Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Για ποιο λόγο η στέρηση του διαλείμματος είναι μη παραγωγική και μη αποτελεσματική τιμωρία.

Ο επτάχρονος Scott, που έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), δεν μπορεί να βγει έξω στο διάλειμμα γιατί μιλάει την ώρα του μαθήματος χωρίς να σηκώνει χέρι. Η Rachel χάνει για δύο ημέρες τα διαλείμματά της επειδή δεν έχει κερδίσει αρκετούς πόντους στο διάγραμμα συμπεριφοράς που αφορά την ολοκλήρωση των γραπτών εργασιών μέσα στην τάξη στον προβλεπόμενο χρόνο. Ο δάσκαλος του Matt τον κρατάει μέσα επειδή σηκώνεται από τη θέση του κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Όταν το διάλειμμα καταργείται σαν τιμωρία για την «κακή»/ μη κατάλληλη – επιθυμητή συμπεριφορά στο σχολείο ή για τη μη ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή εργασία, τότε τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί υποφέρουν. Οι εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν τα οφέλη του διαλείμματος για τα παιδιά με ΔΕΠΥ, δεν τους το στερούν ποτέ.

Έρευνα: Πώς σχετίζεται η πανδημία Covid-19 με την πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια

Ένας αυξημένος αριθμός κοριτσιών έχει εισέλθει πρόωρα στην εφηβεία στη διάρκεια της Covid-19 σε σχέση με πριν την πανδημία, ανέφεραν Γερμανοί επιστήμονες. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι εν μέσω πανδημίας έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κορίτσια που εμφανίζουν πρόωρη σεξουαλική ανάπτυξη και μπαίνουν πρόωρα στην εφηβεία τους για λόγους που δεν είναι σαφείς, αλλά πιθανώς σχετίζονται με το αυξημένο πανδημικό στρες.

Πόσο «γεμάτο» μπορεί να είναι το πρόγραμμα των παιδιών μετά το σχολείο;

Η διαχείριση του χρόνου των παιδιών μετά το σχολείο αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα για τους περισσότερους γονείς, οι οποίοι αγχώνονται για το αν η εξωσχολική δραστηριότητα συνδυάζει τη χαρά με την καλλιέργεια μιας δεξιότητας.

Πανελλαδικές: Τι έδειξαν φέτος οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια

Ποια τμήματα κέρδισαν έτσι, το «στοίχημα» των φετινών εξετάσεων και κάλυψαν τις θέσεις τους παρά κάποιες ενδεχόμενες δυσχέρειες ή εξεταστικούς περιορισμούς;

Στην έναρξη μιας νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, τα τμήματα των πανεπιστημίων της χώρας αναμετρούν «δυνάμεις», με τα σύγχρονα επιστημονικά αντικείμενα να κερδίζουν τις εντυπώσεις και την προσοχή, ενώ άλλα να μένουν πίσω. Η ολοκλήρωση του δεύτερου μέρους του νέου εξεταστικού συστήματος για τα ΑΕΙ, άφησε φέτος κενές θέσεις σε πολλά τμήματα και πολλούς υποψήφιους εκτός πανεπιστημίων, ωστόσο έδωσε και μια σαφή εικόνα για την πραγματική «δύναμη» των επιστημονικών τους κατευθύνσεων. Ποιοι όμως ήταν οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι την φετινή χρονιά στις Πανελλαδικές και τι συμπεράσματα βγάλαμε;

Το τερατάκι του Μίλο και η Πέγκι το περιστέρι

Σπουδαία λέξη, πραγματικά, η συγνώμη!

Της Ελένης Μπετεινάκη

Αλήθεια εσείς ζητάτε συγγνώμη; Από ενοχή, επειδή φοβάστε ή επειδή καταλαβαίνετε πως στεναχωρήσατε κάποιον; Σπουδαία λέξη, πραγματικά! Κάποιοι την ξεχνάνε ή δυσκολεύονται να την πουν. Κάποιοι άλλοι την χρησιμοποιούν λανθασμένα και ορισμένοι δεν σταματούν να απολογούνται ακόμα και για …το τίποτα. Για να δούμε στα δυο επόμενα βιβλία ποια πρέπει να είναι η χρήση της και η σωστή της διάσταση…

Από τον αναλφαβητισμό στα Πανεπιστήμια: Τα πρώτα σχολεία στο νέο Ελληνικό Κράτος

Οι φωτισμένοι καθηγητές που έδωσαν σάρκα και οστά στο όραμα του Καποδίστρια - Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών (1837) - Οι πρώτες θετικές επιστήμες που διδάσκονταν: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά, Αστρονομία, Μετεωρολογία και Βοτανική

Ενισχυτική Διδασκαλία: Οδηγίες για τα Ειδικά Μαθήματα

Εγκύκλιο με οδηγίες για την οργάνωση της Ενισχυτικής Διδασκαλίας Ειδικών Μαθημάτων (Ε.Δ.Ε.Μ.), για το σχολικό έτος 2022-2023, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την αίτηση-δήλωση

Ειδικότερα για το σχολικό έτος 2022-2023 η Ενισχυτική Διδασκαλία περιλαμβάνει τα εξεταζόμενα στις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικά μαθήματα:

Οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» ενοχλούνται τώρα με ΛΟΑΤΚΙ+ επεισόδιο της σειράς «Πέππα: Το γουρουνάκι»

Το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» διαμαρτύρεται για το επεισόδιο της σειράς «Πέππα: το γουρουνάκι» που παρουσιάζει μια οικογένεια «με δυο μαμάδες».

O Federico Mollicone από το κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» -το οποίο διεκδικεί την πρωθυπουργία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου- διαμαρτυρήθηκε διότι το καινούργιο επεισόδιο της παιδικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Πέππα: το γουρουνάκι» παρουσιάζει μια οικογένεια «με δυο μαμάδες». Η «Πέππα: το γουρουνάκι» είναι βρετανική σειρά για παιδιά προσχολικής ηλικίας που ξεκίνησε στις 31 Μαΐου του 2004 και έχει προβληθεί σε 180 χώρες, δηλαδή σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στην Κίνα λογοκρίθηκε και τελικά απαγορεύτηκε, χωρίς κανείς να καταλάβει γιατί ακριβώς.

«Δια πυρός»: Ηχηρά μηνύματα μέσω της τέχνης από την ομάδα «Dagipoli»

 

Οι σχολικές ποδιές στη Λέσβο: «Μόδα» ή βραχνάς πολυτελείας;

Η σχολική ποδιά αποτέλεσε ένα σύμβολο για τους/τις μαθητές/τριες στην Ελλάδα για πολλά χρόνια. Υπήρξε υποχρεωτικό ένδυμα για τα κορίτσια από το Δημοτικό ως το Λύκειο και για τα αγόρια μόνο στο Δημοτικό σχολείο. Επίσης υπήρξε ένα είδος ενδυματολογικού ελέγχου και φαινομενικής ομοιομορφίας των μαθητών/τριων.