Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Προβολή: Φτιάξε το δικό σου φωτόσπαθο

 

Η Λίνα είναι μία από τις μόλις εννιά εκπαιδεύτριες στην Ελλάδα που μαθαίνουν σε τυφλούς πώς να κυκλοφορούν αυτόνομα στο δρόμο

«Ο Γιώργος έχασε την όρασή του –ολική απώλεια, ούτε καν αίσθηση φωτός– από κρανιοεγκεφαλική κάκωση όταν, στα 42 του, είχε ένα εργατικό ατύχημα. Δεν αποζημιώθηκε ποτέ γι’ αυτό. Σε εκείνη τη φάση είχε τέσσερα παιδιά και κανέναν άλλο οικονομικό πόρο. Έπρεπε λοιπόν η γυναίκα του να αρχίσει να δουλεύει, ενώ εκείνος θα ήταν στο σπίτι με τα παιδιά. Δεν ήξερε ότι υπήρχε τρόπος να συνεχίσει να βγαίνει έξω – ή νόμιζε ότι μπορούσε να βγει μόνο με τη συνοδεία της συζύγου του. Όταν λοιπόν τον επισκέφτηκα για πρώτη φορά, δύο χρόνια αργότερα γιατί είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα νοσηλείας και κινητικής αποκατάστασης, γνώρισα έναν άνθρωπο εντελώς διαφορετικό από εκείνον πριν από το ατύχημα, ο οποίος, όπως τον είχαν περιγράψει και ο ίδιος και η οικογένειά του, δεν λογάριαζε τίποτα, δεν έδινε λόγο σε κανέναν και ήταν πάρα πολύ αυταρχικός».

Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας περνούν πολλή ώρα παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια

Οι μισοί άνθρωποι ηλικίας έξι έως 64 ετών στην Ευρώπη εκτιμάται ότι παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται σημαντικά στις ηλικίες 6-10 ετών (68%), 11-14 (79%) και 15-24 (72%). Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, οι έφηβοι μπορεί να περνούν έως και τρεις ώρες την ημέρα, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια μπροστά σε μια οθόνη σταθερής ή κινητής συσκευής.

Πώς θα εφαρμοστούν οι ενιαίοι κανόνες για τις συντάξεις αναπηρίας - το νέο πλαίσιο

Πράσινο φως για την εφαρμογή των νέων ενιαίων κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας άναψε με την έκδοση της εφαρμοστικής εγκυκλίου από τον e- ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με αυτήν και το νέο νόμο που είναι σε ισχύ από τις 25 Νοεμβρίου 2022, καθορίζονται ενιαίες προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.

Μάλιστα η νέα διάταξη καταργεί κάθε αντίθετη διάταξη που αφορά στους φορείς που έχουν ενταχθεί στον e - ΕΦΚΑ και προβλέπει διαφορετικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο.

Αθλητισμός: 5 tips για γονείς με παιδιά που ασχολούνται με σπορ

Ο αθλητισμός είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ σημαντικός τομέας με τον οποίο η πλειοψηφία των γονιών προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθεί. Κι αν το παιδί σας τελικά ξεκινήσει ένα άθλημα και το αγαπήσει, αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει την ανάγκη σας ώστε να καταφέρει να το συνεχίσει.

Πώς θα «συνοδεύσετε» και θα καθοδηγήσετε κατάλληλα το παιδί ώστε να μην τα παρατήσει;

Πώς ο εθισμός στην οθόνη αλλοιώνει τη σκέψη των παιδιών

Διαστάσεις πανδηµίας λαμβάνει η έκθεση των παιδιών στις οθόνες των κινητών και των τάμπλετ από πολύ μικρή, ακόμη και τη βρεφική ηλικία. Παιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι αρχίζουν ήδη να διαπιστώνουν τις μαθησιακές δυσκολίες που προκαλεί η ψηφιακή ζωή των παιδιών: Εχουν εθιστεί στο διαρκές και έντονο ερέθισμα που δίνουν οι συσκευές, είναι πια πολύ πιο δύσκολο να συγκεντρωθούν σε κάτι άλλο. Ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουν έχει αλλάξει, χάνουν το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία, και όταν δεν είναι «συνδεδεμένοι» παραπονιούνται πως βαριούνται.

Ημερίδα: “Σεξουαλικότητα , Αυτισμός και νοητική αναπηρία.Προκλήσεις και Αδιέξοδα.”

Το 1ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας-Χορτιάτη διοργανώνει με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη απογευματινή ημερίδα στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» στο δημαρχιακό Μέγαρο Πανοράματος στις 22-2-2023 και ώρα 17:00 με θέμα:

«Σεξουαλικότητα, Αυτισμός και νοητική αναπηρία. Προκλήσεις και Αδιέξοδα»

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και γονείς στα πλαίσια της προσπάθειας επιμόρφωσης.

Γιατί τα παιδιά λένε τόσο εύκολα «βαριέμαι»

Ας σκεφτούμε ένα σπίτι στο οποίο υπάρχουν μόνο μεμονωμένες λάμπες. Πρέπει να μπουν τα καλώδια, να δημιουργηθεί ένα κύκλωμα ρεύματος για να φωτιστεί το σπίτι. Με αυτή τη συνθήκη παρομοιάζει η Αμερικανίδα ερευνήτρια, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Μάριαν Γουλφ την επιρροή της ανάγνωσης στον εγκέφαλο ενός παιδιού.

Ακούμε: Κόκκινη Σβούρα

Η κόκκινη σβούρα τρέχει, τρέχει και στο Δεύτερο επιστρέφει με πολύχρωμες προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά. Κόκκινη Σβούρα κάθε μέρα, λίγο μετά τις 08.00, με προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, με την Ιωάννα Νιαώτη.

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν δράσεις πολιτισμού για παιδιά δημοτικού

Ένα νέο κύκλο εργαστηρίων για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, με δωρεάν συμμετοχή, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης στις γειτονιές της πόλης.

Έκδοση δελτίων μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι από τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 31 Ιανουαρίου θα ανανεώνονται και θα εκδίδονται τα δελτία μετακίνησης Ατόμων με Αναπηρία.