Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Joni, ένα ποδήλατο για άτομα με νανισμό

islabikes

 Τον Φεβρουάριο του 2022, η Islabikes, εταιρεία γνωστή για την κατασκευή παιδικών ποδηλάτων, κυκλοφόρησε το Joni, ένα ποδήλατο σχεδιασμένο ειδικά για αναβάτες με δυσανάλογο νανισμό.

Όλα ξεκίνησαν το 2020, όταν άτομα με νανισμό επικοινώνησαν με την εταιρεία, για να ρωτήσουν την ποικιλία των παιδικών ποδηλάτων της, αναζητώντας ποδήλατα που θα ταίριαζαν στη σωματική τους διάπλαση. Έτσι, η Islabikes ξεκίνησε την έρευνα πώς να υποστηρίξει αναβάτες με περιορισμένη ανάπτυξη, καθώς τα παιδικά ποδήλατα που ήταν μια συμβιβαστική λύση δεν κάλυπταν τις ανάγκες των ατόμων με νανισμό.

Podcast: "Συνδεόμαστε" - «Σχέσεις και Σεξουαλικότητα μετά τη διάγνωση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας»


Σε αυτό το podcast η Δρ. Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Κλ. Σεξολόγος, μιλάει για τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα των ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση.

ΕΦΚΑ: Μέχρι τις 7 Ιουνίου οι αιτήσεις για τις παιδικές κατασκηνώσεις

Από χθες Παρασκευή 2/6 και μέχρι τις 7 Ιουνίου θα είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2023, για τα έμμεσα μέλη ηλικίας 6 έως 16 ετών συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και των παιδιών των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ.

Κατατακτήριες εξετάσεις αποφοίτων Ι.Ε.Κ. σε τμήματα του ΑΠΘ για το ακαδ. έτος 2023-2024

Η  Σύγκλητος του Α.Π.Θ. σε έκτακτη συνεδρίασή της (3130/31–5–2023), ενέκρινε τις εισηγήσεις Τμημάτων του., σχετικά με α) τη συνάφεια των Διπλωμάτων Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τα Προγράμματα Προπτυχιακών Σπουδών τους και β) τον καθορισμό του ποσοστού κατάταξης υποψηφίων επί του ετήσιου αριθμού εισακτέων τους για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Διαβάστε περισσότερα στη σχετική ανακοίνωση

Ανακοίνωση Προεγγραφών 2023-24 στο Δημόσιο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη

Kατά το εκπαιδευτικό έτος 2022-2023 στο ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής Πυλαίας Χορτιάτη προσφέρονται οι παρακάτω ειδικότητες:
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ Η/Υ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ, ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ αποκλειστικά για άτομα με οπτική αναπηρία
  • ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η/Υ
  • ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
  • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Έχω και εγώ περίοδο»: Η φροντίδα της περιόδου σε ανάπηρα άτομα και όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Έχουμε σκεφτεί ποτέ πώς ένα άτομο με αναπηρία διαχειρίζεται την περίοδό της;

Πόσο ισχυρά είναι στην Ελλάδα τα στερεότυπα για ένα άτομο που πρέπει να αντιμετωπίσει όχι ένα αλλά δύο ταμπού;

Μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία την αναπηρία σε συνδυασμό με την περίοδο;

Τα 20 σπουδαιότερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών

Βαθιά ενσωματωμένη στη ζωή και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας η παιδική λογοτεχνία, στέκεται στο ίδιο ύψος της λογοτεχνίας για ενήλικες, παρόλο που ενίοτε υποτιμάται συγκριτικά με τη λογοτεχνία «για μεγάλους».

Δεν είναι λίγες οι φορές που νοσταλγούμε και ανατρέχουμε στα βιβλία που είχαμε διαβάσει όταν ήμασταν παιδιά και έφηβοι, ούτε εκείνες που παρά την ενηλικίωσή μας βυθιζόμαστε στις σελίδες ενός παιδικού βιβλίου· στιγμές κατά τις οποίες συναισθανόμαστε (όπως και σε ορισμένες κατηγορίες λογοτεχνίας για ενήλικες) ότι ο χρόνος σταματά να κυλά και εμείς ταξιδεύουμε νοητά στον κόσμο που ξεμυτίζει σαν ανοίξουμε το βιβλίο.

Πώς λειτουργεί το εμφύτευμα που βοηθά ασθενείς με παράλυση να περπατήσουν

Έλληνας επιστήμονας είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας που υλοποίησε το πρόγραμμα χάρη στο οποίο 40χρονος περπάτησε ξανά μετά από 12 χρόνια σε καροτσάκι και μίλησε αποκλειστικά στο OPEN εξηγώντας τη θεραπεία αλλά και αποκαλύπτοντας τα σχέδια για το μέλλον.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ένα υπέροχο summer camp για παιδιά 6 έως 11 ετών γεμάτο χρώμα, φύση, τέχνη και χαρά

Το φετινό summer camp του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης εμπνέεται από τη φύση. Πέντε μέρες, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, μέσα από μύθους, παιχνίδια, έργα τέχνης, χορό, μουσική και την επαφή με την ίδια τη φύση, τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν τα δικά τους έργα, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν στο τέλος, σε μια ξεχωριστή γιορτή με τους γονείς τους.

Απολογισμός της Ημερίδας «Από την Ανεξαρτησία στην Αλληλεξάρτηση: μια νέα οπτική»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου 2023 από το Διεθνές Φεστιβάλ «Η Αντανάκλαση της Αναπηρίας στην Τέχνη – Reflection of Disability in Art (iRoDi) Festival» και το Εργαστήριο Εφαρμογών Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Συμπερίληψης ατόμων με δυσκολίες μάθησης και προσαρμογής (ΕκΚοιΣ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η υβριδική ημερίδα με θέμα: «Από την Ανεξαρτησία στην Αλληλεξάρτηση: μια νέα οπτική». Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) Παράρτημα Θεσσαλονίκης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της αγωγής: Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση και Αποκατάσταση» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.