Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ζώντας με ένα σύντροφο με Δυσλεξία

Υπάρχει η διαδεδομένη λανθασμένη αντίληψη ότι η Δυσλεξία επηρεάζει μόνο την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής. Στην πραγματικότητα η Δυσλεξία επηρεάζει τη μνήμη, την οργάνωση, την αντίληψη του χρόνου, τη συγκέντρωση, την επικοινωνία και την ικανότητα να κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Και όλα αυτά επηρεάζουν την καθημερινή ζωή. Το να είσαι σε σχέση με κάποιον που το μυαλό του λειτουργεί διαφορετικά από το δικό σου μπορεί να σου προκαλεί σύγχυση και ένταση. Ιδίως αν είσαι εσύ υπεύθυνος για το νοικοκυριό και τη φροντίδα της οικογένειας.

Δείτε μερικές στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν.

Covid και εθισμός εφήβων στο Διαδίκτυο

Το παρατεταμένο κλείσιμο των λυκείων και η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση ως μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού έχουν καθηλώσει τους εφήβους μπροστά σε μια οθόνη, εκτοξεύοντας στα ύψη τον διαδικτυακό εθισμό.

ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ COVID ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ δεν είναι το μοναδικό που ήρθε, χτύπησε και σάρωσε τις ζωές μας, δημιουργώντας μια νέα «κανονικότητα». Τα απόνερά του δημιούργησαν φουσκοθαλασσιές που έφεραν νέα κύματα, με το πιο επικίνδυνο από αυτά να αφορά την απότομη εξάπλωση του διαδικτυακού εθισμού που παγίδεψε στα δίχτυα του παιδιά και εφήβους, λόγω της απότομης εισβολής της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της ζωής μας.

Podcast "Ανάλυσέ το": Κώστας Νικολαντωνάκης - Ο "Coach της καρδιάς μας" και η προσφορά του στα ΑμεΑ

O Κώστας Νικολαντωνάκης υπηρετεί στο τμήμα αστυνομικών επιχειρήσεων Χανιών. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με τον εθελοντισμό βοηθώντας άτομα με μειωμένη κινητικότητα και διανοητική στέρηση ενώ ήταν υπαρχηγός της εθελοντικής ναυαγοσωστικής ομάδας Χανίων για 18 χρόνια και μέλος στην ομάδα στήριξης "Συνάνθρωπος".

Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άνοιξε σήμερα, 25 Φεβρουαρίου 2021, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού έτους 2021.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, παρόλο που δεν έχουν υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 (έντυπο Ε1), θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

meallamatia.gr: ΟΑΕΔ - Προγράμματα Απασχόλησης Ευπαθών Ομάδων


Οι Live συζητήσεις του meallamatia.gr συνεχίζονται! 
Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Δρ. Σπύρος Πρωτοψάλτης σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης. 
Συντονιστής της συζήτησης ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς. 

To Μανιφέστο μαθητών και μαθητριών του Δ. Φυλής για την Κλιματική Αλλαγή!

18 μαθητές και μαθήτριες σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Φυλής συμμετείχαν στο διαδικτυακό «Χειμερινό Σχολείο» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Walk the Global Walk: Κινητοποιώντας τους Νέους για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Τελικό αποτέλεσμα το δικό τους Μανιφέστο με συγκεκριμένες προτάσεις και συστάσεις προς Φορείς αλλά και πολίτες και γενικό σύνθημα η ανάγκη άμεσης δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Στις εργασίες του Χειμερινού Σχολείου συμμετείχαν οι Νέοι και Νέες Εκπρόσωποι από τα παρακάτω σχολεία:

Γυμνάσιο Φυλής, Γενικό Λύκειο Φυλής, ΕΠΑΛ Α.Λιοσίων, 2ο Γενικό Λύκειο Άνω Λιοσίων, Γενικό Λύκειο Ζεφυρίου, 1ο Γενικό Λύκειο Α.Λιοσίων, 4ο Γυμνάσιο Α.Λιοσίων.

Η απαίτηση του να είναι τα παιδιά μας πάντα ευτυχισμένα


Ο ψυχαναλυτής Άνταμ Φίλιπς είπε ότι η απαίτηση να είμαστε ευτυχισμένοι υπονομεύει τη ζωή μας. Κάθε ζωή περιλαμβάνει πόνο και ευχαρίστηση, και αν προσπαθήσουμε να αποβάλουμε τον πόνο και να τον πνίξουμε με ευχαρίστηση, ή να τον μπερδέψουμε ή να αποσπάσουμε τον εαυτό μας ή κάποιον άλλο από αυτόν, τότε δεν μαθαίνουμε να τον αποδεχόμαστε και να τον τροποποιούμε.

Ημερίδα: “Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική”

Η Β' Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ σε συνεργασία με την Παιδιατρική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΠΕΒΕ), διοργανώνουν την 27η Επιστημονική Ημερίδα “Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική”, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μαθαίνουμε στο παιδί να κάνει το σωστό

Όλοι οι γονείς θέλουμε να καθοδηγούμε τα παιδιά μας με θετικό τρόπο και να ενθαρρύνουμε την καλή τους συμπεριφορά. Ακόμη κι όταν έχουν μια συμπεριφορά που δεν εγκρίνουμε, ο στόχος μας είναι να τα βοηθήσουμε να την αλλάξουν και να καταλάβουν τι είναι σωστό. Και επειδή ξέρουμε ότι οι φωνές και οι εντάσεις σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βοηθήσουν το παιδί να κατανοήσει τι είναι σωστό, ας δούμε μερικούς καλύτερους τρόπους επικοινωνίας ώστε να βελτιώσουμε τη μεταξύ μας σχέση αλλά και τη συμπεριφορά του παιδιού.

Τηλεκπαίδευση και οικογενειακά άπλυτα στη φόρα

Τα παλιά χρόνια όταν στο σαλόνι ή την κουζίνα του σπιτιού άρχιζαν κατσάδες, φωνές ή έντονες συζητήσεις για πράγματα που δεν θα έπρεπε να ακούσει η γειτονιά, κάποιος από τους γονείς (9 στις 10 φορές η μητέρα), έτρεχε να κλείσει γρήγορα το παράθυρο και να τραβήξει την κουρτίνα «για να μην γίνουμε βούκινο».

Στις μέρες του κορωνοϊού, ο κίνδυνος να γίνουν τα εν οίκω εν δήμω, εν ριπή οφθαλμού, δεν έρχεται από το ανοιχτό παράθυρο αλλά από τον υπολογιστή εν ώρα τηλεκπαίδευσης.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Πέρα από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και την αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας (περισσότερα εδώ), ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την επέκταση σε όλα τα σχολεία του προγράμματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. 

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη φετινή χρονιά και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα «τρέξει» σε όλα τα σχολεία. 

Η ομόφυλη γονεϊκότητα σε δύο ταινίες του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δύο ντοκιμαντέρ του τμήματος Top Docs του online 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ (online.filmfestival.gr) επικεντρώνεται στον αγώνα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σε ό,τι αφορά την οικογένεια και την απόκτηση παιδιών.