Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Τι μπορείτε να κάνετε όταν το παιδί σας αρνείται να φορέσει χειμωνιάτικα ρούχα.

Πολλοί άνθρωποι- παιδιά και ενήλικες- βρίσκουν τα χειμωνιάτικα ρούχα ενοχλητικά. Αλλά για τα άτομα με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας (sensory processing issues) μπορεί να είναι πραγματική δοκιμασία. Τα παιδιά που έχουν υπερευαισθησία ή απτική αμυντικότητα, μπορεί κυριολεκτικά να ουρλιάξουν αν βάλουν ρούχα που δεν τα αισθάνονται καλά. Τα ρούχα μπορεί να είναι πολύ στενά, πολύ ογκώδη, να τσιμπούν, να προκαλούν φαγούρα ή να είναι πολύ ζεστά. Και αυτό μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή ολόκληρης της οικογένειας πολύ δύσκολη.

Ενας προσωπικός βοηθός πλάι τους

Oλα τα είχαν σκεφθεί, εκτός από το πώς θα αντιδρούσαν όταν ερχόταν η ώρα της νίκης. Οταν αυτό για το οποίο πάλευαν τα τελευταία χρόνια γινόταν πραγματικότητα. Κάπως έτσι, όταν ήρθε η 1η Οκτωβρίου, η μέρα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το οποίο υιοθετήθηκε και στην Ελλάδα ο θεσμός του Προσωπικού Βοηθού των ΑμεΑ, τα μέλη του i-living, οργανισμού που προωθεί την ανεξάρτητη διαβίωση των ανθρώπων με αναπηρία στη χώρα μας, απλώς ευχαρίστησαν όσους στάθηκαν στο πλευρό τους και έζησαν τη στιγμή χωρίς τυμπανοκρουσίες.

Στέφανος Διαμαντής: Τα εμπόδια, η επιτυχία και ο αγώνας προς την κορυφή του κόσμου

Τα ατυχήματα που του άλλαξαν τη ζωή σε πολύ νεαρή ηλικία, ο αγώνας προς την κορυφή που έχει επανεκκινήσει τον τελευταίο χρόνο μετά από δυο χειρουργεία και οι δυσκολίες που βιώνουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα στη χώρα μας. Ο Στέφανος Διαμαντής μίλησε για όλα, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο tennisnews.gr.

Η «Μελιάννα» και το όνειρο της Ζωής

Το επώνυμο Ντούμας θα πρέπει πλέον να είναι γνωστό σε πολλούς ανθρώπους που διακρίνονται από έντονες και ειλικρινείς κοινωνικές ευαισθησίες.

Ο Τάκης και η Χριστίνα Ντούμα είναι οι ηρωικοί γονείς του Θοδωρή Ντούμα, με τον οποίο εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, αγωνίζονται, με κάθε τρόπο, για την θεραπεία του: ο Θοδωρής Ντούμας από επτά ετών παρουσίασε μια από τις πολλές αλλά δυστυχώς και τις πιο σπάνιες μορφές του συνδρόμου Batten.

Θεσσαλονίκη: Τηλεφωνική Γραμμή για Ενήλικες και Εφήβους που Τραυλίζουν στις 22/10

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στις 22/10 στο τηλέφωνο 2313-310139, κατά τις ώρες 10.00-13:00 ή να στείλουν μήνυμα με την επισήμανση «τραυλισμός»

Τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με ενήλικες και εφήβους που τραυλίζουν θέτει σε λειτουργία το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα (Κ.Κ.Ψ.Υ. ΒΔ/Τ.) της Θεσσαλονίκης για μία μόνο ημέρα, στις 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για τoν Τραυλισμό.

Η ώρα των Zoomers

Υπήρχε ζωή και πριν από το Google; Για την Generation Ζ, πάντως, όχι. Τους λένε Zoomers, γενιά του TikTok ή και παιδιά του κορωνοϊού και είναι όσοι γεννήθηκαν από το 1996 έως το 2016. Για την ακρίβεια, λοιπόν, οι μεγαλύτεροι από αυτούς ήταν μόλις δύο ετών όταν ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν ίδρυσαν την Google σε ένα γκαράζ του Μένλο Παρκ στην Καλιφόρνια. Γι’ αυτό και οι Zoomers είναι γέννημα-θρέμμα του διαδικτύου, «digital natives» όπως χαρακτηρίζονται, αφού ο κόσμος πριν από την εποχή των smartphones είναι γι’ αυτούς σαν να μην υπήρξε ποτέ.

6 Συμβουλές για την καλή φυσική κατάσταση των παιδιών

Τα οστά μεγαλώνουν σε μέγεθος και δύναμη κατά την παιδική ηλικία. 

Η οστική μάζα που αποκτήθηκε μέσω της φυσικής δραστηριότητας σε αυτή την ηλικία, καθορίζει το πόσο υγιή θα είναι τα οστά σε όλη τη ζωή.

Η καθιέρωση της δραστηριότητας στην καθημερινότητα ενός παιδιού, είναι το πιο σημαντικό βήμα. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να το πετύχετε αργά και σταθερά: 

Η ζωγραφιά ενός 11χρονου μαθητή από την Ξάνθη βραβεύτηκε από τα ΕΛΤΑ κι έγινε γραμματόσημο

Ο φημισμένος πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη που αναπαριστά την «Έξοδο του Μεσολογγίου» και φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη το 1853, αποτέλεσε έμπνευση για τον 11χρονο Χρήστο Κουλέντζα, μαθητή της Ε' τάξης του 10ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης, που κέρδισε ένα από τα τέσσερα βραβεία στο διαγωνισμό που προκήρυξαν τα ΕΛΤΑ για την επέτειο του εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Στους δρόμους απροστάτευτα 294 παιδιά μέσα σε εννέα μήνες

Τα παιδιά στον δρόμο είναι τα πλέον ευάλωτα θύματα για τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, επισημαίνει η ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή τη σημερινή μέρα που έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενάντια στην Εμπορία Ανθρώπων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται σε σχετική ανακοίνωση της ΑΡΣΙΣ, από την αρχή του 2021 μέχρι και τον Σεπτέμβριο, οι Κινητές Μονάδες Κοινωνικής Εργασίας (Streetwork) της οργάνωσης, εντόπισαν 294 παιδιά στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 194 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Squid Game – Μετά τον ενθουσιασμό… παγκόσμιος συναγερμός για τη σειρά – φαινόμενο – «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη παγίδα»

Αποτελεί το απόλυτο φαινόμενο της εποχής μας. Ο λόγος φυσικά για το «Squid Game», τη νέα σειρά του Netflix (στα ελληνικά «Παιχνίδι του Καλαμαριού»), η οποία έχει σπάσει τα ταμεία, με αποτέλεσμα να έχει γίνει μία από τις κορυφαίες σειρές όλων των εποχών.

Μάλιστα, η επιτυχία της εν λόγω σειράς είναι τόσο μεγάλη που η πλατφόρμα αποκόμισε περισσότερα από 900 εκατ. δολάρια σε λιγότερο από ένα μήνα προβολής της. Για να καταλάβει κανείς καλύτερα το… κατόρθωμα, αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για ένα ποσό κατά 40 φορές μεγαλύτερο από τα 21,4 εκατ., τα οποία πλήρωσε η εταιρεία για την παραγωγή της σειράς.