Τρίτη 26 Απριλίου 2022

11 τρόποι με τους οποίους οι δάσκαλοι μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά με ΔΕΠΥ στις τάξεις τους

Πώς μπορούν οι δάσκαλοι να βοηθήσουν τους μαθητές τους με ΔΕΠΥ να τα πάνε καλά στις τάξεις τους παρέχοντάς τους δομή, ρουτίνα, καλή επικοινωνία και διασκέδαση.

- Η σπουδαιότητα των δασκάλων
Γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ, κάνει ο δάσκαλος του παιδιού σας ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει την μάθηση; Οι δάσκαλοι συχνά καθορίζουν την επιτυχία ή την αποτυχία της εκπαίδευσης του παιδιού – ιδίως όταν το παιδί έχει ΔΕΠΥ. Μετά τους γονείς, οι δάσκαλοι είναι τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή των παιδιών.

Σχολεία: Λήξη μαθημάτων, εξετάσεις, μέτρα προστασίας

Με την επιστροφή των μαθητών και μαθητριών από τις διακοπές του Πάσχα στις 3 Μαΐου ξεκινά σιγά σιγά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων. Το “ ντεμπούτο” τους θα κάνουν, επίσης, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα ή αλλιώς «ελληνική PISA».

Σχολεία: Η λήξη των μαθημάτων, οι πανελλαδικές εξετάσεις και τα μέτρα προστασίας

Με την επιστροφή των μαθητών και μαθητριών από τις διακοπές του Πάσχα στις 3 Μαΐου ξεκινά σταδιακά η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Για πρώτη φορά, οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζόμενων μαθημάτων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ορίστηκαν από τα ίδια τα ΑΕΙ, γεγονός που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διαφορές στον υπολογισμό των μορίων. Το «ντεμπούτο» τους θα κάνουν, επίσης, οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα ή αλλιώς «ελληνική PISA».

Οικογενειακό τραπέζι: Τι κερδίζουμε τρώγοντας καθημερινά όλοι μαζί;

Παρά τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και την αποξένωση των ανθρώπων που ζουν σε αστικά κέντρα, το οικογενειακό τραπέζι για τους Έλληνες είναι παράδοση. Φέτος το Πάσχα, μάλιστα, το οικογενειακό τραπέζι έχει την τιμητική του, αφού μπορούμε να γιορτάσουμε και πάλι στο χωριό, ανταμώνοντας αγαπημένα πρόσωπα, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια περιορισμών.

Τα οφέλη για την υγεία μας από αυτή την βαθιά ριζωμένη στην ελληνική παράδοση συνήθεια, είναι πολύ περισσότερα από την ψυχική ανάταση και ευεξία που νιώθουμε όταν χαλαρώνουμε παρέα με αγαπημένα πρόσωπα…

Μελέτη: Η πολύωρη ενασχόληση των παιδιών στις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών έχει αρνητικές επιπτώσεις

Το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μέσω μιας έρευνας ήρθε να επιβεβαιώσει όσα υποψιαζόμασταν για την υγεία των παιδιών και τη χρήση οθονών.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Child and Adolescent Health, επικεντρώνεται στην υγεία των παιδιών και των εφήβων, με τα ευρήματά της να αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τις αρνητικές επιπτώσεις της μακροχρόνιας χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet.

«Οι περισσότεροι τυφλοί δεν γνωρίζουν κινητικότητα»: Πάρις Διαμαντίδης, εκπαιδευτής σκύλων οδηγών.

Ο Πάρις Διαμαντίδης, από τους πρώτους εκπαιδευτές σκύλων οδηγών της Σχολής Λάρας, πιστοποιημένος από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκύλων Οδηγών, μιλά για τις συνθήκες εκπαίδευσης διεθνώς. Γιατί οι τυφλοί δυσκολεύονται να αγκαλιάσουν τον θεσμό στην Ελλάδα;

Οκτώ. Τόσοι είναι οι εκπαιδευτές σκύλων οδηγών τυφλών στην Ελλάδα. Δεν είναι όλοι πιστοποιημένοι, καθώς ακόμη δεν υπάρχει ακαδημαϊκός χώρος στη χώρα μας που να φιλοξενεί μια τόσο πολύτιμη γνώση. Επομένως, είτε τη διδάσκεσαι εμπειρικά από κάποιον που έχει εκπαιδευθεί σε σχολή- μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας σκύλων οδηγών, είτε ακολουθείς το δρόμο του εξωτερικού. Ο εκπαιδευτής σκύλων οδηγών Πάρις Διαμαντίδης ακολούθησε μια μέση οδό: εκπαιδεύτηκε με πρωτοβουλία της Σχολής Λάρα στη Σχολή σκύλων οδηγών της Ιταλίας. Στη συνέχεια εργάστηκε στη Λάρα, στη βρετανική σχολή σκύλων οδηγών Guide Dogs UK και στη Μέντωρ-Σκύλοι οδηγοί- βοηθείας. Ο ίδιος εξηγεί τις διαφορετικές συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ποια είναι τα εμπόδια που θέτουν το κράτος και η κοινωνία στην εξέλιξη του θεσμού στη χώρα μας;

Προβολή: «Online games: Να (παι)ζει κανείς ή να μην (παι)ζει;»

Πτυχιούχοι ξένων ΑΕΙ «όμηροι» των ελληνικών

Ελληνας πτυχιούχος τίτλου σπουδών από ξένο ΑΕΙ έχει ζητήσει από τον Νοέμβριο του 2018 να αναγνωριστεί η επαγγελματική ισοδυναμία του πτυχίου του από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) του υπουργείου Παιδείας. Τρία χρόνια μετά, το ΑΤΕΕΝ τον παραπέμπει να εξεταστεί σε πέντε μαθήματα στο ΕΜΠ για να πάρει την ισοδυναμία. Ωστόσο έχουν περάσει δύο εξάμηνα και το ίδρυμα δεν έχει ανταποκριθεί. Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση στις σχετικά πολλές, με αποτέλεσμα ο Συνήγορος του Πολίτη, όπου και τελικά απευθύνθηκε ο πτυχιούχος, να στείλει επιστολή σε ΕΜΠ και υπ. Παιδείας ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος. Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει σε πέντε ΑΕΙ ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο και η στάση τους τυγχάνει ελεγκτέα.

Έρευνα: Αυξημένα περιστατικά λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού σε παιδιά κατά την επικράτηση της «Όμικρον»

Αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων ανωτέρου αναπνευστικού σε παιδιά την περίοδο έξαρσης του στελέχους Όμικρον του ιού SARS-CoV-2, περιγράφηκαν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Pediatrics. Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο σε σχέση με το προηγούμενο στέλεχος Δέλτα, κυρίως επειδή το στέλεχος Όμικρον πολλαπλασιάζεται δυσχερέστερα στο πνευμονικό παρέγχυμα σε σχέση με το ανώτερο αναπνευστικό.

Σε ποιες χώρες αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά

Καθησυχαστικός σχετικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», καθώς όπως είπε μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις, τουλάχιστον που νόσησαν πιο βαριά.

«Έχουμε 169 δηλωμένες περιπτώσεις σε 12 χώρες, εκ των οποίων 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν 2 δισ. παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας κάτω των 14 ετών. Επομένως, μιλάμε για ένα πολύ μικρό πρόβλημα ακόμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει μικρό, αλλά είναι πιθανό να μην είναι και πολύ μεγάλες οι διαστάσεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

"Pray Away”: Η εφιαλτική ιστορία των θεραπειών μεταστροφής φύλου στην Αμερική

Η ιστορία μοιάζει με εφιάλτη. Έχει τίτλο "Pray Away” και πρόκειται για ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix που ρίχνει μια ματιά στην ιστορία του χριστιανικού οργανισμού Exodus International και τη σύνδεσή του με την θεραπεία αλλαγής σεξουαλικού προσανατολισμού ή έμφυλης ταυτότητας από κάποιον ψυχολόγο, ιερέα ή ομάδα υποστήριξης. Όλες οι ιατρικές οργανώσεις και οργανώσεις ψυχικής υγείας καταδικάζουν αυτή την πρακτική.