Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Διαβάζουμε "Σχεδία"

Με την έναρξη των σχολείων απολαμβάνουμε μια «εκπαιδευτική» σχεδία με άρωμα φρεσκάδας. Στο τεύχος Σεπτεμβρίου (#62) διαβάσαμε στο άρθρο «Παιδιά ελευθέρας βοσκής» για τα οφέλη της αυτόνομης και ενεργητικής μετακίνησης των μαθητών στο σχολείο (ναι, όσο και αν ακούγεται άκρως επικίνδυνο στην Ελλάδα της παραβίασης του ΚΟΚ), για την αξία της αγροτικής εκπαίδευση και την εισαγωγή της γεωργίας στις σχολικές τάξεις («Ένα μποστάνι στο προαύλιο»), για το φαινόμενο του bullying από τη συγγραφέα του βιβλίου «Η δυστυχία του να είναι κανείς μαθητής» Στέργια Κάββαλου και συγκινηθήκαμε από τη συμπεριφορά ενός μικρού κοριτσιού σε άτομο με κινητική αναπηρία σε κάποια ελληνική παραλία («Μαθήματα Αυτονομίας») . 

Ένα τεύχος που φωνάζει «Καλή σχολική χρονιά» με το δικό του τρόπο. Μην το χάσετε!

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Άδεια σε γονείς με παιδιά στο σχολείο – Ποιοι και πόσες ημέρες δικαιούνται

Οι γονείς με παιδιά στο σχολείο δικαιούνται ως και τέσσερις ημέρες άδεια ανά σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ οι γονείς με παιδιά ως 16 ετών δικαιούνται μέχρι και τέσσερις ημέρες αδείας για κάθε σχολική χρονιά χωρίς περικοπή των αποδοχών τους. Εάν θέλουν να κάνουν χρήση της άδειας και οι δύο γονείς τότε θα πρέπει να μοιραστούν τις τέσσερις ημέρες.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Οδηγίες προς γονείς για τη νέα σχολική χρονιά

Συστάσεις προς τους γονείς απευθύνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, επισημαίνοντας κάποια θέματα που άπτονται της λειτουργίας του σχολείου, για τα οποία απαιτείται ενεργοποίηση, προγραμματισμός και συμμετοχή των ίδιων, ώστε να έχουν τα παιδιά τους μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Πώς θα ήταν οι πόλεις εάν τις σχεδίαζαν μητέρες ή μικρά παιδιά;

Κατ’ αρχάς θα υπήρχαν ράμπες παντού γιατί στις πόλεις κυκλοφορούν, μεταξύ όλων των άλλων, και γονείς με παιδιά. Και η μεταφορά ενός παιδικού καροτσιού είναι κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση σε πολλούς σταθμούς, για παράδειγμα, του μετρό. Ποιος το λέει αυτό και άλλα πολλά; Μια αγγλίδα αρχιτέκτονας, ιδρύτρια των βραβείων Women in Architecture 

Κ. Γαβρόγλου: Tου χρόνου τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 9.00

«Tου χρόνου τα μαθήματα θα ξεκινούν στις 9.00 για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας σε μαθητές κατά την επίσκεψή του στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μαθήτρια έκοψε τα μαλλιά της μετά την απώλεια της αδερφής της, αλλά το σχολείο της δεν ήταν και πολύ θετικό στην απόφαση αυτή

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η 12χρονη Κέιτλιν Μπολ, από τη βρετανική πόλη Ντέβον έχασε την αδερφή της σε τροχαίο ατύχημα. Από τότε, αποφάσισε να μακρύνει τα μαλλιά της και να τα δωρίσει σε σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο. Οι γονείς της ήταν πολύ περήφανοι για την πράξη της. Κάποιοι, όμως, δεν είδαν τόσο θετικά την απόφασή της.

Η θλιβερή ιστορία πίσω από το πιο αγαπημένο αρκουδάκι των παιδιών

Είναι γνωστό πως οι γονείς μπορούν να κάνουν τα πάντα, ώστε, τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα και να μη τους λείπει τίποτα. Το ζήτημα, ωστόσο, πολλές φορές, είναι πως και οι γονείς ξεφεύγουν από το σωστό δρόμο και χάνουν το βήμα τους κάπου ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά θέλει το παιδί τους και αυτό που νομίζουν πως θέλει.