Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022

Η ετοιμότητα για ανάγνωση σχετίζεται και με το σώμα.

Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά κάθονται περισσότερο από ποτέ. Τα μωρά περνούν ώρες περιορισμένα στα ειδικά καθισματάκια για το αμάξι ή σε ειδικά καθισματάκια για το αμάξι ή σε ειδικά καλαθάκια μεταφοράς αντί να μπουσουλούν ή να τα κουβαλούν οι γονείς. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αποκτούν ένα βαρύ πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οργανωμένες δραστηριότητες. Τα παιδιά σήμερα έχουν 25% λιγότερο χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι σε σύγκριση με τα παιδιά της προηγούμενης γενιάς, χωρίς να έχουμε αφαιρέσει τον χρόνο που τελικά δαπανούν στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά.

«Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω» το μήνυμα της Ημερίδας με θέμα τη συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρίες στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα «Η συμπερίληψη στην ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών: Ενεργή συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες σε ασκήσεις εκκένωσης» που διοργανώθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων της κοινότητας των ατόμων με αναπηρίες, της ακαδημαϊκής κοινότητας, εμπειρογνωμόνων και επιχειρησιακών παραγόντων. Σκοπός της ημερίδας ήταν η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, η καταγραφή υφιστάμενων περιορισμών και νομοθετικών / επιχειρησιακών κενών, καθώς και η ανοιχτή συζήτηση προτάσεων για την ενίσχυση της ικανότητας ευπαθών ομάδων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Θεσσαλονίκη: Τα σκουπίδια μπορούν και «τραγουδάνε»

Μουσική με αυτοσχέδια μουσικά όργανα που δημιουργήθηκαν με υλικά από σκουπίδια, έπαιξαν μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ελευθερίου-Κορδελιού οι οποίοι συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Zero Waste BSB» με στόχο την ευαισθητοποίηση και εμπλοκή της μαθητικής κοινότητας στην προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων.

Επιστήμονες σχεδίασαν συσκευή ικανή να «μεταφράζει» την σιωπηλή εγκεφαλική νοητική δραστηριότητα

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια πρωτοποριακή συσκευή που μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους με αδυναμία ομιλίας λόγω παράλυσης να επικοινωνήσουν σε πραγματικό χρόνο, ξαναδίνοντας έτσι τη «φωνή» τους με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η νευροπροσθετική συσκευή αποκωδικοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα του ατόμου με την παραλυσία, καθώς αυτός σιωπηλά προσπαθεί να σχηματίσει λέξεις και προτάσεις.

Sextortion: Τι είναι ο σεξουαλικός εκβιασμός και πώς προστατεύω τα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των υποθέσεων σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion), συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ως στόχο εφήβους, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία υποστηρίζει τους «Δρομείς Ελπίδας»

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης υποστηρίζει έμπρακτα το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να χαμογελούν.

Είτε αυτό σημαίνει πρόληψη, είτε σημαίνει θεραπεία, είτε συμπερίληψη, κέντρο της φροντίδας μας είναι ο άνθρωπος. Θεωρούμε ότι τα ιδανικά των «Δρομέων Ελπίδας» ταυτίζονται με ιδανικά των Ελλήνων οδοντιάτρων, και αγκαλιάζουμε την δράση τους.

Ηλεκτρονική βία και social media – Οι αποδέκτες και τα στερεότυπα

Μια καλοκαιρινή μέρα που η Α.Δ. χάζευε τον λογαριασμό της στο Instagram έπεσε σε ένα μήνυμα στο inbox που της φάνηκε περίεργο πριν καν το ανοίξει. «Ένας άντρας που ήταν follower μου, μού έγραφε πως ήθελε οπωσδήποτε να με συναντήσει για να κάνουμε σεξ, και ως “συνοδευτικό” είχε στείλει και ένα πορνογραφικό video, συγκεκριμένης κατηγορίας, εμπνεόμενος, όπως έλεγε από τα πόδια μου, τα οποία “χάζευε” στις φωτογραφίες που αναρτούσα» διηγείται η Α.Δ στην «Κ». Η ίδια, έλαβε το παραπάνω υλικό χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συζήτηση ή διάδραση με τον συγκεκριμένο άνδρα.

Μέχρι τέλος του 2022 πράσινο δώμα και κάθετοι κήποι στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Μέχρι τέλος του 2022 ολοκληρώνεται στον δήμο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη, η δημιουργία πράσινου δώματος και κάθετων κήπων στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, που φιλοξενεί καθημερινά περισσότερους από 1.500 μαθητές.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών υποδομών και περιλαμβάνει διαμόρφωση φυτεμένου δώματος συνολικού εμβαδού 3.087 τ.μ. με 25.000 εδαφοκαλυπτικά φυτά και κάθετου κήπου σε τρεις τοίχους, στην είσοδο του σχολείου, συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. με 3.098 φυτά.

Ας μιλήσουν τα παιδιά, ας ακούσουμε τα παιδιά, από 13 - 27 Νοεμβρίου, στο Πάρκο Ασυρμάτου

Ας αφήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν και ας ακούσουμε τα σημάδια τους, τα μηνύματά τους. Από τις 13 έως τις 27 Νοεμβρίου, στο Πάρκο Ασυρμάτου στον 'Αγιο Δημήτριο άνθρωποι από διαφορετικά πεδία της τέχνης, της έρευνας και της επιστήμης θα συνεργαστούν και θα συνδημιουργήσουν για τα παιδιά πρόσφυγες, αλλά και με τα παιδιά στο επίκεντρο, είτε έχουν προσφυγικό προφίλ, είτε όχι.

Ημερίδα: «Η σφραγίδα της Άννας Ποταμιάνου στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών»

Το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών διοργανώνει ημερίδα μα θέμα «Η σφραγίδα της Άννας Ποταμιάνου στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών» στις 12 Νοεμβρίου 2022 στις 10:00. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης"), με δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης.