεστιβάλ και ηθοποιός Νάνσυ Μπούκλη, ολοκληρώθηκε στις 5/12 το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που για πρώτη φορά διεξήχθη εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

Στο λόγο του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου δήλωσε:

Κ. Σακελλαροπούλου: Τα παιδιά με καρκίνο είναι μικροί ήρωες

«Τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο είναι μικροί ήρωες. Στο πλευρό τους, σύμμαχοι και υποστηρικτές, οι δυνατοί, γενναίοι γονείς τους» ανέφερε στο μήνυμα της, για τον παιδικό καρκινό στην εποχή της πανδημίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διεθνή ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος «Ελπίδα».

Β. Αντωνίου για τηλεκπαίδευση: Τα παιδιά προσαρμόζονται, οι γονείς;

«Τα παιδιά έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στις καταστάσεις, αρκεί να έχουν προσαρμοστικότητα και οι ενήλικες που τα επιβλέπουν» δηλώνει στο liberal.gr η ψυχολόγος MSc Βάσω Αντωνίου για τα συναισθήματα και την πίεση που νιώθει ένα παιδί αν ξέρει ότι ο γονιός του παρακολουθεί δίπλα του το μάθημα στην τηλεκπαίδευση.

Για τις πολλές ώρες που είναι μπροστά στις οθόνες τα παιδιά αυτή την εποχή, η κ. Αντωνίου προσθέτει ότι «στην παρούσα φάση η οθόνη είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουν τα παιδιά εις πέρας όσα κανονικά θα έκαναν εκτός οθόνης. Το κρίνουμε, λοιπόν, ως ένα έκτακτο μέτρο».

Ξεκινούν νέα τμήματα στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

Με την προκήρυξη περίπου 3.000 θέσεων μαθητείας συνεχίζεται για την περίοδο 2020-2021 η λειτουργία του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» για τους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας.

Με τις κάτωθι προσκλήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά την αποστολή σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης, καλούνται οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. να υποβάλλουν αιτήσεις από σήμερα στις 18:00 μέχρι 20/12/2020 και ώρα 23:59 και να αναρτήσουν τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά.

Διαδικτυακές επισκέψεις στην Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη Π.Φαλήρου

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς,

Οι περιστάσεις δεν μας επιτρέπουν να συναντηθούμε από κοντά, στις Βιβλιοθήκες του Δήμου Π.Φαλήρου, αλλά μπορούμε να βρεθούμε με έναν τρόπο διαφορετικό.

Σας προσκαλούμε στις διαδικτυακές επισκέψεις, στην Δημοτική Παιδική βιβλιοθήκη του Δήμου Π.Φαλήρου.

Πέθανε στα 62 η συγγραφέας Κατερίνα Αναγνώστου

Η σπουδαία συγγραφέας Κατερίνα Αναγνώστου απεβίωσε χθες και κηδεύεται σήμερα στις 2 μ.μ. στην Αιγάνη. Έφυγε νωρίς, μόλις στα 62, αφήνοντας παρακαταθήκη ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Η Κατερίνα Αναγνώστου κατάγονταν από την Αιγάνη και διέμενε στη Λάρισα.

Για την Κατερίνα Αναγνώστου και το έργο της ο μελετητής της παιδικής λογοτεχνίας Μιχάλης Αργυρίδης έγραψε πέρυσι στο περιοδικό prosopa.net :

«Η Κατερίνα Αναγνώστου πρωτοεμφανίστηκε στον χώρο της λογοτεχνίας για παιδιά το 1994, με το βιβλίο «Χωρίς πυξίδα». Η συνέχεια ήταν πολύ γόνιμη και παραγωγική. Έτσι, λοιπόν, έχουμε σήμερα μία συγκομιδή είκοσι βιβλίων, που εκδόθηκαν στην Αθήνα από γνωστούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους: τον Ηράκλειτο, τον Ρώσση, τον Μίνωα, τον Καστανιώτη, τα Ελληνικά Γράμματα, την Μικρή Μίλητο, το Δίπτυχο, τον Σαΐτη, τον Κέδρο, και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Από τις εκδόσεις Ηράκλειτος κυκλοφόρησε το βιβλίο «Χωρίς πυξίδα» (1994).