Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Ο κινηματογράφος, ως ένα νέο «βιβλίο» μαθήματος

Ώρα για το μάθημα της Γλώσσας στο διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Λακκώματος στη Σαμοθράκη. Αντί, όμως, να ανοίγουν βιβλία και να «ακονίζονται» μολύβια πάνω στα θρανία, κλείνουν οι κουρτίνες και ανάβει το λαμπάκι του προτζέκτορα. Αντί να στραφεί η προσοχή στον δάσκαλο και στον πίνακα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη φωτεινή προβολή πάνω στον τοίχο. 

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για πρότυπα και πειραματικά σχολεία

Άνοιξε την Παρασκευή 10 Μαρτίου και ώρα 14:00, η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας γονείς και κηδεμόνες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή μαθητών στις διαδικασίες εισαγωγής τους σε Πρότυπο Σχολείο (ΠΣ) ή Πειραματικό Σχολείο (ΠΕΙΣ).

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 και ώρα 14:00.

Πώς μπαίνουν όρια σε ένα παιδί; Η ψυχολόγος Μπέκι Κένεντι μάς δίνει συμβουλές

 
Περίπου 200 άνθρωποι ακολουθούσαν στο Instagram τη δρα Μπέκι Κένεντι, κλινική ψυχολόγο από τη Νέα Υόρκη, μέχρι που ξέσπασε η πανδημία. Τις πρώτες μέρες της καραντίνας έγραψε ένα ποστ που έλεγε: «Τα περισσότερα παιδιά θα θυμούνται ένα πράγμα από την πανδημία και τον πανικό που προκάλεσε ο ιός: πώς ένιωθαν στο σπίτι της οικογένειάς τους. Τα παιδιά μας μας παρακολουθούν και μαθαίνουν από μας πώς να ανταποκρίνονται στο άγχος και στην αβεβαιότητα. Ας τα προετοιμάσουμε ώστε να αντέχουν τις κακουχίες και τις κακοτοπιές, όχι να πανικοβάλλονται. Πώς; Σκρολάρετε για μερικές συμβουλές». Αυτό το ποστ έγινε μέσα σε λίγες ώρες viral και σήμερα, τρία χρόνια μετά, η δρ Μπέκι, όπως είναι γνωστή, έχει 1,7 εκατομμύρια ακολούθους και το βιβλίο της, Good Inside, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο, βρέθηκε στην κορυφή των μπεστ σέλερ των New York Times. Έχει, επίσης, φτιάξει ένα ολόκληρο οικοδόμημα από workshops, podcasts και newsletters, σχεδιασμένα να δίνουν απαντήσεις σε όλα τα πρακτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος γονιός σήμερα καθώς μεγαλώνει το παιδί του. 

Σχολικός εκφοβισμός | Δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του «Μαζί για το Παιδί» για γονείς, εκπαιδευτικούς και εφήβους διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακό ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς με θέμα: Σχολικός εκφοβισμός 

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 , 18.00-20.00 | Mέσω ΖΟΟΜ

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας

Από το κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ξεκίνησε χθες τις εργασίες του το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας που διοργανώνουν ο κλάδος Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Πόσο επικίνδυνα είναι τα τσιπ του εγκεφάλου; Επιστήμονες απαντούν

Παρότι οι διεπαφές εγκέφαλου–υπολογιστή βοηθούν στη διαχείριση σοβαρών νόσων, μελέτες εκφράζουν φόβους ότι η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει το μυαλό μας με περίεργους και ανησυχητικούς τρόπους.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1974 «The Terminal Man» ένας άνδρας δέχεται επεμβατικά ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις του. Και ενώ η εγχείρηση αρχικά δείχνει επιτυχημένη, τα πράγματα πάνε στραβά όταν η παρατεταμένη λειτουργία του τσιπ του προκαλεί μια ψυχωτική έξαρση.