Η απώλεια ενός κατοικιδίου ζώου (γάτα, σκύλου, χάμστερ, ψαριού, πουλιού, κουνελιού κτλ) μπορεί να είναι η πρώτη επαφή του παιδιού με τον θάνατο. Όταν το ζωάκι που τα συντρόφευε τόσα χρόνια, ίσως και από την αρχή της ζωής τους και ήταν το καλύτερό τους φιλαράκι, παύει να υπάρχει, το κενό είναι ιδιαίτερα μεγάλο και τα συναισθήματα του παιδιού πολύ έντονα. Θυμός ή ενοχές, φόβος ότι και άλλοι που αγαπά θα το αφήσουν, μεγάλη θλίψη, αλλά και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ανάλογα με το πώς θα διαχειριστούμε ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί το θέμα, θα καθορίσουμε αν η συγκεκριμένη δύσκολη και δυσάρεστη εμπειρία θα έχει θετική ή αρνητική επίδραση στην προσωπική ανάπτυξη του παιδιού. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να διδάξουμε στα παιδιά μας πώς μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο και τη θλίψη που συνοδεύει αναπόφευκτα την συμβίωση με άλλα ζωντανά πλάσματα που αγαπάμε και να τα οχυρώσουμε για τα χρόνια που θα βιώσουν και άλλες- ίσως μεγαλύτερες- απώλειες.
Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016
Εικονική πολιτιστική επιχείρηση από μαθητές
Με σύνθημα «όλοι μαζί για έναν νέο πολιτισμό, έναν πολιτισμό που δημιουργεί η σύγχρονη τεχνολογία», οι μαθητές της β' τάξης του Β' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού σύστησαν την Πολιτιστική Εικονική Επιχείρηση «ΕPEIKON», στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Διάζωμα» του υπουργείου Παιδείας, με θέμα «Υιοθεσία αρχαίων ελληνικών μνημείων».
Τραϊμπέκα: Αποσύρθηκε το ντοκιμαντέρ για την σχέση του εμβολιασμού με τον αυτισμό
Ντοκιμαντέρ, δημιούργημα ενός πρώην βρετανού ερευνητή που υποστηρίζει ότι ο αυτισμός συνδέεται με τον εμβολιασμό, αποσύρθηκε από το πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, στην Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο.
Ο γλωσσικός μας πολιτισμός στο 5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο
Tο «5ο Παναρσακειακό Μαθητικό Συνέδριο» με θέμα «Ο γλωσσικός μας πολιτισμός: Η γλώσσα στην παιδεία, στην επιστήμη, στην τέχνη, στα γράμματα, στη ζωή μας» διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης.
Γιατί δεν χορηγούμε φάρμακα με το κουταλάκι στα παιδιά;
«Η ακρίβεια της δόσης αναλγητικού αντιπυρετικού είναι κρίσιμος δείκτης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας», ανέφερε κατά την ομιλία του στο 10o Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων ο Ανδρέας Φρετζάγιας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής. Σημείωσε ότι η δόση θα πρέπει να προσαρμοστεί τόσο με την ηλικία όσο και το σωματικό βάρος του παιδιού για να εξασφαλιστεί η καλύτερη κλινική αποτελεσματικότητα, αλλά και η ελαχιστοποίηση των όποιων παρενεργειών.
παĩς : Πρώιμη Ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος
Μία νέα αναπτυξιακή δοκιμασία, η δοκιμασία «παĩς», έρχεται για να διευκολύνει τη διάγνωση παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος ήδη από τα δύο πρώτα χρόνια ζωής.
Πρόκειται για την ομάδα παιδιών στην οποία η καθυστερημένη διάγνωση είναι συχνό φαινόμενο επηρεάζοντας την πρόγνωση και εξέλιξή τους αρνητικά. Ουσιαστικά λοιπόν, η νέα Αναπτυξιακή Δοκιμασία Επικοινωνίας «παĩς» έρχεται να καλύψει το κενό καθυστερημένης ή λανθασμένης διάγνωσης των Αυτιστικών Διαταραχών.
Γιατί τα παιδιά σήμερα είναι τόσο δυστυχισμένα;
Οι ενδείξεις είναι πλέον πολλές για να τις αγνοήσει κανείς: ο σύγχρονος τρόπος ζωής υπονομεύει την ψυχική υγεία των νέων και ειδικότερα των κοριτσιών.
Στοιχεία από τέσσερις μελέτες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 7.000.000 άτομα έδειξαν ότι οι μαθητές λυκείου το 2010 είχαν διπλάσια πιθανότητα να επισκεφθούν επαγγελματία ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τους εφήβους της δεκαετίας του 1980, το 2010-2012 περισσότεροι έφηβοι δυσκολεύονται να θυμηθούν πράγματα σε σύγκριση με παλαιότερες περιόδους ενώ σημειώθηκαν 73% περισσότερες αναφορές για δυσκολίες στον ύπνο σε σχέση με συνομήλικους τους το 1980.
Ενα ζεστό δωμάτιο για τα παιδιά των κρατουμένων
Εγκαινιάζοντας χθες το πρώτο στην Ελλάδα «παιδικό επισκεπτήριο» ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος προανήγγειλε παράλληλα και τη δημιουργία χώρου συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων, σε κατάλληλη αίθουσα των φυλακών. Ο σχετικός χώρος για τις ιδιαίτερες συναντήσεις συντρόφων-συζύγων, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχει προαναγγελθεί από τη δεκαετία του '80, προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα, αλλά δεν έχει λάβει «σάρκα και οστά», μολονότι αποτελεί εδώ και χρόνια διεθνή πρακτική.
Παιδιά με σύνδρομο Cushing έχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας
Παιδιά με σύνδρομο Cushing μπορεί ενδεχομένως να έχουν υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας όπως και κατάθλιψης, άγχους και άλλων ψυχικών παθήσεων, καιρό μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου, αναφέρει νέα έρευνα.
Παιδιά- “εγκληματίες” κάτω των 10 ετών συλλαμβάνονται για φόνους στην Μεγάλη Βρετανία
Περισσότερα από 1,500 παιδιά έχουν συλληφθεί για εγκλήματα με τη χρήση όπλου το διάστημα 2013-2015. Τα ανησυχητικά στοιχεία δείχνουν ακόμη πως τουλάχιστον 506 παιδιά κάτω των 18 ετών έχουν κατηγορηθεί και έχουν σταλεί στο δικαστήριο στην Μεγάλη Βρετανία. Στο Nottinghamshire, πιο συγκεκριμένα έχουν γίνει συλλήψεις 7 παιδιών κάτω των 11 ετών.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)