Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Παίζουμε Bingo και εξασκούμαστε στα μαθηματικά

Έχετε σκεφτεί με πόσους τρόπους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην ξεχάσουν όσα έχουν μάθει στο σχολείο; Με άπειρους… Ας δούμε μαζί μια ιδέα για να εξασκηθούμε λίγο στα μαθηματικά και συγκεκριμένα στη νοερή πρόσθεση και την αφαίρεση με αριθμούς μέχρι το 100. Τι χρειαζόμαστε; Απλά το κλασικό παιχνίδι Τόμπολα ή Λόττο ή Μπίγκο και πολλή... πολύ καλή διάθεση!

Σαφείς οδηγίες για τα άτομα με αναπηρία ζητεί η ΕΣΑμεΑ

Διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ για ασαφείς οδηγίες προς τα άτομα με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους

Οι ελλιπείς, ασαφείς, αντικρουόμενες και αντιεπιστημονικές οδηγίες από την Κυβέρνηση και τον ΕΟΔΥ, σχετικά με την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον κορωνοϊό, έχουν φέρει τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους στα όρια των αντοχών τους. Κάθε εγκύκλιος, πράξη νομοθετικού περιεχομένου και εξαγγελία δίνει τον δικό της ορισμό στο ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες και έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις σε υπηρεσίες και σε φοβερή αγωνία εργαζομένους και οικογένειες.

Αναζητήστε έγκριτο περιεχόμενο για εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο EKT ePublishing

Με τα σχολεία της χώρας να παραμένουν κλειστά ως ένα μέτρο πρόληψης για τη μείωση της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στην εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με στόχο να διατηρηθεί η στενή επαφή των φοιτητών και των μαθητών με την εκπαιδευτική διαδικασία. Τι περιλαμβάνει ωστόσο μία τέτοια εκπαιδευτική μέθοδος και πώς μπορεί να εφαρμοστεί;

Ένα «Αερόστατο» για τα παιδιά που μένουν σπίτι

Παιχνίδια γνώσης για παιδιά σε τάμπλετ και υπολογιστή και ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου για ενασχόληση εν μέσω μέτρων λόγω κορονοϊού

Χάρη στις νέες τεχνολογίες υπάρχουν διέξοδοι για όσους, μικρούς και μεγάλους, μένουν στο σπίτι λόγω κορονοϊού. Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» προτείνει αφενός παιχνίδια γνώσης για παιδιά τριών έως επτά ετών και αφετέρου το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου, δύο υπηρεσίες που προέρχονται από τους ερευνητές του Κέντρου.

Μεταναστευτικό: Οι ΜΚΟ ανησυχούν και ρωτούν για τα ασυνόδευτα παιδιά

Με καινούργια «ανοικτή επιστολή» τους, την οποία τιτλοφορούν «Τα παιδιά παραμένουν αόρατα», ελληνικές και ξένες ΜΚΟ που υπέγραψαν την παλαιότερη ανάλογη, περί Εβρου και νήσων (βλέπε εδώ), απευθύνονται στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, στον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης Γιώργο Κουμουτσάκο, στην ειδική γραμματέα Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Ειρήνη Αγαπηδάκη αλλά και στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στον πρόεδρο της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι. Το κείμενό των ΜΚΟ φέρει ημερομηνία 16ης Μαρτίου 2020 και έχει ως ακολούθως: 

Κορονοϊός: Δεν εμφανίζουν όλα τα παιδιά ήπια συμπτώματα - Τι δείχνει νέα έρευνα

Είναι λάθος η άποψη ότι όλα τα παιδιά θα μείνουν ουσιαστικά αλώβητα από τον κορονοϊό και σίγουρα θα νοσήσουν ήπια, όταν κολλήσουν τον SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Μία νέα έρευνα Κινέζων επιστημόνων, η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνώς πάνω στην επίπτωση του κορονοϊού στα παιδιά, δείχνει ότι μολονότι τα περισσότερα θα έχουν πράγματι ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα, ένα μικρό αλλά όχι αμελητέο ποσοστό (περίπου το ένα στα 17) -που περιλαμβάνει μωρά και νήπια- μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.

Μαθήματα επιβίωσης από έναν ευπαθή εν μέσω πανδημίας

«Δεν θα φανταζόμουν ποτέ ότι...»

«Ζούμε ιστορικές στιγμές...»

«Τι ποσοστά έχω να πεθάνω;»

«Κάτσε να γκουκλάρω... Πόσοι έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα; Λες να πεθάνω κι εγώ;»

«Συνάντηση Α, Β, Γ... να κάνω skype ή να την ακυρώσω;»

«Ταξίδι Α, Β, Γ... ακυρώνω τα πάντα και βλέπουμε.»

Ήταν Μάρτιος 2019, κι όλα αυτά που αναπαράγουμε ασταμάτητα στα social media και στις ιδιωτικές μας συζητήσεις, τα μονολογούσα συχνά μπροστά στον καθρέφτη, αντικρίζοντας τον καταπονημένο μου εαυτό μετά από έξι μήνες χημειοθεραπείες. Λίγους μήνες αργότερα το προσωπικό πείσμα επιβίωσης μεταλλάχθηκε σε μια εκνευριστική καθήλωση σε ένα δωμάτιο απομόνωσης. Αυτή την φορά είχε αρρωστήσει ένα μέλος της οικογένειας μου. Με μάσκα, γάντια, στολή και με το αντισηπτικό στο χέρι καθάριζα με μανία τα πάντα: πόμολα, μπουτόν, επιφάνειες, κινητά, τηλεκοντρόλ. Όπου κι αν γυρνούσα το κεφάλι μου έβλεπα εχθρούς: τους ιους που παραμόνευαν να σκοτώσουν τον αγαπημένο μου.

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με την άδεια ειδικού σκοπού αν παραταθεί το κλείσιμο σχολείων

Την άδεια ειδικού σκοπού θα δικαιούνται ένας από τους δυο γονείς, ακόμα και αν έχουν παιδί ηλικίας έως 15 ετών που δεν είναι γραμμένο σε σχολείο (ακόμα και παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό), ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Antenna.

Η Revolut λανσάρει εφαρμογή για παιδιά

Η Revolut λανσάρει μια νέα εφαρμογή διαχείρισης χρημάτων για γονείς και παιδιά από 7 έως 17 ετών. Η εφαρμογή, που ονομάζεται Revolut Junior είναι σχεδιασμένη για να προωθήσει τις καλές συνήθειες στα παιδιά, όσον αφορά τα χρήματα, αλλά και να δώσει στους γονείς τη δυνατότητα να ελέγχουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους θέτοντας τις δικές τους παραμέτρους.

Έπειτα από 1 εβδομάδα που προσπαθούμε να διαβάσουμε τα παιδιά στο σπίτι… καταλαβαίνουμε!

Μία από τις μεγάλες επιπτώσεις της πανδημίας στην καθημερινότητά μας ήταν και το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας (μα και των περισσότερων χωρών του πλανήτη). Αυτό στην πράξη σημαίνει, έπειτα και από τις παραινέσεις του υπ. Παιδείας, ότι οι γονείς πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο του δασκάλου στο σπίτι, αν όχι για να διδάξουν νέα πράγματα στο παιδί, πάντως σίγουρα για να κάνουν επανάληψη μαζί του στα μαθήματα, προκειμένου να μην χάσει την επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία και να μην ξεχάσει όσα έμαθε έως τώρα.

Μαθήματα αλληλεγγύης: Αφγανές φτιάχνουν μάσκες για τις ευπαθείς ομάδες της Μόριας

Κανένας μόνος του στην κρίση είναι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν οι πρόσφυγες της Μόριας.

Την ώρα που η πανδημία έχει φέρει στο φως τις ελλείψεις σε μάσκες και υγειονομικά προϊόντα, οι πρόσφυγες μας δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, βγάζοντας τα πέρα μόνοι τους, μέσω της αυτοοργάνωσης.

Μαρία Ρουσάκη: Το μοναδικό όπλο που έχει τη δύναμη να σώσει την ανθρωπότητα είναι η Καλοσύνη.

Γράφει η συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη 

Πριν από αρκετά χρόνια είχα βρεθεί σ’ ένα σούπερ μάρκετ σε μια μικρή πόλη του Μιζούρι, στο κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών, στη μέση του πουθενά (εκεί όπου διαδραματίζεται το νέο μυθιστόρημα που γράφω)… Καθώς ψώνιζα αμέριμνα, ένας κύριος, περνώντας από δίπλα μου, με καλημέρισε με θέρμη. Σάστισα. Τον κοίταξα σχεδόν ενοχλημένη. Σχεδόν. Γιατί ύστερα χαμογέλασα και τον καλημέρισα κι εγώ. Θυμήθηκα ότι έτσι κάνουν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν πίστη στην καλοσύνη.

Κύπρος: Μέσω κινητού θα βλέπουν οι γονείς τα πρόωρα μωρά τους-Η κίνηση που συγκινεί

Ομολογουμένως δύσκολες είναι οι στιγμές που περνούν χιλιάδες πολίτες στην Κύπρο, μετά και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού, που είχαν ως αποτέλεσμα τη λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για περιορισμό τους. 

Ένα από τα μέτρα είναι αυτό του περιορισμού των κινήσεων με το κλείσιμο επιχειρήσεων, ενώ αυστηρά είναι και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια με απαγόρευση των επισκεπτηρίων.