Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Βιβλιοπαρουσίαση: Daniel Tammet Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα

Ο Ντάνιελ Τάμμετ (γεν 1979) είναι Άγγλος δοκιμιογράφος, μαθηματικός, μυθιστοριογράφος, ποιητής και μεταφραστής και έχει σύνδρομο Asperger (για την ακρίβεια, το «συνδρομο του σοφού»). Έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν εμφανίστηκε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχοντας αποστηθίσει τα 22.514 δεκαδικά ψηφία της σταθεράς π, τα οποία και απήγγειλε μπροστά σε επτά καθηγητές μαθηματικών. Το μυστικό του; Βλέπει τους αριθμούς σαν σχήματα, χρώματα, υφές και κινήσεις, χάρη σε μια σπάνια νευρολογική μίξη των αισθήσεων που αποκαλείται από τους επιστήμονες συναισθησία.

Η καραντίνα έφυγε, τα υπαίθρια πάρτι των παιδιών έμειναν

Εμπριμέ μαξιλάρια διασκορπισμένα πάνω στο γρασίδι, χρωματιστά μπαλόνια σκαρφαλωμένα στα κλαδιά δέντρων, λιχουδιές παρατεταγμένες στη σκιά μιας ελιάς, παιδικά γέλια και κελαηδίσματα που αντιλαλούν γύρω από τις πρασιές. Δεν πρόκειται για σκηνικό ταινίας, αλλά για τα πάρτι νέας εποχής, αυτά που δημιουργήθηκαν για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των παιδιών της καραντίνας και εξελίχθηκαν σε μόδα – μια μόδα που ήρθε για να μείνει.

To video game που συνταγογραφούν οι γιατροί για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

Την ώρα που πολλοί γονείς ανησυχούν ότι τα παιδιά τους σπαταλούν πολύ χρόνο παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή, η Κέλσεϊ Σιναουράθ χαίρεται όταν βλέπει τον γιο της Όουειν να πιάνει το τάμπλετ του.

Ο 13χρονος σήμερα Όουειν, διαγνώστηκε με ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) στην προσχολική ηλικία. Έκτοτε, η οικογένεια, που ζει στην αμερικανική πόλη Σαβάνα της Τζόρτζια, συνοδεύει τον Όουειν στους εργοθεραπευτές που τον βοηθούν να αντιμετωπίζει καλύτερα τις καθημερινές υποχρεώσεις του.

Οδηγός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμπεριληπτική Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα (Toolkit for inclusive early childhood education and care)

Η συμμετοχή και παρακολούθηση της Προσχολικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας (ECEC) ωφελεί τα παιδιά με αναπηρίες σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών και κοινωνικών ικανοτήτων. Ωστόσο, πολλά από τα παιδιά με αναπηρία τοποθετούνται σε δομές ειδικής αγωγής και συχνά μένουν εκεί για ολόκληρη την εκπαίδευσή τους.

Η εργαλειοθήκη της Επιτροπής για τη συμπεριληπτική Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα παρουσιάζει ορισμένες συμπεριληπτικές πρακτικές  που έχουν δοκιμαστεί σε όλη την Ευρώπη, καθώς και πόρους που μπορούν να υποστηρίξουν το προσωπικό της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας σε περιβάλλοντα που περιλαμβάνουν παιδιά με αναπηρίες.

ΑΠΤΟΣ: Kαινοτόμες μέθοδοι πρόσβασης πολιτιστικού αποθέματος από ΑΜΕΑ με προβλήματα όρασης

Μόλις κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό δελτίο του έργου ΑΠΤΟΣ που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου του ΕΚ "Αθηνά" (Παράρτημα Ξάνθης), το Επιγραφικό Μουσείο και την εταιρεία ARCALIA, με κύριο στόχο να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς ενισχύω τις δυνατότητες επαφής ενός ατόμου με αναπηρία όρασης με το πολιτιστικό απόθεμα;».

Μηχανογραφικό 2022: Τα λάθη και οι παγίδες που πρέπει να αποφύγετε

Μηχανογραφικό 2022: Τα βαθμολογικά «εισιτήρια» ανά τμήμα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας υπολογίζονται διαφορετικά, καθώς ισχύουν διαφορετικοί συντελεστές των μαθημάτων βαρύτητας για τα προγράμματα τους. 

Ποιά τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε σύμφωνα με το in. 

Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Χρ. Ταουσάνης παραθέτει τέσσερις κρίσιμες συμβουλές. Και συγκεκριμένα όπως λέει: 

Επίδομα παιδιού: «Φοροπαγίδα» για οικογένειες με ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα

Εξαιτίας μίας φοροπαγίδας χιλιάδες έγγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν ένα ή περισσότερα τέκνα άνω των 18 ετών, αναμένεται να χάσουν για άλλη μια φορά το δικαιώματα είσπραξης οικογενειακών επιδομάτων από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή να εισπράξουν οικογενειακά επιδόματα χαμηλότερα από αυτά που δικαιούνται στην πραγματικότητα.

Διακοπές: χρυσές συμβουλές για τους γονείς

Καλοκαίρι και ανεμελιά πάνε μαζί. Παράλληλα κάθε χρόνο παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα σε κάποιους “κρυφούς” κινδύνους, που στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί ακόμα και μοιραίοι για κάποιες οικογένειες. 

Έτσι φτιάξαμε μία μικρή λίστα με τα πράγματα που πρέπει να προσέχουν οι γονείς, όταν τα παιδιά βρίσκονται σε διακοπές και στις εγκαταστάσεις μεγάλων ξενοδοχείων. 

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και παίρνει πτυχίο στα 88 του χρόνια

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα τέσσερα χρόνια ακριβώς και στα 88 του χρόνια παίρνει το πτυχίο του.

Ο λόγος για τον κ. Δημήτρη Μουδατσάκη, που τον Σεπτέμβριο του 2018 κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από πανελλήνιες εξετάσεις, φοιτώντας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.